Magától nem tűnik el ez a ragacsos rendszer

2014. november 02. 11:05

Az elmélet szerint bizonyos fizetéshatár fölött megszűnik a hálapénz. Ezt vitatnám. Az emberi természet jellemzői mindig is aránytalanul nagy teret fognak biztosítani a szerzés parancsának.

2014. november 02. 11:05
Muki
mno.hu

„A »para« az összekacsintás szövevényes rendjét jelenti. E rend ragacsos anyaggá változtatja az élet minden szegmensét, hiszen az »előnyvásárlás« nem csupán az egészségügy dimenziójában érhető tetten. A pékségben otthagyott »apró« is titkos vágyak manifesztációja: így talán legközelebb már köszönnek is, ha belépünk az ajtón. A borravaló intézménye is problémás. Sok helyen már ott a szervizdíj, mivel a pincérnek úgymond futkosnia kell. Kamu. Ennyi erővel az összes munkakörre jellemző sajátosság után lehetne pénzeket követelni csak úgy vonal alatt; van, ahol sokat állsz egy helyben vagy éppen a magasban lógsz, máshol meg a stressz zabálja fel az életed. A vendég, aki elmegy megvacsorálni egy normális helyre nagyjából tízezer forintért – szolidaritás ide, meg oda is – nem tehet arról, hogy bárki alulfizetett. És nem kevés ilyen ember él hónapról hónapra.

Az vitathatatlan, hogy nővérek, orvosok anyagi és társadalmi megbecsültsége nem éri el a kívánt szintet, a szakma egyértelműen küldi jelzéseit a bérrendezéssel kapcsolatosan. Össztársadalmi érdek, hogy megálljon az elvándorlás azok esetében is, akik az egyik legnagyobb felelősséggel járó hivatást bírják. A társadalmi megítélésben pedig az segítene sokat, ha mondjuk nem kellene szülészeknek/nőgyógyászoknak bíróság elé állniuk, amivel hihetetlen mértékben rontják a belüket kidolgozó nővérek és orvosok megítélését is. Ezek a hősök vannak többen, de halkabbak is.

Az elmélet szerint bizonyos fizetéshatár fölött megszűnik a hálapénz. Ezt vitatnám. Az emberi természet jellemzői – főleg egy, az egót mindenek elé helyező társadalomban –, mindig is aránytalanul nagy teret fognak biztosítani a szerzés parancsának. A sok is kevés. Látjuk magunk körül a kiskirályokat, kivagyi senkiháziakat, egyéb figurákat, foglalkozástól függetlenül. Itt már régen nem az egészségügyről van szó.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2014. november 02. 22:31
Ha tisztességesen lennének fizetve, a hálapénz ellen egyáltalában föl lehetne lépni. A nagyobb baj az, h.- a magyar társadalom zöme nem tudja sem befogadni, még kevésbé elfogadni, mennyiből élne meg jól egy jól fizetett, jól teljesítő, nagyon magasan képzett szakember. Így azután sokéves gyakorlattal kaphat operáló orvos ügyelettel, gyermek támogatással 300.000,-Ft-ot havonta, amiből hacsak a családja nem tud neki venni, ő vegyen lakást, kocsit, s tartsa is fönn. Ez így nem megy. Ugyanakkor kamattörlesztésre fizet az ország évente annyit, h. nem jut évtizedes lemaradások rendbe tételére. A probléma attól vált akuttá, h. Ny-on is orvoshiány van és a fizetések össze sem hasonlíthatók az itthonival és most már valóban el is lehet menni. Aki elmegy, elszakad a családjától, ugyanakkor minden más jobb. Lehet választani.
heep
2014. november 02. 17:08
"Az elmélet szerint bizonyos fizetéshatár fölött megszűnik a hálapénz" A kapzsiság (a gyakorlat) felülírja az elméletet. Hiába lenne mondjuk bruttó 1 millió egy orvosi fizetés ha egyes nőgyógyászok/ortopédsebészek/szívsebészek/stb előre meghatározott 100-300 ezer forintos tarifával dolgoznak. Az havi minimum 2-6 millió forint tisztán (de inkább több). Ezek akkor is meg fogják követelni a jattot ha ha megkapják a havi 1 milliót fizetésként. És az emberek akkor is meg fogják adni. Miért adunk borravalót a magántaxisnak, az egyéni vállalkozóként dolgozó fodrásznak, stb? Mert már beleégtek ezek a kultúránkba, a napi életünkbe.
tevevanegypupu
2014. november 02. 17:00
Akármennyivel is emelnék az orvosok fizetését, azt egy vezető főorvos vagy csak egy jó helyen lévő orvos egy nap alatt megkeresi. Szóval lehet, hogy nem is feltétlenül az egészségügyben van a hiba, hanem a benne dolgozók közül nagyon sokban..
pszichodoki
2014. november 02. 13:07
300 ft!!! Csak ennyit írok!!! Mindenki gondoljon és tegye hozzá amit ....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!