Lesz még fideszes csodafegyver 2018-ig

2015. március 25. 15:02

A dolgozó kisemberek ma alsó- vagy alsó-középosztálybeli státusúak, és éppen az ő felemelésük a cél. Az, hogy minél többen válhassanak a polgári Magyarország részévé. Interjú.

2015. március 25. 15:02
Orbán Balázs
Orbán Balázs
Origo
Simicska Lajossal sem kell foglalkozni, miközben éppen a Fidesz-bázist még mindig a legjobban összetartó erőt, Orbán Viktor személyét támadja?

Ha kiemeljük a napi politikai csatározások szintjéről, ez a kérdés nagyon egyszerű. A politika és a gazdaság összefonódásáról szól: arról, hogy a gazdasági erőcsoportoknak milyen befolyásuk lehet a politikára. Szerintem nem kérdés, hogy egy demokratikusan megválasztott miniszterelnök és egy gazdasági érdekcsoport vezetője közül kinek kell az ország vezetésével járó politikai felelősséget viselnie. A karaktergyilkosság pedig egyelőre csúfos kudarc: a konkrét ügyben olyan dokumentumokra történt hivatkozás, amelyek évek óta ismertek. Simicska Lajos azzal, hogy egy kihűlt levest melegít fel extrém megnyilvánulások, támadások közepette, a meglévő minimális politikai tőkéjét is hitelteleníti. A zavar ott van a rendszerben, hogy ellentmondó információk jutnak el az embereknek. De idővel a köd eloszlik, és bár a politikában nagyon kevés fekete-fehér helyzet van, ez az. (...)

Kikopott a polgári eszme, és már a dolgozó kisemberre koncentrál a politikai stratégia?

Ez konkrét szakpolitikai ügyekre, helyzetekre igaz, de ettől még a polgári Magyarország működési modell ugyanúgy megvan. Abban igaza van Gábornak, hogy ilyen helyzetben, amikor egy politikai közösség identitását öt év kormányzás, a természetes fáradtság miatt kihívások érik, még hasznos is lehet egy ilyen politikai felfordulás, hiszen megerősödve is ki lehet jönni belőle.
 
De vajon az eddigi konzervatív jobboldali szemlélettel összeegyeztethető a kádári nosztalgiát idéző dolgozó kisember figurája?

A polgári Magyarország és a dolgozó kisember nem azonos szintű elem. Előbbi továbbra is a közösség alapelve, utóbbi pedig az új kihívásokra adott válasz. A polgár szó a középosztályi létnek ideológiai tartalommal is bíró kifejezése. A dolgozó kisemberek pedig ma alsó- vagy alsó-középosztálybeli státusúak, és éppen az ő felemelésük a cél. Az, hogy minél többen válhassanak a polgári Magyarország részévé.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Horpadt Bölény
2015. március 26. 08:45
Tartok tőle,hogy teli van a pártom tarsolya csodafegyverekkel.Ebből sajna bukta lesz. Nálam vadabb, állhatatosabb fidesz mann nem igen létezik.Ennek ellenére azt veszem észre,hogy egyre gyakrabban veszem a számra a futszál king édesanyját a Lazaruszéról nem is szólva. Egyet mondok.Ha Bölény elfordul a Fidesztől,akkor nekik kongatnak.Olykor már a hányinger kerülget. Ez a bróker történet sajnos bette a kaput.
BőröndÖdön
2015. március 26. 08:45
Óriási mutatvány kell ehhez a Felcsúti Cipollától...
tevevanegypupu
2015. március 26. 08:19
Nem..a dolgozó kisemberek jelenleg proletárok, viselkedésük, ápolatlanságuk, öltözködésük és testsúlyuk ezt bizonyítja. Talán majd úgy hetven év múlva..
Brigadéros
2015. március 25. 19:37
Ha nem is csodafegyver a vasárnapi zárva tartás, az biztos, hogy visszafelé sül el és azokat találja telibe, akik kitalálták... :( Nem kell itt csodafegyver, elég volna ha újra elővennék a józan eszüket, mint az előző ciklusban és ahogy akkor azt figyelték, mi jó a többségnek, akár kétharmadot is szerezhetnének újra... De ami mostanság megy, az inkább a másik oldal kétharmadát segíti elő sajnos...:(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!