Egészségügyi átalakítás – sok kérdőjellel

2015. február 06. 08:40

Az egészségpolitika előtt álló feladvány tehát messze nem csak annyiról szól, hogy a kórházak ne termeljenek a jövőben hiányt.

2015. február 06. 08:40
Sinkó Eszter
Népszabadság

„Amennyiben a felesleges kórházi ágyakat kivezetik a rendszerből és részlegeket szüntetnek meg, tudni kell, mi lesz a betegekkel a bezárások után. Ők később sem lesznek kevesebben. A mentőszolgálat finoman szólva sem áll a helyzet magaslatán, annyira kevés forrásból kénytelen leamortizálódott mentőit pótolni, így a betegek aktívabb szállításában reájuk nem lehet számítani, a háziorvosok megöregedtek, 60 körüli az átlagos életkoruk. Az otthoni szakápolás évek óta ugyanazon az alacsony szinten vegetál, pedig ha a betegek egy részét otthonukba lehetne ápolni, mindenki jobban járna. E rövid példák alapján talán érzékelhető, egyik pillanatról a másikra nehéz lesz pótlólagos intézményrendszert beállítani a kieső kórházi részlegek helyére, hogy beteg ne maradjon ellátás nélkül.

Az egészségpolitika előtt álló feladvány tehát messze nem csak annyiról szól, hogy a kórházak ne termeljenek a jövőben hiányt. (Az államtitkárság ebből persze valamit érzékel, ezért akarja megerősíteni az alapellátást, benne a háziorvosi rendszert.) A kórházi kapacitások leépítésére megyei egyeztető fórumokat hoztak létre, alapvetően a megyei kórházigazgatókra terhelve azt a feladatot, hogy két hónap alatt azonosítsák a feleslegesnek minősíthető kapacitásokat – figyelemmel arra, hogy kórházat bezárni nem szabad –, a megmaradó részlegekhez pedig biztosítsák az elégséges személyzetet. Megfejelve mindezt azzal, hogy a betegek – az esélyegyenlőséget szem előtt tartva – kapjanak ellátást és az intézmények az év végére ne termeljenek hiányt. A feladat nem megoldható.

Még egyszer hangsúlyozandó: a feladat ebben a keretrendszerben nem megoldható. A kórházi ellátás súlyos alulfinanszírozottságán – mint láttuk – nem szándékoznak változtatni. Márpedig a hiány mindaddig újratermelődik, amíg az alapdíjon nem emelnek. A vattabetegek ilyen körülmények közepette még nagyobb számban maradnak meg a szűkülő kapacitásokon. A mai alapdíj (150 ezer Ft/eset) perverz ösztönzőként működik, s ez akkor is így fog működni, ha a kapacitások egy részét a kormány leépíti. A súlyos esetek ebben a felállásban ellátatlanul maradnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2015. február 06. 09:35
Kedves S. E. ! Míg az orvosok (egészségügyiek) nem fognak dolgozni, jól dolgozni, hiába tömnek az egészségügybe bármennyi pénzt, nem lesz javulás. Saját tapasztalatról beszélek (bár nem Mo.-n történt velem, mert nem ott vagyok biztosítva). A leggyakoribb férfi betegségem volt: prosztata. Az orvosok annyira elszabotálták a kezelését, hogy (nem tévedés): 16-szor voltam vele kórházi ápoláson. Ebben benne volt 7 operáció, a többi pedig infúzió fertőzés ellen (antibiotikum). Mikor befejeződött a kórházi kálváriám, rájöttem egészségügyi műveltség nélkül: a prosztatát kellett volna kioperálni. Ők, mármint az orvosok - köztük egyetemi előadók - ezt nem tudták. Persze, így többet inkaszálhattak a biztosítótól. Hogy nem túlterheltség okozta a rossz kezelést, az abból látható, hogy egy orvosra nem egészen másfél paciens jutott a részlegen. Többségüknek magánrendelése is van. Más: ugyaninnen felhívták a hozzátartozómat az egyik operáció után, hogy meghaltam. Hsz.-emből láthatod, hogy nem mondtak igazat. Más: Fogam kezelésére lett volna szükség. A biztosító ezt nem fizette, a fogorvos 300 eurot kért érte. Nem adtam, elmentem mintegy 150 km-re lévő fogorvoshoz, aki 38-ért megcsinálta. Egyszer voltam nála, nem egészen egy órát. Tehát az előző fogorvos 300 euros órabérrel dolgozik. Az egészségügy elszakadt a realitásoktól, gyógyítás helyett GDP-t akar előállítani.
opht
2015. február 06. 09:02
Okos ember okos elemzése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!