Elegem van ebből a „ki vagyok én, hogy megítéljem” hülyeségből

2015. február 27. 00:34

Az ítélkezés alapvető eleme a tekintély gyakorlásának. Ha nincs bátorságod ítélkezni, akkor nem szabad elvállalnod hatalmi pozíciót. Nem ítélkezni a kötelesség elkerülése, ami ma igencsak sújtja az egyházi hierarchiát is.

2015. február 27. 00:34
Ronald Mann
Crisis Magazine

„Elegem van ebből a »ki vagyok én, hogy megítéljem« hülyeségből. Csak Isten ítélkezhet az emberi lélek állapotáról. De puszta mellébeszélés azt állítani, hogy nem tudjuk és nem szabad megítélnünk az emberi viselkedést.  A vonakodás az erkölcsi viselkedés megítélésétől a morális relativizmus és szubjektivizmus elkerülhetetlen következménye, ami erodálta a bizalmat az objektív morális igazság meghatározásának képességében, amin az alapos ítélkezés nyugszik.


Az ítélkezés alapvető eleme a tekintély gyakorlásának. Ha nincs bátorságod ítélkezni, akkor nem szabad elvállalnod hatalmi pozíciót. Nem ítélkezőnek lenni ma kordivat. Amikor tizenéves gyermekeimet arra intettem, hogy ne haverkodjanak ezzel és ezzel, a bevett válasz az volt, hogy »ó, apa, olyan ítélkező vagy!« Nem ítélkezni a kötelesség elkerülése, ami ma igencsak sújtja az egyházi hierarchiát is. Ez elhomályosítja Urunk üzenetét, zavart okoz a hívek körében, és aláássa a világiak erőfeszítéseit a napjaink perverziói elleni harcban.

Az ítélkezés hiánya vagy a nem megfelelő ítélkezés a pederasztia-botrányban oda vezetett, hogy egy viszonylag kis számú, gonosztevő pap deviáns viselkedéséből nemzetközi botrány lett, ami megvetés tárgyává süllyesztette a pápaságot és évtizedekre megbénította az egyházat. (…)

Szóval a Biblia azt mondja nekünk, hogy ne ítélkezzünk az emberek felett? Lássuk csak: »Emberfia! Téged ilyen őrállóvá tettelek Izráel házában. Ha igét hallasz tőlem, figyelmeztesd őket az én nevemben! 8Ha ezt mondom a bűnösnek: Bűnös vagy, meg kell halnod! - és te nem mondod meg, és nem figyelmezteted a bűnöst, hogy rossz úton jár, akkor az a bűnös meghal ugyan bűne miatt, de vérét tőled kérem számon.9De ha te figyelmeztetted a bűnöst, hogy térjen meg útjáról, és az nem tért meg útjáról, akkor az meghal a bűne miatt, de te megmented a lelkedet.« (Ezekiel, 33, 7-9)

Sem Péter, sem Pál nem volt túl érzelgős, ha a másokon való ítélkezésről volt szó:

»Péter azonban ezt mondta neki: Vesszen el a pénzed veled együtt, amiért azt gondoltad, hogy pénzen megszerezheted az Isten ajándékát! Nem részesülhetsz, és nem is örökölhetsz ebből, mert a szíved nem egyenes az Isten előtt. Térj meg tehát e gazságodból, és könyörögj az Úrhoz, hátha megbocsátja neked szíved szándékát.« (ApCsel 8, 20-23)

»Saul pedig, akit Pálnak is hívnak, megtelve Szentlélekkel erősen ránézett, és így szólt: Te mindenféle csalással és gonoszsággal tele ember, te ördögfajzat, te minden igazság ellensége, nem szűnsz meg elferdíteni az Úr egyenes útjait?«  (ApCSel, 13, 9-10)

S itt van pár példa a levelekből. (…)

