Placebo jogállam

2015. június 04. 07:13

Cinikus mantra: Magyarország (mi az hogy!) jogállam. Ellenvélemény: megszűnt az lenni. A jogállamiság nem szüzesség, ill. terhesség (vagy van, vagy nincs).

2015. június 04. 07:13
Kolláth György
Népszabadság

Talán a jogállam keveset adott a kisembernek; kinek sokszor lenne joga, de nincs esélye, sem köze. Anno az AB iparkodott összekapcsolni a jogállamot az emberi (alap)jogok betartásának igényével. Nem a korabeli testületen múlt, hogy kevés realizálódott ebből; ha majd jön a jogállam helyreállítása, az elsők között kell visszatérni ide. 2. Az államszervezet akkor működik demokratikusan, ha a demokratikus jogállamiság és az ahhoz szorosan kapcsolódó alkotmányos rend fenntartása és működtetése alapvető követelményként magában foglalja a szabadságjogok tiszteletben tartását és védelmét. Egy szabadságjog megsértése ugyanolyan súlyú indok lehet az államszervezet demokratikus működése zavarának megállapítására, mint az intézmények tevékenységének fennakadása. (Megjegyzés: a jogállami klauzula kisegítőleg használható alkotmányos jog sérelme esetén is, az egyén nem marad védelem nélkül.)

Más ez a közjogi oltalom, mint a későbbi politikai kamu: megvédjük a nyugdíjakat, a rezsit, a földet, a kultúrát. Apropó: a művész azért alakoskodik, hogy feltárja az igazat, a politikus azért hazudik, hogy elrejtse. Az emlegetett kisember: az alkotmányos jogok címzettje ma a saját életében, jogaiban is csak statiszta vagy néző; őt politikai placebóval érzéstelenítik.

A jogállami követelmények közül egy sincs, mely az utóbbi öt évben fejlődött volna. Ellenkezőleg: dilettáns, megalapozatlan és erőszakos közhatalom akciózik, mely pofára dolgozik, rohan a semmibe, zabrál, tarol, büntet, átmegy a falon. Ahogy a faltörő kos előbb a fotocellás, utóbb a forgóajtót teszteli. Érik a csattanás.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. június 04. 17:45
Ebben a szörnyű diktatúrában megkérdezik a polgár véleményét a bevándorlásról (is). És az ilyen csokornyakkendős taknyoknak ez sem tetszik.
OberEnnsinnen
2015. június 04. 14:46
Görény Kolláth! Ezt írod: ". 2. Az államszervezet akkor működik demokratikusan, ha a demokratikus jogállamiság és az ahhoz szorosan kapcsolódó alkotmányos rend fenntartása és működtetése alapvető követelményként magában foglalja a szabadságjogok tiszteletben tartását és védelmét." Valamint az ország újra visszaállítandó, további, rendszer szintű kifosztását. Ezt miért nem írtad oda. Ez a lényeg, görény, a Népszabadságot persze megvezetheted...
puszika
2015. június 04. 12:51
Igazad van Dodó!! Ez hülye!!!
catalina9
2015. június 04. 09:54
Kolláth gusztustalan "vicce" A kilőtt szemű férfin poénkodott a logopédusok rémálma 2006.11.08. Kolláth György alkotmányjogász a hitgyülekezetes Magyar ATV műsorában a gumilövedékkel szemen lőtt férfiről a következőket mondta: "A kifolyt szemű tüntető matat a földön. Mit keres? A szemtanút!" A hadaró Kolláth átment gyökérbe. A túlfuttatott jogásznak korábban is voltak már a jó ízlés határait súroló megjegyzései, de ezzel a "viccel" messze alulmúlta eddigi otrombaságait. Ami pedig nem kis teljesítmény! Miért kell ezt a furulyát kamera elé engedni? Inkább fizessék be egy logopédushoz. "
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!