Mi lelte szegény Orbán miniszterelnököt a Bloomberg-interjú közben?

2014. december 15. 14:15

Megmagyarázhatatlan zöldségeket beszélt egy témában, amiben egy tájékozottabb gimnazista is tudja a választ.

2014. december 15. 14:15
Szily László
Szily László
Cink

„Miniszterelnököt nem azért választunk, hogy professzorkodjon és összevissza okoskodjon, hanem hogy az országot kormányozza, de amit Orbán Viktor a világ egyik legtekintélyesebb gazdasági hírügynökségének mikrofonja előtt művelt, azt egyszerűen nem értem. (...)

Kezdjük a szövegrész közepével, mert az a legtalányosabb: »Checks and balances is a U.S. invention that for some reason of intellectual mediocrity Europe decided to adopt and use in European politics«. Vagyis gyorsfordításban: »A fékek és ellensúlyok rendszere az amerikaiak találmánya, amit Európa – talán szellemi tunyaságból – átvett és az európai politikára alkalmazott«.

Magyarázgatni is kínos, de a fékek és ellensúlyok rendszere 100 százalékos európai találmány, a hatalmi ágak megosztása és kiegyesúlyozása az ókori görögök és rómaiak óta kurrens téma az európai politikában és politikai filozófiában. Magát a »fékek és ellensúlyok« kifejezést is egy európai, sőt hogy rosszabb legyen, egy francia, Charles Montesquieu alkotta meg, a három hatalmi ág, a törvényhozó, a végrehajtó és az igazságszolgáltató szétválasztásának szükségességéről értekezve. 

A szöveg további részéből az derül ki, hogy a modern kori demokrácia egyik legfontosabb alapzatának Orbán nemcsak az eredetét nem ismeri, de a lényegét sem érti. Pedig itt aztán tényleg igazán egyszerű dologról van szó. A miniszterelnök a Bloombergnek nagyjából azt fejtegette, hogy a fékek és ellensúlyok rendszerének csakis az Egyesült Államokban, vagy más, elnöki rendszerű országokban van értelme, ahol két egyforma erejű hatalmi központ létezik, mint a közvetlenül megválasztott elnök és a törvényhozás. Európában nem ez a helyzet, itt csak egy hatalmi központ van, amit nem lehet fékezni vagy ellensúlyozni, mivel itt minden hatalom forrása a parlament. Ezért sokkal értelmesebb kooperációról beszélni, mint fékekről és ellensúlyokról.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 181 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brigadéros
2014. december 16. 12:01
...alakult ki amerikában. A le gnagyobb veszélyt azok a félműveltek jelentik, akik műveltnek képzelik magukat...
catalina9
2014. december 16. 08:12
Valodi 2014. december 15. 19:26 ... aha ... "itt csak egy hatalmi központ van" - ahol bizony tolvajok hozzák a törvényeket, ezért minden lopás jogszerű!" Érdekel az ügy, kérem adja meg a forrásait.
jebuzita
2014. december 16. 06:53
3 dolgot felejt el mindenki ebben a diskurzusban: 1./ Montesquieu idealisztikus helyzetről és viszonyokról beszél 2./ Királyságban (mint legfőbb végrehajtó megtestesülése figyelembe vételével), 3./ Rendi országgyűlés mellet. A népfelség elve hogyan helyezhető bele ebbe a viszonyrendszerbe az igencsak kétséges. Vagy paradigmálisan váltok, népszuverenitás mellett ekkor már nem a kiinduló helyzet van, vagy kevert rendszert hozok létre, ahol az elvek fékezik és ellensúlyozzák egymást. Kizárt egyébként, hogy Orbán jogi egyetem után legalább 5 félév jogi dogmatika, jogbölcselet kollokvium, majd államvizsga után ne tudja a terminológiákat. Mindenesetre M. franciául alkotott, ahol a csekk és a balansz más szavakkal jelent meg...
Tintamin
2014. december 16. 03:20
"az állam nem akarja megtartani a nemrég megszerzett Budapest Bankot és MKB-t, hanem pár év múlva eladnák azokat" Na, tudni lehetett előre, hogy már megvan a haver, akinek fillérekért át lehet játszani. Azaz, ha bedől a fidesz, lehet hova menekülni.... A dongós "magyar modell" sztori meg végképp kínos. A "magyar modell" ma egyenlő az állami szintre emel maffiával, a mindent átható korrupcióval, a az emberek magánéletéig lehatoló, undorító hűbéri rendszerrel, a neo-kommunizmussal, a dilettantizmussal, az arroganciával, pökhendiséggel, lopással, csalással, hazugsággal. Ez a "magyar modell".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!