Dícsérem a Bokros–Surányi-csomagot

2015. március 13. 16:56

Ha valaki alkalmatlan arra, hogy a mai magyar polgároknak elmagyarázza, miért volt jó döntés a Bokros-csomag, akkor az képtelen lesz arra is, hogy megfelelően kormányozzon a mai magyar válságban.

2015. március 13. 16:56
Szigetvári Viktor
Szigetvári Viktor blogja

„A mai magyar nyomor és kilátástalanság még nagyobb volna, ha nem az történik 1995-ben, ami történt. De ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy 2018-ban ugyanazt és ugyanúgy kell majd megtenni a magyar gazdasággal, mint amit Bokros és Surányi tettek 1995-ben. A lényeget kell megtanulni és alkalmazni.

Magyarországnak akkor van gyarapodást jelentő jövője, ha a nyugati országokhoz tartozik, és jól működő kapitalista versenyben szociális piacgazdaságot működtet erős és fenntartható jóléti rendszerekkel. Egyenes beszéd, merész megoldások, összehangolt költségvetési, monetáris és jövedelem-politika, szakszerű kormányzás. Ez 2015-ben 1995 tavaszának a tanulsága.

Manapság szokás egy az egyben kidobásra ítélni az elmúlt 25 évet. Szokás ellenzéki körökben eltagadni egyesek és mások politikai identitásának baloldali részét. Szokás az Európai Unión belüli Magyarország számára nemzetállami keretben antikapitalista kiutat festeni az égre. Szokás szembeállítani a szegénységellenes küzdelemre való elszántságot a költségvetési fegyelem hangsúlyozásával, mintha a kettő bármiben is ellentmondásban volna. És végül szokás az is, hogy a demokrata ellenzéki pártok az elmúlt két évtized megőrzendő, pozitív tapasztalatait sem merik önmaguknak és saját politikai közösségüknek bevallani, mert a populisták és demagógok hangorkánja minduntalan védekezésbe szorítja őket.

Az Együtt elnökeként úgy gondolom, hogy minden, 2018-ban kormányváltásra készülő ellenzéki pártnak a nemzeti érdeket követő intézkedéssorozatnak kell értékelnie a Bokros–Surányi-csomagot. Nyilván nem volt hibátlan, nyilván nem volt minden jól elmagyarázva politikai közösségünk tagjainak, de helyes és szükséges volt, ami történt.

Miért fontos ez most? Miért nem hallgatok inkább egy ilyen, sokak számára népszerűtlen intézkedéscsomag elismerése helyett? Azért nem hallgatok, mert néphülyítésre, mellébeszélésre és saját múltunk gyávaságból fakadó hazug értékelésére nem lehet alapozni a 2018 utáni kormányzást.

Ha valaki baloldaliként, liberálisként, újbaloldaliként és polgári demokrataként képtelen és alkalmatlan arra, hogy a mai magyar polgároknak elmagyarázza, miért volt fontos, jó döntés az 1995 tavaszi, az képtelen lesz arra is, hogy 2018-ban megfelelő felhatalmazást kérjen a választóktól és megfelelően kormányozzon a mai magyar válságban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dorozmás
2015. március 14. 20:42
Szigetvári a legsötétebb a mai politikai palettán, Fecót is megelőzi, (mert rajta lehet vidámkodni, egyszerűbben: röhögni!) Nem jön rá, hogy a 2008-as összeomlás-közeli állapot a bal és liberális oldal katasztrofális gazdaságpolitikájának következménye. Egyenes vonal a spontán privatizációtól Bokros, Suchmann, Megyesi, Gyurcsány,Kóka, Bajnai. Az első Orbán kormány eredményeit kinevették! Most azzal fenyeget, hogy 2018-ban ő bizony visszatér Bokros Lali gondolataihoz. Mérhetetlen igazsága van, reméljük, addigra láthatatlan is lesz!
Rezs Imi
2015. március 14. 14:20
Bokros for President!!!!
vizesnyolcas
2015. március 14. 13:46
"Dícsérem a Bokros–Surányi-csomagot" Gondoltam, mert dícséred a TTIP-t is. De a választóknak talán már van annyi tapasztalata, hogy soha ne engedjenek a hatalom közelébe.
Catullus
2015. március 14. 13:44
orbán a bokros-csomagnál jóval nagyobb megszorításokat kreált, eredmény nélkül, sőőőt ! A szomorú az, hogy az orbán-rendszer bukása után akár kétszeres bokros-csomagra lesz szükség - mert jó az irány...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!