Egy évtized korrupciós ügyeinek lett most vége

2015. március 12. 09:04

Azt szeretnénk elérni, hogy a brókercégek tulajdonosai és vezetői személyes vagyonukkal is feleljenek az általuk elkövetett csalások és jogszabálysértések okozta károkért, a keményen dolgozó kisemberek eltüntetett pénzéért. Interjú.

2015. március 12. 09:04
Rogán Antal
Napi Gazdaság

Szerdai ülésén tárgyalt a kormány a brókerügyről. Milyen intézkedésekről döntöttek?

Ahhoz, hogy konkrét intézkedések szülessenek, először az aktuális helyzetet kell áttekinteni. Egy évtizeddel ezelőtt a szocialista kormányok nem megszigorították, hanem fellazították a brókercégek ellenőrzését, ezért sokan kedvet kaptak a csaláshoz. Egy évtizedes múltú pénzügyi korrupció alakult ki a pénzügyi befektetési szektorban. A Buda-Cash Brókerház esetében egy pénzügyi vállalkozás üzletkötői és tulajdonosai gyakorlatilag eltüntették a velük kapcsolatban álló, takarékszövetkezetekből átalakult kisbankok pénzét. A Hungária Értékpapír Zrt. esetében egyszerűen nem tudtak elszámolni a rájuk bízott vagyonnal, a Quaestor-csoport esetében pedig nyilvánvalóan látszik, hogy egyfajta piramisjáték alakult ki, aminek következtében egy idő után a magas hozamokat is fedezetlen kötvények kibocsátásával finanszírozták. Egy évtized korrupciós ügyeinek lett most vége, ami annak köszönhető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonásával létrejött szervezet sokkal hatékonyabban tudta feltárni a visszaéléseket. Végre van egy hatékony ellenőrzés, amelynek gyakoriságát szigorítani kell. Az események fő üzenete, hogy a bankszektort követően a befektetési szolgáltatók esetében is rendet kell tenni. A felügyelet kezébe keményebb eszközöket kell adni, például az említett gyakoribb ellenőrzés, a fogyasztóvédelmi intézkedések és az informatikai audit formájában. Legyen olyan felügyeleti biztos kinevezve, akit nem csak probléma esetén rendelnek ki a cégekhez, hanem az ellenőrzés valamelyik szakaszát követően a működést is folyamatosan ellenőrizni tudja. Azt is támogatom, hogy az MNB külső tanácsadókat vonhasson be annak érdekében, hogy többször és alaposabban tudjanak vizsgálódni. Ezt csinálta az Európai Központi Bank is, amikor átvette a bankfelügyeleti jogosítványokat: egy évig tartó jogi és pénzügyi átvilágítást hajtott végre nem csupán a saját apparátusára támaszkodva, hanem külső szakértőkkel felvértezve.

A tisztulás érdekében milyen jogszabályváltozásokat javasol?

A Fidesznek három elvárása van. Azt szeretnénk elérni, hogy a brókercégek tulajdonosai és vezetői személyes vagyonukkal is feleljenek az általuk elkövetett csalások és jogszabálysértések okozta károkért, a keményen dolgozó kisemberek eltüntetett pénzéért. Ez azért fontos, mert az elcsalt pénzekért nem a kormány áll helyt, hanem a Befektetővédelmi Alapon (Beva) és az Országos Betétbiztosítási Alapon (OBA) keresztül a betétesek, vagyis lényegében a teljes pénzügyi rendszer szereplői fizetik meg a veszteséget. Elvárjuk az MNB-től, hogy az események fényében a teljes befektetési piacot – kivétel nélkül – a lehető legalaposabban világítsa át. A harmadik elvárásunk, hogy gyorsan szülessenek meg azok a törvénymódosítások, amelyek segítségével a pénzügyi felügyeletnek hosszú távon is hatékony eszközök állhatnak a rendelkezésére. Az MNB-nek is vannak javaslatai, habár most az ellenőrzés az első, de reményeim szerint április első napjaiban tárgyalhat az országgyűlés a módosításokról. Meg fogom kérni az ellenzéki pártokat is, hogy támogassák ezeket a javaslatokat, amelyekről házszabálytól eltérve, gyorsított eljárásban tárgyalhat a parlament.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1234
2015. március 12. 16:52
A pénzügyi válságért felelős amcsi bankárokat már beleültették a villamosszékekbe? Az ejusokat elég a teljes jógalámaság és emberijógizás értelmében életfogytig tartó napi 12 órás szolgáltatóközponti telefonos munkavégzésre ítélni.
VakzKommondor
2015. március 12. 16:02
tóni! Ahogy a címet olvasta, már azt hittem feladtad magad. NE hozd már rám a frászt!
OberEnnsinnen
2015. március 12. 15:58
"Egy évtizeddel ezelőtt a szocialista kormányok nem megszigorították, hanem fellazították a brókercégek ellenőrzését, ezért sokan kedvet kaptak a csaláshoz. " Ez a lényeg, mivel minden összefügg mindennel. A többi csak szószaporítás. A másik: jó lenne, ha nemcsak a brókercégek vezetői felelnének vagyonukkal az okozott károkért. Ez ugyanígy vonatkozik mindenre, ami a köz-zel kapcsolatos károkozásokról szól. Lásd pl.: Kulcsár ügy. 12 éve tart. Azóta a rendőrség, ügyészség, bíróságok mennyi pénzt vettek fel, munkavégzés címen, a Kulcsár-üggyel összefüggésben? Ezeket a kidobott, tulajdonképpen a fentiek részéről ellopott pénzeket az adófizetők állják... Ezeket is be kellene hajtani a lopó rendőrön, ügyészen, bírón...
Viz Elek
2015. március 12. 15:30
Hogy kik a keményen dolgozó kisemberek? Hát mi! A Rogán,a lézer, a Szijártó, a viki fürer, a lőrinc barát, és a többi hasonló. A többi meg annyit ér amennyije van!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!