Az Iszlám Állam Líbiában?

2015. március 03. 13:56

A kérdéses milíciák nem az IS térhódításával jöttek létre, hanem a régió évtizedeken átívelő folyamatainak és társadalmi-gazdasági problémáinak a termékei, amelyek lokális harcokat vívnak, lokális célokért.

2015. március 03. 13:56
Szalai Máté
Külügyi és Külgazdasági Intézet

2015. február 15-én a magukat az Iszlám Államnak (IS) nevező líbiai szervezetek nyilvánosságra hoztak egy videót, amelyen huszonegy, korábban elrabolt egyiptomi kopt keresztény kivégzése látható. A nemzetközi felháborodást egyiptomi légicsapások követték, sőt Abdel Fattáh al-Szíszí egyiptomi elnök a nemzetközi közösség fellépését sürgette a líbiai iszlamisták ellen. A média és a nyugati közvélemény a merényletet automatikusan összekötötte az iraki és a szíriai eseményekkel, ám – ahogyan azt az elemzés során látni fogjuk – a kérdéses milíciák nem az IS térhódításával jöttek létre, hanem a régió évtizedeken átívelő folyamatainak és társadalmi-gazdasági problémáinak a termékei, amelyek lokális harcokat vívnak, lokális célokért. Emellett az is kérdéses, hogy az említett csoportok milyen mélységű kapcsolatokat ápolnak a szíriai-iraki Iszlám Állammal, ezért véleményünk szerint az elnevezés felvétele csak másodlagos jelentőséggel bír. Ennek bizonyítása érdekében először röviden meg kell vizsgálnunk az IS térségbeli terjeszkedésének körülményeit, a Moammar al-Gaddáfi utáni Líbia eseményeit, valamint az Iszlám Állam brandjét felvevő szervezetek történetét.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2015. március 03. 16:16
Hát de csak azóta vívnak lokális harcokat lokális célokért, amióta kinyírták Kadhafit a demokrácia erői..addig ugyanis meglehetős rend volt..és jó sok magyar, francia, olasz, stb.. is dolgozhatott Líbiában..
vigyor
2015. március 03. 16:04
Nem babám. Ha magukat így definiálják, akkor bezony ebből kell kiindulni és kész. Mert ez azt jelenti, hogy egyetértenek az ISIS céljával, ez esetben én egyetértek azzal, hogy bombát rájuk...
Fahrenheit 451
2015. március 03. 15:59
"magukat az Iszlám Államnak (IS) nevező líbiai szervezetek nyilvánosságra hoztak egy videót, amelyen huszonegy, korábban elrabolt egyiptomi kopt keresztény kivégzése látható. A nemzetközi felháborodást egyiptomi légicsapások követték, sőt Abdel Fattáh al-Szíszí egyiptomi elnök a nemzetközi közösség fellépését sürgette a líbiai iszlamisták ellen." azt vitatja ez a szerencsétlen, hogy az iszlámista terroristákat ki kell nyírni az utolsó szálig? csak mert nekik maguknak sem hiszi el, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet részei?
kjkj945
2015. március 03. 15:37
http://www.origo.hu/nagyvilag/20150220-erodemonstraciot-tartott-az-iszlam-allam-libiaban.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!