Megtelt a Hősök tere? A legnagyobb tüntetés Orbán ellen? – Tüntetésmatek IV.

2014. október 28. 14:44

A vasárnapi megmozdulás szerintem az elmúltnégyév ellenzéki létszámdobogójára sem feltétlenül fért volna fel.

2014. október 28. 14:44
Balogh Ákos Gergely
Mandiner

Tripla kampányév ide, tripla kampányév oda, régen volt tüntetésmatekos poszt. De nincs még veszve 2014, a kormányzat internetadóztatási ötletének köszönhetően határozottan felpezsdült a demonstrációs szcéna. Meg a demonstrációszakértői is, narratívák feszülnek egymásnak (jól öltözött fiatalok vs. vandál csürhe).

Hogy a mateknál maradjunk, Bede Márton írja„Pontos számot nehéz mondani, de az biztos, hogy Orbán Viktor és rendszere ellen ennyien az utóbbi négy évben nem tüntettek Magyarországon.”

De, tüntettek. Sőt, a vasárnapi megmozdulás szerintem az elmúltnégyév ellenzéki létszámdobogójára sem feltétlenül fért volna fel: a Milla 2011. október 23-án és egy évvel később is több embert mozgatott meg, ahogy a 2012 januárjában is nagyobb létszámban vonulhattak ki az összefogás erői az Andrássy útra, mint vasárnap.

Hogy mennyien lehettek? A tüntetésről szóló beszámolójában az Index és az ATV is azt jelentette, hogy megtelt a Hősök tere, de ezt a helyszínről, a tömeg közepéből általában kifejezetten nehéz megítélni: amerre néz a tudósító, rengeteg embert lát, de ez épp úgy lehet néhány ezer, mint néhány tíz- vagy százezer. Ezért nagy segítség az Átlátszó drónos légifelvétele, amin nagyon jól látszik, mennyire töltötték meg a tüntetők a teret:

Mint látható, a tüntetők nemhogy a teret, de még annak díszburkolattal fedett részét sem töltötték meg: az angyal és a Városliget közötti részen szinte senki nem volt, és az utak felé eső szélekre is fértek volna. Innen nézve azt mondanám, hogy lehettek tízezren, de a húszezret nem érte el a létszám – és egészen biztos, hogy meg sem közelítették a 44 ezet Facebook-résztvevőt.

Annak idején a MIÉP törzshelye volt a tér, sajnos nem találtam felülnézeti képet az összehasonlításhoz, pláne nem a párt fénykorából. Ez a kép 2007. március 15-én készült, akkor az Index ötezerre tette a résztvevők számát:

Végül érdemes megemlékezni az internetadós tüntetésmatek egy bájos mellékszáláról, amikor a magyar Tumblr-en felháborodva vonták felelősségre az Indexet a – József nádor téri létszámot elnézve – kifejezetten korrekt 40 ezer ember tüntetne az internetadó ellen, de csak 10 ezren mentek cím miatt:

Frissítés: Az élő közvetítéseket elnézve könnyen lehet, hogy a kedd esti második tüntetéssel már sikerült beállítani az elmúltnégyév kormányellenes csúcsát (az Index 30-40 ezres tömeget becsül).

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kázmér Kacsa
2014. október 29. 07:47
Hány farkas volt a nádasban, cigány?
kaffogó hebrencs
2014. október 28. 22:28
Azok után, hogy másfél-kétmilliós milliós tömegről hadováltatok 2002 őszén, nincs az a szám, ami überelhetné ezt a hazugságot.
atila68
2014. október 28. 20:32
Tökmindegy.
formaegy
2014. október 28. 16:56
Ebből még leveszitek kb. az 1/3-t, akiknek közük sincs a ballibes ellenzékhez - még szebb)))) Ha azok a résztvevők előre tudják, hogy a ballib csőcselék maguk közé sorolja őket, eszük ágába sem lett volna elmenni. Ugyanis civil tüntetésről volt szó, és az ATV kijelentette, hogy ez a kis mszp-s ívadék nem fog beszélni, pont a semlegesség miatt, erre csak ő fröcskölt! (K.Olga műsora) Hazug szarháziak, mint mindig!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!