Az ATV és a cigány lélektan meséje

2014. október 09. 10:28

Az, amit Bánó ebben a stúdióban művelt, nem csak rasszista beszéd, hanem szexista és rasszista indíttatású lenézés is.

2014. október 09. 10:28
Jámbor András
Jámbor András
Kettős Mérce

Szerencsére Osztolykán rendbe rakja már első válaszában Bánó bujtatott értékítéletét is, és elmondja, a hírek alapján semmit nem tudunk arról pontosan mi történt, és mi váltotta ki az esetet. Hiszen rendőrségre kell bízni a történések felderítését, és nem rögtön »a cigányok biztos ölni akartak, a sofőr pedig biztosan ártatlan volt« kontextusban értékelni az eseményeket. Az ilyen esetekben egyetlen dolgot tehetünk a konkrétumok ismerete nélkül, elítélünk mindenfajta erőszakot, és természetesen ezt tette Osztolykán is.

Majd később, mikor Osztolykán azt próbálja magyarázni nincs ilyen »cigány lélektan«, emberek vannak, helyzetek vannak, feszültségek vannak, szegénység van, és az LMP-s politikus konkrét példákat is felhoz konkrét helyekkel, ahol nem történt volna ilyen, mert mások az emberek lehetőségei, Bánó próbál szűkíteni, akkor csak a »borsodi cigányok lélektanát« magyarázza el neki a volt országgyűlési képviselő. Mármint azt, hogy azok miért buták, és miért akarnak gyilkolni.

Amikor pedig Osztolykán arról beszél, hogy a rosszabb életkörülmények között élő emberek, akik sokkal nehezebben keresnek pénzt, sokkal nehezebb az életük, nyilván kevesebb kényelmi funkciót, kikapcsolódási lehetőséget engedhetnek meg, kisebb stressztűrő-képességgel rendelkeznek, és egy ilyen adrenalin fűtötte szituációban indulatosak lehetnek (csak rend kedvéért, Osztolykán azt is leszögezi, az erőszak nem megoldás), Bánó kijavítja: beszéljünk magyarul, ne használja Osztolykán a deprivált szót a rossz életkörülmények és a szegénység összefoglalására. Micsoda segítség, micsoda részvét!

A beszélgetés végén Bánó megdicséri Osztolykánt az igazi fehér férfi pozíciójából. Hát sikerült kihozni belőled okos gondolatokat, gratulálok. Nyilván Bánó azt gondolja, nem Osztolykán válaszolt jól egy vállalhatatlan szituációban, mert egy okos ember, hanem azt, hogy neki sikerült kihoznia ebből a cigány nőből valamit.

Az, amit Bánó ebben a stúdióban művelt, nem csak rasszista beszéd, hanem szexista és rasszista indíttatású lenézés is. Csak büszkének lehet lenni, hogy Osztolykán szépen, szelíden és nyugodtan elmagyarázta Bánónak és a nézőknek is, miről van szó, mert engem fehér felső-középosztálybeli férfiként lehet elkapott volna a »cigány lélektan«, és ráborítottam volna az asztalt Bánóra.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2014. november 06. 17:53
Az ATV objektív mint a Klub Rádió.
orion
2014. november 06. 14:20
Félreértesz. Igazat adok @Antigonénak. Így aztán a te felfogásod szerint én is rasszista vagyok. Csak-vele ellentétben-én nem mentegetőzöm amiatt, hogy gondolkodni merészelek egy -szó szerint is- húsbavágó, évtizedek óta félremagyarázott, először elbagatellizált, utóbb jogvédelemmel álcázott helyzeten. Hogy lehetséges az, hogy az lesz a rasszista, aki elvileg segíteni akar?Hogy lehetséges az, hogy aki az lesz a rasszista, aki feltárná az okokat? és hogy lehetséges az, hogy az lesz a demokrata jogvédő, aki az okozatokat természetesnek veszi és rákényszerítene mindenkit annak elfogadására, szőröstül-bőröstül szegregációt, rasszizmust, fasizmust üvöltve? Nem érzel te ebben valami enyhe ellentmondást? (Ahogy visszanéztem az előző hszemet, látom, hogy többeknek nem tetszik. Talán eleve úgy kellett volna írnom, @Antigoné, ne mentegetőzz amiatt, hogy igazad van!)
Pinter68
2014. november 06. 14:20
Bezony-bezony. És a legszebb, hogy észre sem veszi. Hozzá hasonlóan, pont ezért gondolják sokan magukról, hogy de hát ők nem is rasszisták. Pedig azok, sajnos.
orion
2014. november 06. 14:20
"Ne tessenek lerasszistázni, mert nem vagyok az. Csak gondolkodom." Ne mentegetőzz, eleve rossz pozícióból indulsz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!