Van emberi oldala a dzsihadistáknak?

2015. május 14. 12:59

A helyi lakosok mellett a dzsihadistákról is részletes portrét fest a történet, a hétköznapi problémáik mellett bemutatja, hogyan őrlődnek az iszlamistákhoz csatlakozó naiv és idealista helyi fiatalok a közösséggel szembeni lojalitás és az idegen hódítóknak tett eskü között.

2015. május 14. 12:59
Rózsa Kitti
Danube Institute

„Nem segít a világhelyzet tisztázásában, ha a problémát leegyszerűsítve csak a szekuláris modernség és a fundamentalista brutalitás szélsőséges kategóriáiban gondolkodunk. »Kevés film gerjesztett olyan váratlan vitákat az elmúlt években, mint a mauritániai rendező, Abderrahmane Sissako Timbuktu című filmje, amely januárban jelent meg az Egyesült Államokban« – írja a The New Yorkerben megjelent cikkében Alexis Okeowo.


A film Timbuktu városában játszódik, amely az iszlám kultúra egyik központjának tekinthető a Szahara déli kapujában. A rendezőt egy igaz történet inspirálta: célja, hogy bemutassa az iszlamista megszállás folyamatát, azt, hogy mi történik, amikor átveszik az irányítást és a saría legszigorúbban vett értelmezését kezdik alkalmazni. A történet egyben az ellenállás dokumentálása is: azokról az emberekről szól, akik nem hajlandóak behódolni a fundamentalista eszméknek.

A januári, Charlie Hebdo szerkesztőségében történt merénylet után Párizs egyik külvárosában betiltották a film vetítését, arra hivatkozva, hogy a terroristákat próbálja mentegetni. Ezután az afrikai FESPACO filmfesztivál is levette műsoráról »biztonsági okokra« hivatkozva. Alexis Okeowo szerint ezek a reakciók a film egyik erősségének köszönhetőek: minden karaktere, még a dzsihadisták is morálisan összetett emberként jelennek meg. Véleménye szerint nem csak a terror válogatás nélküli brutalitását és abszurditását ismerhetjük meg, az ennek való ellenállás is megjelenik. A helyi lakosok mellett a dzsihadistákról is részletes portrét fest a történet, a hétköznapi problémáik mellett bemutatja, hogyan őrlődnek az iszlamistákhoz csatlakozó naiv és idealista helyi fiatalok a közösséggel szembeni lojalitás és az idegen hódítóknak tett eskü között. A terroristák fájdalmasan emberiek; ez egy olyan leírás, ami azért lehet megosztó, mert korábban még senki sem merte kimondani.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brigadéros
2015. május 15. 08:43
Természetesen nincsen emberi oldala a dzsihadistáknak, ahogy a hollywoodi filmekben nincsen emberi oldala a német katonáknak, akik pikk-pakk szeméytelenül halnak meg tucatszám a hős angolszász katona lövései nyomán, míg ha a rendező úgy dönt, hogy a katarzis érdekében nem csak a légyként hulló gaz náciknak kell meghalniuk, hanem beáldoz egy hőst, akkor hagy neki bőségesen időt, hogy kifejtse a néző előtt magvas gondolatait az élet nagy kérdéseiről... Na, ilyen csecsen nevelkedett embereknek minden dzsihadista gyilkoló robot lehet csak. egyszerűbb ez sokkal, mint megpróbálni megérteni, hogy esetleg miért nem akarják a rájuk erőszakolt liberális kultúrát...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!