Apám halálos ágyánál sem mozdultak mellőlem

2015. március 18. 08:59

Azért azt nem tudják elképzelni, hogy mennyire nehéz feldolgozni azt a helyzetet, hogy a börtön tetején séta közben találkozunk Hagyóval. Nonszensz látvány. Interjú.

2015. március 18. 08:59
Hunvald György
Index

Ha azt mondja, rendben volt minden az erzsébetvárosi ingatlanok eladásával, akkor vajon miért önt találta meg az ügyészség? Miért nem egy másik MSZP-s polgármestert?

Ezt tőlem kérdezik? Nem nekem kell tudnom. Azt sem tudom, miért volt ilyen masszív a gyötrésem. Amikor letartóztattak, Budaházy Györggyel meg talán még egy rabbal csinálták meg azt, hogy korlátozták a külső kapcsolattartást. Egy sorozatgyilkossal ellentétben én hónapokig nem hívhattam egyszer sem a családomat. Vagy amikor édesapám meghalt, már előzetesben voltam, és csak ügyészi kísérettel engedtek a halálos ágyához. Apám már meghalt, én sírtam az ágynál, de az ügyész nem mozdult mellőlem. Hogy ezt miért csinálták velem, nem tudom mire vélni. (...)

Érdekes szituáció volt, amikor a börtönben találkoztam Hagyó Miklóssal, Wieszt Jánossal, Mesterházy Ernővel, a Főtáv vezérigazgatójával, a BKV jogi igazgatójával. Együtt jártunk az istentiszteletre.

Hogy zajlott egész pontosan egy ilyen beszélgetés, amikor összefutottak?

Furcsán.

Hagyó Miklóssal híresen rossz volt a viszonya, amikor mindketten politizáltak még. Vele sikerült legalább ott bent tisztázni a dolgot?

Nem beszélgettem vele nagyon. Azért azt nem tudják elképzelni, hogy mennyire nehéz feldolgozni azt a helyzetet, hogy a börtön tetején séta közben találkozunk. Nonszensz látvány. Elképzelhetetlen. Úgy, hogy másfél évvel azelőtt a fővárosi közgyűlésben találkoztunk össze.

Megtárgyalták, hogy juthattak ebbe a helyzetbe?

Az ügyeinkről nem tanácsos beszélni a börtönben. Már csak azért sem, mert felhasználhatnak ellenünk egy óvatlan megjegyzést. (...)

Nem haragudott meg az MSZP-re, hogy az ügye kirobbanásakor sokan cserbenhagyták?

Nem. Azért haragudni egy pártra, mert vannak benne olyan emberek is, akik szerintem nem megfelelően jártak el velem szemben, szerintem hülyeség. A jövőm szempontjából nem érdekes, hogy a múltban ki mit tett a pártban. Azt, hogy a letartóztatásom után azonnal elhatárolódtak tőlem, olyan hibának tartom, amiből azóta már tanultak. Az ártatlanság vélelmét mindig komolyan kell venni. A 2009-es helyzet olyan volt, hogy ha az ügyész állít valamit, akkor az lesz az ítélet. De azért emlékezzünk, az '50-es években volt ez divat. Az olyan ügyek, mint az enyém, kellettek ahhoz, hogy kezdjék kétkedéssel fogadni az ügyészségi bejelentéseket. Egyesek persze még most sem jutottak el a kételkedésig, amikor jöttek sorban az ítéletek, hanem azt mondták, hogy kommunista a bíróság.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tóth mária
2015. március 18. 17:27
Most letöröltem egy könnycseppet!
kuwiq
2015. március 18. 16:32
Hát ez elég laátványos kudarca volt az elszámoltatásnak. Az elvtárs patyolatfehéren távozott, felmentve.
1120
2015. március 18. 15:27
"...a börtön tetején séta közben találkozunk..." Nem ez a baj. Inkább az, hogy nem ugrottatok le kéz a kézben.
kulalak
2015. március 18. 15:04
"Magyarország alapvető veszélyhelyzetet teremt, hogy a börtönökben a kis bűncselekményeket elkövető embereket nehézfiúkkal rakják össze, és ezzel lényegében megtanítják bűnözni őket." Ez sok országban probléma (sajnos), nem csak itthon. "Nem igazán tudtam visszailleszkedni" Aztán. "beiratkozott a jogi egyetemre....Második félévnél tartok." :) Szegény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!