Gyerekek és nyugdíjasok

2014. július 09. 10:29

Kicsit inkább járjuk körbe azt a kérdést, hogy vajon mi fog változni a magyar demográfiai mutatókban akkor, ha egy ilyen szabályozás valamilyen formában megjelenik. Nem árulok el nagy titkot, de nagy valószínűséggel semmi.

2014. július 09. 10:29
Tallián Miklós
Kapitalizmus

Ezek a zsenik megint úgy akarnak valamilyen szabályozást megalkotni, hogy a leghalványabb fogalmuk sincs a valóságról, ami ebben az esetben a gyermekvállalók motivációit és valószínű viselkedését jelenti. Ezzel persze nincsenek egyedül, lényegében a teljes politikai és véleményformáló elit csak a dogmákban képes hinni,  és ami kívül esik a szekta (jogászszekta, társadalomtudós-szekta, marxista szekta stb.) alapvető tételein, mint például a statisztikák vagy az empirikus kutatások, azt teljes egyetértésben utasítják el.

Ne is próbáljunk megfejteni és modellezni egyelőre minden ezzel kapcsolatos motivációt, koncentráljunk inkább csak két pontra. Az első, hogy ezek a korszakos zsenik egy 30-40 évvel későbbi jövedelem értékével próbálnak hatást gyakorolni a jelenkori gyermekvállalási kedvre. Figyelembe véve, hogy a nyugdíjak már most sem különösen magasak, mindenki meg tudja becsülni, mennyi a 40 év múlva esedékes nyugdíjának jelenértéke. Hát, nem sok. Különösen nem sok összemérve a gyerekvállalás költségeivel.

Ezzel senkit nem fognak gyerekvállalásra motiválni, sőt, akinek megtakarítása van, azt ezek az ösztönzők a jóval nagyobb hozamú befektetések felé terelik – ahhoz sem kell sok ész, hogy belássuk:  ha egy gyerek felnevelésére fordított pénzt valami stabil befektetésbe tesszük, 40 év alatt jobban járunk, mint ha majd akkor állami nyugdíjat kapnánk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2014. július 09. 17:17
Európa azon országaiban a legrosszabb a demográfiai helyzet, amelyek történelmi sokkot éltek át, nem kivétel Oroszország, de Németország sem. http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_the_European_Union Társadalmi, állami beavatkozással lehet valamit javítani, de a jövőben való hit jelenthet a legtöbbet, még ebben is.
imres
2014. július 09. 15:56
Tallián elvtárs! Miért habosítod a szart? Az egész úgy baromság, ahogy van. Azért, mert egy ötlet felröppen, még nem jelenti azt, hogy bármi valóságalapja lenne. Nem is lesz. Azonegyszerű tényből kiindulva, hogy a nyugdíjak alapja a befizetett járulékok. Érted Tallián elvtárs? Mennyé Szanyihoz a 2 zsemlye+10 deka párizsi kombóér!
Csigorin
2014. július 09. 13:12
Tevedsz, epphogy a vilag legbiztosabb befektetese a gyerek. Ugyanis nem vesziti el az erteket. Akarmi tortenjen is mikor mar nem tudod megkeresni a kenyerrevalot, a munkakepes gyerek nem hagy majd ehenveszni. Akkor is, ha a bankszamladon a sok nullat elvitte egy allamcsod, vagy egbeszoko inflacio, akkor is ha a csodabiztositasodat eltozsdeztek, akkor is, ha a hazadat megeszi a szu es osszedol, vagy elviszi az arviz... es akkor is ha torzsi allapotok uralkodnak es puszta testi ero kell az elelemszerzeshez. A munkakepes gyerek ott lesz, es segit majd neked mikor szukseged lesz ra.
lionheart
2014. július 09. 12:30
Nem ertek egyet a bloggerrel, de az is rohelyes, hogy hirtelen attol tamad kedve mindenkinek gyereket vallalni, hogy befenyegetik, hogy "kulonben nem lesz nyugdij". Jelenleg 37 eves vagyok, pontosan tisztaban vagyok vele, hogy az allami nyugdijjal a seggem kitorolhetem majd, ha odakerulok. Mar most kell erre gondolni, takarekoskodassal es gyerekvallalassal is (bar nem azert vallaltam gyerekeket, hogy legyen, aki gondoskodik rolam majd kesobb). Kulonben is, amit ez a kormany csinalt a magannyugdijjak allamositasaval, onnantol kezdve egy pillanatig nem biznek ra semmilyen osszeget ezekre (bar en nyilatkoztam arrol, hogy nem akarom, hogy allamositsak a magannyugdijjamat). Azota sincsen sehol, semmilyen nyilvantartas arrol, hogy ki mennyi jarulekot fizet. Es, ahogy a korosztalyomat, meg a fiatalabbakat ismerem, ok leginkabb a "majdcsak lesz valahogy" gondolkodast kepviselik...sajnalom oket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!