Templom a vízben

2014. július 02. 21:11

Úgy gondolom, a bözödújfalusi templom sorsa több szempontból tanulságos. Nemcsak egy esztelen diktatúra magyarellenességének szimbóluma, hanem a magyar nemzetpolitika tehetetlenségének jelképe is.

2014. július 02. 21:11
Lukács Csaba
MNO

„A tóból kiemelkedő templomtorony döbbenetes látványa Erdély egyik legismertebb szimbóluma, legtöbbet fotózott látványossága volt az elmúlt években. Számtalan magyar és más nyelvű filmben felbukkan az elárasztott falu történetével együtt vagy tőle független kontextusban. (...)

A katolikus templomtorony megmaradt faszerkezete 2009-ben dőlt le egy viharban. A három méter mély vízből kiemelkedő épületrom megmentését régóta fontolgatják, tervek is készültek, állítólag három hete még statikus és építész szakemberek jártak benne felmérni az állapotát. De miért kellett erre várni csaknem negyed évszázadod? A templom nem arra épült, hogy vízben álljon, tulajdonképpen az a csoda, hogy eddig kibírta. Nem csak ezzel késtek el – hat esztendeje egy budapesti építészhallgatókból álló csoport ment ki felmérni az egykori település unitárius templomának állapotát.


Ez dombra épült, ezért nem került víz alá, és a tervek szerint a tipikus kis épületet újraépítették volna a szentendrei skanzennek az erdélyi tájegységet bemutató területén, de mire a felmérők odaértek, az épületet a környékbeliek elhordták-szétlopták. Úgy gondolom, a bözödújfalusi templom sorsa több szempontból tanulságos. Nemcsak egy esztelen diktatúra magyarellenességének szimbóluma, hanem a magyar nemzetpolitika tehetetlenségének jelképe is. A Kárpát-medence számtalan helyén az utolsó utáni órában vagyunk, és hiába van meg a jó szándék, sok helyen már elkéstünk – legjobb esetben csak a haláltusát tudjuk dokumentálni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. július 02. 21:36
""Bözödújfalu (románul: Bezidu Nou, németül Neudorf) elpusztult falu Romániában, Maros megyében. A falu a romániai falurombolás jelképévé vált: 1988-ban elárasztották egy új víztározó építésekor. Közigazgatásilag Erdőszentgyörgyhöz tartozott.""
Apáczai
2014. július 02. 21:24
"a magyar nemzetpolitika tehetetlenségének jelképe is." Nemzetpolitika Kádárék, Aczél Györgyék alatt? Egy Apró Antal vagy Biszku idejében? Ezeknek a gazembereknek a felelőssége, hogy az elszakított területeket és a magyarságot totális mértékben kiszolgáltatottá tették. Ha ezek a csirkefogók nem kínálják tálcán a magyarságot a megszállók kénye-kedvére, akkor nem történhetett volna meg a borzalmak többsége. A bözödi tragédia sem.
kurbitalis
2014. július 02. 21:20
" a magyar nemzetpolitika tehetetlenségének jelképe is." Az! De tessék kitérni arra is, hogy MIÉRT! Nem akarok demagóg lenni, de ha még egyetlen ciklust megkaparinthattak volna az SZDSZ-MSZP-s erők, akkor egész Magyarország határaira ki lehetett volna tenni a táblát: "Bözödújfalu".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!