Alaptörvény: értékes, legitim szöveg

2014. május 14. 10:13

Az Alaptörvény legitimitása nem vet fel több kérdést, mint bármely más alkotmányé.

2014. május 14. 10:13
Varga Zs. András
vs.hu

Az már semmiképpen nem az alkotmányozónak felróható körülmény, hogy az Alkotmánybíróság felhatalmazás nélküli társalkotmányozó hatalmat gyakorolva kényszerpályára állította és ezzel idő előtti módosításokra kényszerítette. Szintén nem volt maradéktalanul előrelátható az a részben vitatható jogi alapokon nyugvó nemzetközi nyomás, amely további módosításokhoz vezetett. Van persze néhány olyan kérdéskör, amely fölösleges konfliktusokat hozott – mint a bírák, ügyészek nyugdíjazása – de ezek nem tartoznak az Alaptörvény értékrendjének megkerülhetetlen lényegéhez.

A Nemzeti hitvallás és az Alapvetés ezzel szemben az Alaptörvény fontos részei. Ha ezeket alaposan megnézzük, egyetlen olyan rendelkezést sem találunk, amely ne kapcsolódna szorosan valamely univerzális vagy hagyományos magyar alkotmányos értékhez. Arra, hogy milyen valótlan tartalmat szokás ezeknek tulajdonítani, most nem tudunk részletesen kitérni, az mindenesetre tény, hogy a valótlan állítások alkalmasak arra, hogy az Alkotmány értékrendjének és általában az alkotmányos berendezkedés elfogadottságát gyengítsék. (...)

Összességében úgy gondolom, hogy az Alaptörvény legitimitása nem vet fel több kérdést, mint bármely más alkotmányé. Sőt, jó néhány olyan megoldást tartalmaz, amelyek kifejezetten alkalmasak arra, hogy az eltérő társadalmi elvárásokat kiegyensúlyozzák. Nem tökéletes, miként egyetlen jogi szöveg sem az, de alkalmas arra, hogy a jogrend alapjául szolgáljon. A legitimitása pedig igazán komolyan csak évtizedek múlva lesz értékelhető, a napjainkban folyó viták jelentős résznek nem tárgya az Alaptörvény, hanem csak eszköze.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2014. május 27. 19:04
Egypárti diktátum,semmi több!
WLaci
2014. május 27. 18:29
Szegénységi bizonyítvány a forradalomra, hogy ilyen a szellemi háttere, mint ez a Varga. És a Pázmány rektora is, muhaha :)
BőröndÖdön
2014. május 20. 23:32
András,ez egy egypárti alaptörvény,ez neked normális??
Zokni
2014. május 20. 23:29
"...A Nemzeti hitvallás és az Alapvetés... Ha ezeket alaposan megnézzük, egyetlen olyan rendelkezést sem találunk, amely ne kapcsolódna szorosan valamely univerzális vagy hagyományos magyar alkotmányos értékhez." Hát, ez elég ijesztő és szégyenletes. Amennyire tudom, a jog funkciója az, hogy az ilyen általános kijelentéseket konkrét szabályokká alakítsa, hogy a közösség jogkövetésre, vagy ha kell, jogérvényesítésre alkalmazhassa. A fenti megjegyzés igazolja, hogy a mai fejlett jogtudományi, nyelvi fejlettségi szinten megint létrehoztak egy értelmezésre, vagy egyáltalán megértésre szánt ködös politikai fogalmazványt, mely egy szűk klikk politikai érdekeit szolgálja. Ha "igazi jogász" van egyáltalán a Fidesz apparátusában, akkor kíváncsi lennék, hogy néz reggelente e tükörbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!