Hogyan működik a politika?

2014. december 09. 09:45

Az Index éppen azt olvassa a jobboldal fejére, amit maga is képvisel: a szelektív nézőpontot. Az Index ugyanis számtalan alkalommal maga is „totálisan félreérti” az Orbán-kormány szándékait. Csakhogy így működik a politika.

2014. december 09. 09:45
G. Fodor Gábor
GFG Blog

„Egyetemi jegyzet politika-szakos hallgatóknak

Van itt néhány megjegyzés egy Index-cikk ürügyén:

1. Az Index éppen azt olvassa a jobboldal fejére, amit maga is képvisel: a szelektív nézőpontot. Az Index ugyanis számtalan alkalommal maga is »totálisan félreérti« az Orbán-kormány szándékait. Csakhogy így működik a politika. A »totális félreértés« nem hiba, hanem nézőpont, a politikai hadviselés nézőpontja.

2. Az Index maga is a politikai hadviselése eszköze. Egy fegyver. Arról szól, hogy objektív újságírásnak tünteti fel a szelektív nézőpontot. Az az Amerika vagy Magyarország, amiről beszél, csak »egy elképzelt Amerika« és egy »elképzelt Magyarország«, mind a helyzetleírás, mind a Nyugat-kép konstruált. Ez is természetes, a szelektív nézőpont következménye.

3. Ez magyarázza, hogy ha az Orbán-kormány kritikájáról van szó, akkor a Wall Street Journal mértékadó lap. Ha Obama netadójáról, akkor elfogult, inkább a republikánusokhoz közel álló, egyéni véleményeket közlő sajtóorgánum. Merthogy így működik a delegitimálás a politikában.

4. A hírszerkesztési gyakorlat, a címadás, a megfogalmazott témák mind a politikai szándék köré szerveződnek: az ellenzéki logika testesül meg bennük. A miniszterelnökből így lesz az Index hasábjain »patás ördög«, Magyarországból »nagy parlag«, Nyugatból »tejjel-mézzel folyó kánaán«.

5. Ebben bejegyzésben pedig így lesz az Amerikában folyó vitából Obama netadója, az Indexből pedig »online Népszava«. Merthogy így működik a politika.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brigadéros
2014. december 25. 18:33
Világos elemzés...olyan G.Fodoros...
hogymikvannak
2014. december 25. 18:33
"...z Index elbulvárosodott és nagyon sokat hazudik. Persze igaza van abban, aki elhiszi amit mondanak magára vessen. A gond ott van, hogy a valaha egészséges, fiatalos néha szellemes internetes lapból egy fáradt betegesen gyűlölködő, hazug szennylap lett. Kár!.." nem lett belőle hazug szennylap. csak egy zsigeri fidesznyik képtelen elfogadni azt az igazságot, ami nem orbáni
Ángyán Páván
2014. december 25. 18:33
A zsindex egy ótvar, leplezetlen gyűlölködő, nyiltan elfogult hazug és büdös szar.
Ángyán Páván
2014. december 25. 18:33
A zsindex egy ótvar, leplezetlen gyűlölködő, nyiltan elfogult hazug és büdös szar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!