GFG a Centrális Erőtérben 2.: A harmadik pólus

2014. szeptember 15. 12:15

A centrális erőtér kiépülése és megszilárdulása ezzel szemben a harmadik pólusra nézve jelent veszélyforrást. A centrális erőtér éppen arról szól, hogy a centrális politikai elité a hatalom.

2014. szeptember 15. 12:15
G. Fodor Gábor
GFG Blog

„A harmadik pólus problémája az oligarchia-kérdés alesete, s mint ilyen, globális jelentőségű. A politikai eliten kívül, felül álló gazdasági érdekkörök politikai befolyása nemcsak Kelet-Európa vagy Latin-Amerika problémája. A nyugati liberális demokráciák számára is fő kérdés, hogyan szorítható vissza a demokratikus versenyt felülíró üzletemberek hatalma.

Az oligarchia-kérdésnek kiterjedt irodalma van a kortárs politikatudományban. Bár maga a probléma nem újkeletű, mégis elsősorban a posztkommunista átmenet kérdésével és elsősorban Kelet-Európával (Oroszoroszág, Ukrajna) hozzák összefüggésbe. Ugyanakkor a közepesen fejlett társadalmak jellegzetes problémájának, valamint Latin-Amerika gazdasági-politikai tünetének is tekintik.

(...)

A nemzetközi elemzések összességében arról szólnak, hogy az (1) oligarchák gazdasági-pénzügyi hatalmukat közvetve, vagy közvetlenül politikai hatalommá alakítják, hogy tovább növeljék monopolisztikus hatalmukat. (2) Mindezt alapvetően láthatatlanul teszik, így kivonják magukat a politikai verseny kontrollmechanizmusai alól. (3) Ezzel egyúttal kibújnak a választói akarat felhatalmazó és elszámoltató funkciója alól is. (4) A demokratikus intézményeket eszközként használják, hogy legitimáló funkciójuk révén – például választások – hatalomban tartsák saját érdekeik érvényesítőit. (5) Ezáltal magára a demokráciára, a demokratikus intézményekre azok tudatos »félrehasználása« révén jelentenek veszélyt.

(...)

A centrális erőtér kiépülése és megszilárdulása ezzel szemben a harmadik pólusra nézve jelent veszélyforrást. A centrális erőtér éppen arról szól, hogy a centrális politikai elité a hatalom. Mivel csak egy pólus van, ezért a harmadik pólus alkupozíciója is gyengül.

S itt érintkezik a hatalompolitikai dimenzió a választói felhatalmazás kérdésével. Ha a politikai elit a legerősebb, a gazdasági és pénzügyi érdekcsoportok nem írhatják felül a választott politikusok autonóm döntéseit és a választópolgárok felé történő elszámoltathatóságukat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pál Pusztai
2014. szeptember 15. 21:57
A centrális erőtér olyan mint a nap király kisugárzása. Minden tőle indul ki és minden tőle függ. Ez pont addig működik amíg az elnyomást növelni tudja és a híveinek folyamatosan tud új és új zsákmányokat biztosítani. Ha valamiért már nem tudja fokozni akkor van gáz.Most még az elején tartunk.De az erőforrásai az országnak rohamosan apadnak. Akkor mi lesz az már egy más történet.
Catullus
2014. szeptember 15. 20:28
Törpe termetű emberkék így kompenzálnak (nincs egyedül).
hogymikvannak
2014. szeptember 15. 19:05
"...S itt érintkezik a hatalompolitikai dimenzió a választói felhatalmazás kérdésével. Ha a politikai elit a legerősebb, a gazdasági és pénzügyi érdekcsoportok nem írhatják felül a választott politikusok autonóm döntéseit és a választópolgárok felé történő elszámoltathatóságukat.” akkor meséld már el, miből vette meg a PÁRTpolitikai elited magyarország médiáját, ahol megy a rákosista kormányunk féle fényezés ? ..még ellenzékből... összedobták nekik a választók... aztán államosították az országot... MAGUKNAK... ritka egy féreg ember vagy, bazd meg, de lehet, te csinálod jól...
catalina9
2014. szeptember 15. 18:45
Magyarul azért siránkoznak a ballibák mert nem működik a "liberális modell: Gore Vidal szerint, akiben a nagytőke elnöki tehetséget lát, azt már a választások előtt tízszeresen MEGVÁSÁROLJA. A hivatalban azután ezt a befektetést kell viszonozni, erről szól a kormányzás. – magyarázta, és a mai milliomos-kampányok őt erősítik meg. Vidal már a 80-as években az egyenlőtlenségre hívta fel a figyelmet. Mára ez csak fokozódott. Nem húsz, hanem az EGY SZÁZALÉK tartja kézben a gazdasági hatalmat. Meg volt arról is győződve, hogy az Egyesült Államok nagy változáson ment keresztül, amikor köztársaságból IMPERIALISTA BIRODALOMMÁ alakult." Nálunk most nem adják veszik az elnököt, hanem választják, és az nehezen megbocsátható Sorosék, Gatiék részéről,,,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!