Az európai versenyképességről

2014. augusztus 12. 15:53

Nemrég megjelent az EU versenyképességi rangsora, egy kutatócsoport összeállításában, persze Magyarország eléggé hátul foglal helyet, ami nem csoda.

2014. augusztus 12. 15:53
Tallián Miklós
Kapitalizmus

A régi és új tagállamok között két ponton van lényeges strukturális különbség: innovációban a régiek jobbak, hiszen nem meglepő módon a szocialista gazdaságoknak sosem volt erősségük a releváns, piacon értékesíthető high-tech, illetve a munkaerőpiac rugalmassága, ami az alacsonyabb munkabérű keleti országokban nyilván nagyobb. Minden más területen körülbelül hasonlóak az átlagos arányok, mint ahogy az adóelvonás szintje is hasonló nagyságrendű Európában. Sőt, arányaiban Magyarországon még nagyobb is az elvonás, mint a nyugat-európai gazdaságokban. Eszerint Pogátsa közgazdász logikája alapján olyan versenyképesnek kellene lennünk, hogy csak na.

A megoldás persze egyszerű: a nyugat-európai országok köztudomásúan gazdagabbak, tehát többet is tudnak költeni a jelentésben vizsgált a területekre. Illetve azt is hozzá kell tenni, hogy ezek a jóléti intézkedések ellenére kapitalista államok, és nem pogátsaizmus-matolcsyzmus-bogárlászlóizmus és egyéb, a harmadik világba vezető harmadik utas módon költekeznek, hanem igyekeznek értelmesen tenni mindezt. Persze nem sikerül tökéletesen, de a magyar és egyéb alternatív módszereknél mindenképp hatékonyabb.

Plusz egyként jegyezném meg, hogy már hogyne menekülne a tőke bizonyos része ezekből az országokból, mégis mit gondol Pogátsa közgazdász, hol szerelik össze az Iphone-t, és hol varrják a tömeggyártott ruhákat? És miért? Na ugye.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
klukacs
2014. augusztus 15. 03:04
Már megbocsásson a Mélyen Tisztelt Tallián Miklós Úr, de a cikke alapján kénytelen vagyok arra a megállapításra jutni, hogy sem Bogár Úr, sem ne adj' Isten Matolcsy Úr - bár ez utóbbi miniszteri tevékenységének hasonló "mélyreható" minősítése még talán elfogadható mondjuk az indexen - pláne nem Pogátsa Úr egyetlen munkáját sem olvashatta el! Mindenfajta érdemi érvelés nélkül ilyen öntelt, bornírt, lekezelő stílusban, amiből azért cirka nyolc épkézláb mondatnál többre nem tellett (("áá, lássuk be, többet nem is érdemelnek ezek a Pogátsák") szolidan lehülyézni komplett életműveket, szerzőket, szakembereket (Pogátsa Zoltánra különös tekintettel!) ez már amolyan igazi magyar harmadik utas módszer! Most komolyan... szemezgessünk csak kicsit az írás "nagyívű, mély gyöngyszemeiből", mielőtt még rám húznák saját megjegyzéseimet, nehogy önnön dugámba dőljek: "A megoldás persze EGYSZERŰ: a nyugat-európai országok KÖZTUDOMÁSÚAN GAZDAGABBAK, TEHÁT TÖBBET IS TUDNAK KÖLTENI a jelentésben vizsgált a területekre." "Illetve azt is hozzá kell tenni, hogy..... hanem igyekeznek ÉRTELMESEN tenni mindezt." khmmm... nos... ööö... LOL xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD Ez aztán igen, ez már valami, mi??!! Ezek ám a "gondolatok, "érvek", "komoly indoklások", "mélyreható elemzések", sőt "javaslatok" (???) a javából! Nem ám olyan végtelenül lapos, bunkó, primitív, közhelyes stílus a kőbányai xxx. italmérőből... vagy akár amolyan mindenféle önálló gondolatot nélkülöző dühödt sértett személyeskedő támadás, mint amivel nyilván a Tisztelt Szerző szerint az általa kritizált három "renitens hülyíti a népet" (elsősorban persze még mindig Pogátsa Úrra gondolok). (Ó jaj, csak nehogy bárki olvasson tőlük bármit!!). Ők itt merészelik nekünk szennyezni a csuda-friss Friedman-féle neokonzervatív-neoliberális transznacionális levegőnket! Itten mostan igazi "akadémiai mélységekbe" merültünk! Gratulálok hozzá, ez biza igazán "kurucos" írás! Hősies elszántsággal védi régi szép hazai neoliberális gazdasági hagyományainkat a zendülő csőcselékkel szemben! P.S.: ((((Tényleg csak sok-sok zárójelben: ha már "innováció"-t emlegetett a szerző... Pogátsa Zoltán még olyan "kapitális marhaságokat" is le merészelt írni, beemelni a közbeszédbe, hogy talán esetleg az oktatásra fordított forrásokat lehetne növelni az eddigi 2%-hoz képest, és lehet hogy az sem ostobaság, ha megpróbáljuk emelni a termelésünk hozzáadott értékét.))))
balbako_
2014. augusztus 12. 18:08
Az a baja, hogy 4 év alatt nem értük utól őket? Jobboldali kormányoknál mindig ezzel jönnek. Uncsi. Az eredmények alapján az irány jó.
USsange
2014. augusztus 12. 17:35
Az ellenségeid által készített felmérésekben neked sem lennének túl fényes mutatóid, hülyegyerek. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!