20 év börtön is járhat, ha igazak az V. kerületi ingatlanpanamáról szóló hírek

2015. január 04. 15:06

Ha egy bérleti szerződés megkötése majd a bérlemény eladása között egy-két hónap telik el, akkor nem nagyon lehet másról szó, mint színlelt bérleti szerződésekről.

2015. január 04. 15:06
Navra László
Kettős Mérce

„Erősen kérdéses, hogy mennyire gondos az a közvagyonnal való gazdálkodás, amelynek során pár havi bérleti díjat beszed valaki, aztán ezen jogviszony alapján sokmilliós kedvezménnyel nyilvános pályázat nélkül eladja a bérlőnek a bérleményt. Legalább hanyag kezelésnek mondanánk ezt többen.

Ha a fentiek igazak, akkor két lehetőség van. Vagy nem volt bérleti szerződés kötésére irányuló szándék, és ezt tudta az önkormányzat is; ebben az esetben az értékesítéssel hűtlen kezelést követtek el, mert a vagyon kezelője tudta, hogy az ingatlan kedvezményes adásvételével vagyoni hátrányt okoz az önkormányzatnak. A bűncselekményre kiszabható legmagasabb büntetési tétel tíz év akkor, ha azzal több, mint 500 milliós kárt okoztak. (...)

Abban az esetben, ha annyi bizonyítható egy büntetőeljárásban, hogy a bérlő a bérleti jogviszony létesítésével megtévesztette az önkormányzatot, de ezért az önkormányzati képviselőknek semmi felelőssége nincs (vagyis még hanyag kezelés kapcsán gondatlanságuk sem áll fenn az áron aluli értékesítés kapcsán), akkor a bérlő követhetett el csalást, hiszen vagyoni haszonszerzés céljából megtévesztette az önkormányzatot és ezzel kárt okozott. Ennek büntetési tétele már több mindentől függ, de nagyságrendileg hasonló, mint az előbb említett hűtlen kezelésé.

Van itt még valami, ami jogilag érdekes. Ha igaz az, hogy bérleti jogviszony kötésére nem irányult szándék, akkor a színlelt bérleti szerződések semmisek, azokat az önkormányzat határidő nélkül megtámadhatja. Sikeres megtámadás esetén pedig a nem létező bérleti jogviszonyra alapított kedvezmény is visszakövetelhető lehet.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2015. február 04. 02:52
Ne bíróságot játsszál, Kétkulacsos, hanem ferdíts vissza, amit elferdítettél! Ne az ítélettel kezd, ÁVO-s gyerek, hanem fogalmazd meg, mit is állítasz: szerinted a. mindenkinek "túl olcsón" adta el az ingatlanjait az önkormányzat...? b. vagy csak egy személynek, a többinek meg drágán? Mindkét esetben persze bizonyítani kell, bíróság előtt...
krksziget99
2015. február 03. 23:29
Minden ingatlan eladási ügyben találsz szereplőt legalább egy zsidó ügyvédet vagy vevőt aki később milliót keres az egészen!Nézd meg hány zsidó fejest itéltek el otthon nekik is bökik a csőrűket!
Berecskereki
2015. február 03. 23:25
:D Már nagyon hiányoztál. Legalább annyira, mint az MSZMP-s reformerek, munkásőrök, vagy az angol rádiót hallgatók. Hogyan megy a PC-s üzlet Debrecenben. Még megvan, vagy csődbe vitted? Mi a helyzet a zsinagógában? A Debreceni Zsidó Hitközség még funkcionál? Még van tisztséged?
Berecskereki
2015. február 03. 23:25
Tévedsz. A Hajdú-Bét ügyben is a jogszerűséget képviseltem. Nem is tehettem másként, mivel közvetlenebbül ismerem a történteket, mint itt a fórumon bárki más. Bajnait én nem azért marasztalom el, amiért vádolták és ezzel kapcsolatban bírósági pereket indított. (Ezek tartalma és a jogerős bírósági végzések tartalma sem egészen az, mint amit egyes médiafelületek hoznak.) Egészen másért marasztalom el. Azért, mert amit megtehetett volna de nem tette meg. Én is voltam vállalkozó. Én is képviseltem az ügyfeleimet, de sohasem másoknak a kárára. Amennyiben ennek még a látszata is felmerült, lemondva az addigi munkám díjazásáról, visszamondtam a képviseletet. A HA szó alkalmazásával kapcsolatban nincs szükségem az oktatásra, mert ennek ismerete a hsz.-ból kiderül annak, aki logikusan gondolkodik. Azt pedig felesleges volt felhoznod, hogy nem tényként állítja, mert nem azt írtam, hogy tényként állítja. Általánosságban fogalmaztam. Ami még hozzátartozik; a hozzászólásomban hivatkoztam a kapcsolódó jogszabályra, de ugyanezt a szerződ nem tette meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!