Szóval egyértelmű, hogy a Biblia bátorítja a mások viselkedésének megítélését. Azonban akik lenézik az ítélkezést, ezt szokták idézni: »Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek! Mert amilyen ítélettel ítéltek, olyannal ítéltettek; és amilyen mértékkel mértek, nektek is olyannal mérnek.« (Mt 7, 1-2). Ez azonban nem az ítélkezés elleni parancs, hanem arra való figyelmeztetés, hogy egy ítéletet jó szívvel, képmutatástól, arroganciától, aljasságtól és gyűlölettől mentesen kell meghozni. (…)

A legtöbb pap, püspök, bíboros és pápa jó ember, akik Isten szolgálatára szentelték életüket. Ugyanakkor ők is hibázhatnak, ferdíthetnek, mint bárki más. A talpnyalás egy mindig jelen lévő probléma. (…) Az előző években gyakran láttunk olyat, hogy a megalapozott ítéleteket gyávasággal tompították, amit óvatosságnak álcáztak; valamint hogy megadták magukat a zeitgeist előtt, amit lelkipásztori aggódásnak álcáztak.”
 
Ronald Mann az University of Louisville nyugalmazott fizika professzora.
 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2016. július 08. 12:33
Ha egy pap nem képes vagy nem akar ítélkezni, az egyik legfontosabb feladatát, a gyóntatást és a feloldozást sem tudja elvégezni. Hiszen ahhoz meg kell ítélnie a cselekedeteket! A keresztény irgalmasság cselekedetei közül is az első a bűnösök megintése. Ítélet nélkül pedig nem tudjuk ezt megtenni. Így aztán nagyon igaza van a cikkírónak. Szomorú, hogy egy világi jobban érti, hogy mit jelent kereszténynek lenni, mint pl. Bergoglio...
Zokni
2015. március 13. 14:50
"...1. Szabad Népbe illő szövegeket írni nem helyes. 2. Amit írtál, a Szabad Népbe illik. 3. Amit írtál, nem helyes." - írja. Amennyire tudom, a másik mondandóját érdemben nem vitató, csak az illető leügynöközésével (a "cija meg a tökkések uszája...") operáló érvelés igazán illik az említett orgánumba. Ráadásul visszanézve az előzményeket, kiderül, hogy valaki bírálni merte, konkrét ellentmondást vélve az idézett szövegben, a Szent Iratot. És erre vette elő Ön a Szabad Népet, meg az ÁVO-t! A helyzet az, hogy a nagy vallás szabadság, meg a nagy kommunizmus szapulás nem menti föl az embert az érvelés alól - a bírálatokkal szemben. Ha MÉGIS ezt teszi, akkor, miután vallásról van szó a fundamentalizmus hibájába esik. Ami azért különösen érdekes, mert ugyan ez a szó mostanában kifejezetten a muzulmán vallás kapcsán merül fel, de az eredeti idegen kifejezés magyar megfelelője a szótár szerint: "elutasító magatartás a Bibliára vonatkozó kritikákkal szemben" (http://idegen-szavak.hu/fundamentalizmus) Az Ön megnyilvánulása egy, az egyben ennek felel meg, ami kétségtelen a világban lévő jelenségek, és a világ fölött szerzett ismeretek csodálatos harmóniájára utal. Majdnem olyan, mintha a fizikában egy elméleti hipotézist, egy egyszerű (vagy bonyolult) kísérlet keretében a tudós igazolja. Köszönöm az élményt.
Csomorkany
2015. március 06. 15:47
Szillogizmusba foglalva valahogy így föst: 1. Szabad Népbe illő szövegeket írni nem helyes. 2. Amit írtál, a Szabad Népbe illik. 3. Amit írtál, nem helyes.
Zokni
2015. március 06. 11:31
"Bízd már rám, hogy az én kommentjeimben miről legyen szó!" - írja. Miután én meg ezt:"A vitapartner Államvédelmi Osztályba való besorolása nem értelmes - meggyőzésre nem alkalmas, még csak nem is vitatható - megnyilvánulás." Hol van itt az, hogy meghatározom, miről legyen szó? Itt csak az van, hogy amiről Önnél szó volt, az nem érvelés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!