Rabszolgák leszünk, és igazából le is szarjuk

2014. szeptember 28. 15:09

A probléma jóval túlmutat azon, hogy mire keresünk rá a Google-ben, és mit osztunk meg a közösségi hálón. Ez csak a jéghegy csúcsa.

2014. szeptember 28. 15:09
Havas Jon
Jobbegyenes
Az életünk jelentős része mára virtuális világban zajlik: a munkánk, szabadidős tevékenységünk, pénzügyeink, információszerzésünk közlésük – szinte minden. Az életünk gyorsabb, kényelmesebb és főként olcsóbb, mintha mindenért sorba állnánk egy hivatalban, vagy az »utcáról« kéne őket beszerezni, kipróbálni.
  • Ezek az egyre inkább napi rutin részét képező tevékenységek nyomot hagynak valahol, valamilyen szerveren, anélkül, hogy erre külön engedélyt adtunk volna, vagy egyáltalán ennek tudatában lennénk.
  • Számos felesleges infó mellett jócskán hagyunk hátra értékes adatokat, amelyeket külön erre szakosodott cégek összegyűjtenek, rendszereznek, majd jó pénzért tovább passzolják azoknak, akik kíváncsiak rájuk. Itt főként kereskedelmi tevékenységre kell gondolni, de ez egy nyílt kör, amelyhez az egészségügytől kezdve a pénzintézeteken át a hadseregig bárki hozzáférhet, a titkosszolgálatokról nem is beszélve.
  • Mivel sem társadalmi igény, sem erre épülő politikai akarat nincs a szabályozásra, gombamód szaporodnak az erre üzleti modellt épülő adathalász cégek, amelyek ingyenes szolgáltatásokkal árasztanak el minket, majd cserébe adatainkat titokban, követhetetlenül, részben vagy egészen törvénytelenül felhasználják.
  • Az elidegeníthetetlen emberi jogaira oly büszke emberiség nagy ívben szarik az egészre.
A dologban nem az érdekes, hogy nem olvassuk el az apró betűs részeket, és ezért nem is tudjuk, mitől kéne tartanunk, hanem hogy ha pontosan megértjük a kockázatokat, akkor sem látunk benne semmi problémát.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2014. szeptember 28. 17:16
Szerintem meg ez a lényeg. El kell olvasni az eredetit. "ma a világon az emberek 90 százaléka SEMMIÉRT nem hajlandó fizetni, ami virtuális, vagyis amit nem lehet megvenni, kézbe fogni. Nem fizetünk elő online újságokra, torrentről húzzuk le e sorozatokat, ingyenes levelezőrendszert, közösségi médiát használunk, a banki átutalásokon kívül mindent ingyen csinálunk, és el is várjuk, hogy ez így maradjon."
imres
2014. szeptember 28. 16:12
Baromság az egész. Mintha a Google és az internet előtt nem lett volna ugyanaz a világ. Csak közben kitágult és ma már nem csak a falu pletykálja a híreket.
Fahrenheit 451
2014. szeptember 28. 15:33
"Rabszolgák leszünk, és igazából le is szarjuk" Egyre több fiatal hagyja el az országot. Képzett ifjúsági vezetőt ismerek, aki Magyarországon nem kapott munkát, de a Szaharában megfelelt szafari vezetőnek.
heep
2014. szeptember 28. 15:25
"ha pontosan megértjük a kockázatokat, akkor sem látunk benne semmi problémát." Sajnos ez igaz. Pedig már most is a legtöbb ember zsarolható kisebb-nagyobb mértékben az interneten végzett tevékenységéről gyűjtött információk alapján.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!