Mára a Fidesz lett az ügynökakták nyilvánosságának legfőbb gátja

2015. március 19. 15:37

A Fidesz március 17-én immáron nyolcadik alkalommal szavazta le azt, hogy az országgyűlés egyáltalán tárgyaláskörbe vegye az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról szóló törvényjavaslatot.

2015. március 19. 15:37
Frankó Provolone
Ténytár

A Fidesz egyik első lépése volt, hogy megszűntette a titkosított mágnesszalagok feldolgozását felügyelő Kenedi-bizottságot, azzal az indokkal, hogy a kormány »dolgozik« egy törvénytervezeten, amely nyilvánosságra hozná az ügynöklistákat, így »okafogyottá« vált a Kenedi által vezetett civil szakértői csoport.

Ebből a törvényből aztán semmi nem lett, még tervezet sem érkezett a Fidesz részéről. Schiffer András 2012 februárjában terjesztette be saját javaslatát, amit akkora kormánypárti frakciók döntő többsége leszavazott. Még az MSZP is támogatta Schiffer törvényjavaslatát, valószínűleg azért, mert aki korábban érintett volt a szocialisták közük az ügynökkérdésben, az már valószínűleg teljesen kikopott a párt vezetéséből.

A Fidesz akkori frakcióvezetője, Lázár János 2012 tavaszán megígérte, hogy a kérdést a hamarosan megalakuló Nemzeti Emlékezet Bizottsága fogja rendezni, amely javaslatot fog tenni az ügynökakták feltárására. Nem meglepő módon a fideszes sóhivatal a mai napig semmi érdemlegeset sem tett. Itt tartunk jelenleg, a rendszerváltás után 25 évvel.

Kényes téma

Az ügynökmúlt feszegetése, mint politikai fegyver nem egyedülálló dolog a rendszerváltás utáni magyar történelemben, elég csak Medgyessy Péter esetére gondolni, akiről csak a miniszterelnöksége idején derült ki, hogy a Belügyminisztérium III/II-es ügyosztályának a tisztje volt. Orbán Viktornak nem csak azért kínos, hogy ezek az akták a harmadik kormányzásának kezdetén még mindig titkosak, mert a Fidesz oly sokszor megígérte az ügynöklisták nyilvánosságra hozatalát. Kínos azért is, mert az Orbán-Simicska háború legújabb frontjában az egykori üzlettárs őt magát is meggyanúsította azzal, hogy jelentett róla. Ezt az állítást Orbán érdekes módon azóta sem cáfolta meg egyértelműen.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illiberator
2015. március 20. 07:07
Tudtom szerint volt itt 12 db év komcsi-liberal kormányzással: akkor miért nem hozták nyilvánosságra az aktákat - már amiket az utolsó kádárista kormány 89-előőt nem semmisített meg. Továbbá, mi igaz azokból az irományokból, ami megmaradt? A zsarolással beszervezettek és a beszervezők ill. megbízók közé azért nem tennék egyenlőségjelet. Utóbbiak illetve jogutódaik/eltársaik az MSZP-ben, DK-ban, Együttben stb ülnek és röhögnek a markukba.
Fakutya Vigyora
2015. március 19. 23:01
Civil a szupertitkos iratok között Gálszécsy szerint az SZDSZ érdeke, hogy az ő embere ismerjen meg minden aktát Török László, Bodacz Péter 2007. augusztus 04. Szó sincs arról, hogy a közelmúltban megalakult ügynökbizottság független lenne – nyilatkozta Gálszécsy András. Az Antall-kormány titokminisztere úgy tudja, a testület elnökét, Kenedi Jánost, aki nem is történész, az SZDSZ delegálta. A szabad demokrata Horn Gábor közölte, Kenedinek meg kell adni azt a jogosítványt, hogy betekintsen a „szupertitkos” állambiztonsági iratokba is. Demeter Ervin (Fidesz) úgy véli, egy civil nem járhat-kelhet szabadon a nemzetbiztonsági szempontból titkos iratok között. http://mno.hu/migr_1834/civil-a-szupertitkos-iratok-kozott-434222 Takaritó.
RPG-2
2015. március 19. 20:27
Először a tartótisztek névsorát. Persze lassan már kikopnak, de ha még "aktívak" hol, a s mit tevékenykednek, s ja persze kíváncsi lennék az utódokra is hol vannak állásban.?
thymian
2015. március 19. 20:13
Aki nem tiszta, nyilván nem támogatja a nyilvánosságot. Az itteni kommentek alapján is nyilvánvaló, hogy ezek most többnyire fideszesek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!