Félreértett Karinthy paródiával kíván boldog Karácsonyt a DVSC

2014. december 26. 09:30

Egyébként a bakiban nem a Debrecen a hibás. Ha beírjuk az idézeteket a Google-be, azt láthatjuk, hogy mindenféle idézetgyűjtő oldalak hivatkozzák a kétsoros Szabolcska-paródiát mint Karinthy karácsonyi üdvözletét.

2014. december 26. 09:30
Jámbor András
Jámbor András
Kettős Mérce

Karinthy Frigyes számtalan költőt, és írót parodizált az Így írtok ti című stílusparódiájában. Irodalomtörténeti jelentősége talán leginkább Szabolcska Mihály paródiáinak volt, hiszen a Petőfire hivatkozó, népies egyszerűség jegyében alkotó költőről már akkor is sejteni lehetett, hogy alanyi jogon egészen biztosan nem kerül be az irodalomtörténetbe – Karinthy és Ady emelték be oda. Szabolcska annak a költőiskolának volt tagja, amely megvetette a modernista „nyugatmajmoló városi ficsúr nyugatosokat”, és ezzel szembe a népies egyszerűséget próbálta állítani. Bár nem túl sok sikerrel.

A DVSC honlapján ma ennek a műnek a félreértelmezése olvasható.

A köszöntő részlet Karinthy egyik Szabolcska-paródiájából származik, amit jobban megvilágít, ha a következő versszakot is mellé rakjuk:

»Kicsiny kunyhóban szeretet, 
Szeressétek a gyermeket, 
E szent karácsony ünnepén 
Önöknek ezt kivánom én.

Mert bibor-bársony vendégségnél 
jobb egy napi egészség
Opasno je van se nagnuti
Kéretik nem dohányozni.
«

A DVSC honlapjáról a következő versszak már lemaradt és nyilvánvaló: Karinthy sírva röhög, hogy valaki tényleg karácsonyi üdvözletként használta Szabolcska-paródiáját.

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arma Gedeon
2014. december 26. 12:56
Ezt is idézhették volna: Szabolcska Mihály: Karácsony Egy nap meg egy este Minden esztendőben: Szeretném, ha király Lehetne belőlem! Ha nem is, ha nem is Valami sokáig: Karácsony estétől Karácsony napjáig. Karácsony estéjén, Hogy a csillag támad: Kinyitnám aranyos Gyöngyös palotámat. Minden elhagyottat Oda gyűjtögetnék, Sápadozó árvát Szárnyam alá vennék. Ha koldus, ha bűnös: Nagy birodalmamba' Szerető szó nélkül Senki sem maradna. Könnyet ahol látnék: El azt sem kerülném, Szép selyem kendőmmel Szépen letörülném! … Karácsony estéjén Minden esztendőben, Szeretném, ha király Lehetne belőlem! Mit lehet karácsonyra a "zseniális" Adytól, vagy Karinthytól idézni???
Antigoné
2014. december 26. 12:03
Kedves mandisok! Legalább karácsonykor figyeljetek oda jobban a címekre! (Meg a szövegekre is)
Viz Elek
2014. december 26. 11:42
Na itt is megy rendesen a nácizás meg a zsidózás.Kurvára unom már! Lassan nem is érdemes kommenteket olvasni.
pierre bayle
2014. december 26. 11:31
Ilyen az, ha valaki guglin keres versidézetet, rá lehet baszni. De Karinthy jót röhögne, ha élne, az biztos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!