A kémprogramok nemzetbiztonsági célra való használatáról

2015. június 10. 16:13

A nemzetbiztonság nemcsak a számítógépre vonatkozó adatokat figyelheti meg, hanem az Nbtv. engedélyt ad a magánlakásban történtek meg­figyelésére és rögzítésére is.

2015. június 10. 16:13
Ars Boni
Ars Boni

„Általánosságban a személyes adatok védelmére vonatkozóan az Alaptörvény, valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Info tv.) által lefektetett szabályok lényegesek.

Az Alaptörvény I. cikk (1)–(3) bekezdései szerint az ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvető jogait tiszteletben kell tartani, amelynek védelméről az állam gondoskodik, a vonatkozó szabályokat törvény tartalmazza, az alapvető jogokat pedig kizárólag annyiban lehet korlátozni, amennyiben az feltétlenül szükséges. Fontos szempont az is, hogy az elérni kívánt céllal arányos legyen a korlátozás, miközben az alapvető jog tiszteletben tartására is tekintettel kell lenni. Az Info tv. védi a személyes adatokat, így kimondja, hogy személyes adat kizárólag meghatározott célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében kezelhető. Az adatkezelésnek minden szakaszában meg kell felelnie az adatkezelés céljának, az adatok felvételének és kezelésének tisztességesnek és törvényesnek kell lennie. Az Info tv. ezenkívül kimondja azt is, hogy adat csak úgy kezelhető, ha az adatkezelő biztosítja az érintettek magánszférájának védelmét. Valamint védi a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal vagy törlés, illetve a hozzáférhetetlenné válás ellen is az adatokat úgy, hogy kötelezővé teszi az adatkezelő számára az ehhez szükséges és megfelelő intézkedések megtételét.

A fentieken túl, a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV törvény (a továbbiakban: Nbtv.) tartalmazza azon szabályokat, amelyek az általuk végzett titkos információgyűjtést és annak lehetséges módszereit és feltételeit szabályozzák. Az egyik legfontosabb rendelkezése, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok a titkos információgyűjtés speciális eszközeit és módszereit csak akkor használhatják, ha a törvényben meghatározott feladatok ellátásához szükséges adatok más módon nem szerezhetők meg. Ebből kitűnik, hogy bár a nemzetbiztonság szabályosan szerezhet olyan információkat, amelyek más esetben az adatvédelmi törvénybe ütköznének, mégis csak komoly határokon belül végezhetik ezen feladataikat. A titkos információgyűjtés alkotmányosságát indokolja a 2/2007. (I. 24.) AB határozat is, mely szerint annak büntetőjogi eszközként való igénybevételét megalapozza az a körülmény, hogy a társadalom rendjét súlyosan sértő vagy veszélyeztető bűncselekmények elleni eredményes fellépéshez a hagyományos eszközök nem bizonyulnak elegendőnek.

Az Nbtv. egyértelműen kimondja, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok számítástechnikai eszköz vagy rendszer útján továbbított vagy azon tárolt adatokat megismerhetik és azok tartalmát technikai eszközzel rögzíthetik, továbbá felhasználhatják, ehhez azonban külső engedély szükséges. A nemzetbiztonság nemcsak a számítógépre vonatkozó adatokat figyelheti meg, hanem az Nbtv. engedélyt ad a magánlakásban történtek meg­figyelésére és rögzítésére is. Ez önmagában nem tartozik a kémprogram alkalmazása alá, azonban mégis fontos itt megemlíteni, ugyanis a számítógépből történő adatgyűjtés során, mellékesen olyan információk is kinyerhetőek, amelyek a lakásban történtekre vonatkoznak. Például egy otthoni számítógép működéséből következtetéseket lehet levonni arra vonatkozóan, hogy a megfigyelt személy mikor tartózkodik otthon, de ilyen módon kihallgatható az otthoni beszélgetés is, amennyiben például az beszűrődik az internetes telefonálás hanganyagába. Fontos tudni, hogy ezek azonban nem tartoznak feltétlenül az Nbtv. fent említett, lakásban történő megfigyelés engedélye körébe, mivel a kémprogram alkalmazásában ezek csak mellékes körülmények, nem célzottan a lakásból történő adatgyűjtésre irányulnak.

A nemzetbiztonsági szolgálatok részére ezenkívül a törvény engedélyt ad arra is, hogy elektronikus hírközlési szolgáltatás útján továbbított kommunikáció tartalmát megismerhessék, az észlelteket technikai eszközzel rögzíthessék, amely azonban szintén külső engedélyt feltételez. A fentiekből kitűnik, hogy az Nbtv. alapján a számítógépen tárolt valamennyi adat kémprogrammal hozzáférhetővé válhat, ugyanis a törvény a titkos információgyűjtést nem korlátozza adatfajtákra, azonban a kémprogram törvényes felhasználási lehetőségeit a jogszabály konkretizálja, amelyek  a következők:

tn-cr01.jpg

– a megfigyelt számítógépben tárolt adatok megismerése és rögzítése

– a megfigyelt számítógép felhasználója kommunikációjának és magatartásának megfigyelése

– a megfigyelt számítógép környezetének megfigyelése.

Ehhez kapcsolódik a kémprogram adatvédelmi szempontú mérlegelése is, mivel a kémprogram nem csupán megnyithat adatállományokat, hanem adatfeldolgozást is végezhet, vagy módosíthatja a számítógép működését, de akár továbbíthatja is az adatokat. A személyes adatok védelme okán emiatt fontos, hogy az adatgyűjtést végző szerv csak a cél eléréséhez szükséges adatokra korlátozza a titkos információgyűjtést, amely a nemzetbiztonsági szolgálatok részéről elvárható gondosság.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. június 11. 01:01
Hatalmukat féltő perverz kukkolók.
Fakutya Vigyora
2015. június 10. 22:59
Nem kell tenoroskodni, oszt annyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!