Egy vallásháború veszteségei – a NER és a baloldal

2014. május 09. 12:47

A NER az ellenséget lerohanással, erődemonstrációval pánikba ejti, megosztja, aztán vagy teljesen kivégzi, vagy hagyja, hogy saját kardjába dőljön.

2014. május 09. 12:47
Nemetsek Tibor
Kettős Mérce

Márpedig hogyan mutat a baloldal igazi szolidaritást, ha saját politikai családján belül a működés legfőbb elve, hogy legyengítjük, megfúrjuk, sarokba szorítjuk, majd izomból lenyomjuk a partnereket? Hogyan lehet az egész ország problémáira érvényes és hiteles válaszokat adni, a kaotikus félelmi reakciók és marakodás közben?

A NER, dacára a nemzeti hitvallásnak, nem békére és egyetértésre épít, hanem egész működése harci üzemmód jellemző. Nem nagyon ismeri a nehéz tárgyalásokkal elért, békés kompromisszumokat, hanem sokkal inkább a bajtársak jutalmazását és a legyőzött alattvalók hallgatását kedveli. Erőforrásai (a háborúhoz leginkább pénz, pénz és pénz kell) miatt jelenleg nem lehet legyőzni saját módszereivel és saját frontjain - ellenzéke nem is tud kitörni az általa leuralt hadszíntérről.

Én nem hiszek abban, hogy érdemes túl sokáig másra mutogatni és hogy sok értelme annak, ha az ellenzék kérlelhetetlenül, totálisan agyagba döngöli saját magát – ez a NER játéka: nem akarok belemenni. Éppen ezért az olyan cikkeknek, mint ez is, elég korlátozott a haszna. Inkább az a gondolat foglalkoztat, hogy a csatazajban miként lehet mondjuk három-négy olyan lényegi kérdést találni, amiben az ország békében egyetért és amelyek kedvéért megtanulnak a politikailag nem egy nézeteket valló polgártársak tisztelettel együtt élni, s hogy ezen folyamat természetes részeként a baloldal és a liberális gondolat hogyan építi újra, gyakorlatilag a nulláról legfontosabb értékeit. Nem más kárára, hanem az ország hasznára.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
penge
2014. május 10. 10:02
@ceres 2014. május 9. 13:25 "Nincs bal-és jobboldal:nemzetiek vannak és komprádorok." A nemzeti oldalon ugyncsak elkelne egy masszív adag szociáldemokrácia: ez a jelenlegi neoliberális vonal (ami még a koleszos, SZDSZ ijúsági tagozatos, sorosos idők csökevénye) nem fog jóra vezetni. A neoliberalizmus akkor is káros, ha nemzeti.
tango47
2014. május 09. 15:49
"...ellenzéke nem is tud kitörni az általa leuralt hadszíntérről." Hová járt ez magyar órák helyett, szipuzni?
OberEnnsinnen
2014. május 09. 14:23
"ezen folyamat természetes részeként a baloldal és a liberális gondolat hogyan építi újra, gyakorlatilag a nulláról legfontosabb értékeit. Nem más kárára, hanem az ország hasznára.”" Értjük. Először volt a "Holnapra megforgatjuk a világot" jelszó. Ebből jó páran páratlanul jól megéltek. Aztán volt az "Aki nincs ellenünk, az velünk van" jelszó. Ez is jó pár embernek - jórészt ugyanazoknak - hozott kánaánt, miközben az ország Szaharára emlékeztetett. Aztán jött az "Új gazdasági mechanizmus" jelszava. Ekkor már pofátlanul lehetett lopkodni, gátlástalanul szívni az állam vérét.Persze, megint ugyanaz a kiválasztott réteg. Majd az "Annyit fogyaszthatunk, amennyit megtermelünk" mantrája, miközben kölcsönökből fedezték az állami szocialista burzsoázia "költéseit". Megint csak a pénzcsapokhoz közeli "szakemberek", sőt: "nagy szakemberek", a Békesik, Feketék stb., voltak azok, akik osztottak, megint ugyanazoknak. Most is kellene egy új jelszó, egy új kábító szóösszetétel, fogalom, amellyel elbűvölnék a buta moslékzabálókat, akik talán még tapsolnának is - mint eddig sokszor - a "nyugatos demokratáknak". (Most ezt a beszédmódot ízlelgetik, kóstolgatják leginkább, miközben naponta tesztelik újabbnál újabb varázsigék felröppentésével a lakosságot: talán erre ráharapnak...)
kjkj945
2014. május 09. 14:13
Nemetsek Tibor (Kettős mérce)! Ez most melyik???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!