Az nem úgy van – Bevezető

2014. december 16. 13:02

A legnagyobb baj, hogy azoknak, akiknek nem tetszik a rendszer, van ugyan mindenféle elképzelés a fejükben arról, hogyan is van ez egy rendes államban, csakhogy az nem úgy van.

2014. december 16. 13:02
Tallián Miklós
parameter

Ha megfigyeljük, mit követel a kormány távozását sürgetők jelentős része, mindenféle előkerül: szociális jogok, egy-két kisebbség egy-két speciális jogának védelme, a részvételi demokrácia, az Alkotmánybíróság jogköreinek visszaállítása stb. Ezek fontossága mellett lehet érvelni, csakhogy mindezek részletek, nem a nyugati politikai berendezkedés alapjai, és nem is alkotnak semmiféle koherens rendszert.

A rendszer alapja az, ha felismerjük: az állampolgárok közössége nem egységes, hanem számos érdek mentén tagolt; és elengedhetetlen, hogy mindenki képviselhesse is saját érdekeit. Ennek két garanciája van, a legfontosabb, legalapvetőbb (már az amerikai alkotmányban is körülírt) jogok, vagyis az élethez, a tulajdonhoz és a lelkiismereti szabadsághoz való jog legteljesebb körű védelme, illetve a teljhatalom megszerzését kizáró intézményrendszer. (…)

A nyugati berendezkedés másik alapvető eleme a teljhatalom megszerzését megakadályozó intézményrendszer. Ennek a történeti hagyományok miatt számos formája lehet, a különféle hatáskörű részekből, több szinten szervezett szövetségi államtól kezdve a politikai hagyományokra alapuló választókörzetek és kétkamarás parlament által garantált hatalommegosztáson át a formálisan is „fékek és ellensúlyok rendszerének” elnevezett konstrukcióig. Egyvalami közös bennük: nemhogy egy választással nem lehet a teljes ország minden intézményét elfoglalni és tetszőleges jogszabályokat megváltoztatni, de ehhez önmagában a parlament egy kamarája nem is elég, akármekkora többséggel sem.

A következőkben – Széky Jánossal felváltva – ebből a két alaptételből kiindulva mutatjuk be, hogy az, amit ma a nyugati politikai berendezkedésről, amit innentől kezdve hívhatunk intézményes képviseleti demokráciának (egyenlő hangsúllyal a jelzőkön), esetleg rövidebben liberális demokráciának, hogyan működik a legfontosabb társadalmi alrendszerekben, a gazdaságtól az igazságszolgáltatáson át a választásokig.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2014. december 16. 17:25
Az eredeti cikkből: "Magyarországon ezzel szemben nagyjából Antall József és Tölgyessy Péter voltak az utolsók, akik ismertek egy működő, modern nyugati politikai rendszert, és tudatosan abba az irányba akartak építkezni." Antall nagyon rossz irányba akart építkezni. Meg is bukott, bár ezt már nem érte meg. Utána jött a liberális-szocialista diktatúra, ami beleverte a rendszerváltásba az utolsó szegeket: tévút volt. Az 1780-90-es amerikai rendszert tenni meg példává nagyon anakronisztikus. Azóta azért az emberiség rájött egyre-másra. Ami akkor példa értékű lehetett, mára már kihalt.
Mich
2014. december 16. 15:11
A Mandiner (tökkelütött szerkesztője) itt is a fontosabb részeket vágja le, hagyja ki... A cikk végéről pl. ezt: "Épp ezért óvakodjunk mindenkitől, aki helyreállítani akarják a 2010 előtti rendszert, hiszen nyilvánvalóan ők sem értik, mi a baj lényege. A rendszert nem helyreállítani, hanem kitalálni kell"...!
Akitlosz
2014. december 16. 15:01
"az állampolgárok közössége nem egységes, hanem számos érdek mentén tagolt; és elengedhetetlen, hogy mindenki képviselhesse is saját érdekeit. Ennek két garanciája van, a legfontosabb, legalapvetőbb (már az amerikai alkotmányban is körülírt) jogok" No és ezt a számos érdeket képes csupán kettő, ráadásul egymáshoz igen hasonló párt képviselni, megjeleníteni? Az amerikai kétpártrendszer nem igazán alkalmas erre szerintem.
OberEnnsinnen
2014. december 16. 13:24
"nemhogy egy választással nem lehet a teljes ország minden intézményét elfoglalni és tetszőleges jogszabályokat megváltoztatni, de ehhez önmagában a parlament egy kamarája nem is elég, akármekkora többséggel sem. " Hát, jó lenne és üdvözlendő, ha elérnénk ezt a pontot. Ám addig is: tovább illik folytatni: "a teljes ország minden intézményét elfoglalni és tetszőleges jogszabályokat megváltoztatni", miért? Hogy végre fejeződjön már be 1989-90. 2014-et írunk. Régesrég nem itt kellene tartanunk, hogy pl.: A németek megszállták-e Magyarországot 1944 márciusában, igen, vagy nem? Nem??????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!