Buta plakátok helyett

2015. június 10. 07:39

A kormány által a napokban elindított óriásplakát-kampány hasonlóan bumfordi, ostoba és sehova sem vezető válasz egy létező problémára. Ráadásul egyaránt nélkülözi a józan ész és az alapvető emberi érintkezés szabályait.

2015. június 10. 07:39
Lukács Csaba
Magyar Nemzet

Olvasóink bizonyára emlékeznek még azokra a rendkívül megalázó és kínos pillanatokra, amikor a nyolcvanas évek végén – életükben először eljutva a „fejlett Nyugatra” – az osztrák boltokban olyan feliratokkal kellett szembesülniük (sokszor kizárólag csak magyarul): Magyar, ne lopj! Vagy végig mellettünk állt egy alkalmazott, esetleg éppen a biztonsági őr a vásárlás alatt. Jogosan voltunk felháborodva a bántó általánosítás miatt, még akkor is, ha néhány honfitársunk valóban rászolgált a kiemelt figyelemre.

A kormány által a napokban elindított óriásplakát-kampány hasonlóan bumfordi, ostoba és sehova sem vezető válasz egy létező problémára. Ráadásul egyaránt nélkülözi a józan ész és az alapvető emberi érintkezés szabályait: magyarul, letegezve szólít meg olyanokat, akik nem beszélik ezt a nyelvet és nem szolgáltak rá a csendőrpertura. Mi volt az akadálya annak, hogy készítsenek – nagyságrendekkel kevesebb pénzből – egy soknyelvű szórólapot a menekülteknek arról, hogy milyen törvényi-etikai-viselkedési elvárásokat fogalmaznak meg velük szemben a magyar hatóságok? Ehelyett sikerült olyanok ellen hecckampányt szervezni, akik nem akarnak nálunk maradni, így akkor sem vennék el a magyar emberek munkáját, ha tehetnék – a plakátkampány arról bölcsen hallgat, hogy az Európai Unión kívüli idegennek munkavállalási engedély nélkül egyszerűen nem lehet munkát vállalni, a dokumentumot beszerezni pedig egy szatyornyi ruhával, pénz és nyelvtudás nélkül megérkezve gyakorlatilag azonos a lehetetlennel.

Nem akarok utólag okoskodni, de hosszú hónapokkal ezelőtt már írtam arról: tízezrével érkeznek a menekültek a határainkhoz, kezdeni kellene valamit a jelenséggel. Azóta bőven lett volna idő megerősíteni az őrizetet a déli határoknál, stratégiát készíteni az újkori exodus megállítására, felkészíteni a lakosságot a jelenségre, de ehelyett egy közel egymilliárd forintba kerülő vállalhatatlan kérdőívre futotta, és a háromszázmilliós plakátkampányra haveri cégektől. Ezzel, úgy látszik, megint sikerült összekovácsolni nagyon sok embert a kormány ellen, akárcsak nemrég a netadóval: óránként egymillió forintnyi adomány jön be arra a számlára, amelyet a Kétfarkú Kutya Párt vezetője nyitott meg, hogy ellenplakátokat tegyenek ki az idegenellenes propaganda ellensúlyozására. Ez az igazán nagy baj – a kormány ki tudja, kinek a tanácsára (a teniszből kölcsönvett kifejezéssel élve) ki nem kényszerített módon időnként kapitális hibákat követ el, maga ellen hergelve az embereket. Az ellenzék pedig ráül ezekre – az is sokatmondó egyébként, hogy értelmes gondolatuk nekik sincs a menekültkérdés kezeléséről, csak a plakátok átmázolásával vannak elfoglalva.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipafa
2015. június 10. 17:25
No látod Lukács Csaba: „óránként egymillió forintnyi adomány jön be arra a számlára, amelyet a Kétfarkú Kutya Párt vezetője nyitott meg,” a te arcod meg sír, ahelyett, hogy a korábban is folytatott missziós tevékenységeddel mindezt elvinnéd, hogy helyben felvirágoztasd azokat az országokat, ahonnan százezer szám indulnak menekülve, kalandra v. csak megélhetést keresve szerte a világba. Nekünk meg meghagyhatnád (az általatok is gyakran emlegetett éhező) gyermekeink jóllakatását
puszika
2015. június 10. 16:54
Azért van abban valami báj,amikor némely médiamunkásról fehéren feketén kiderül a szélkakaseffektus igazsága! Hiába,az acélos elkötelezettség mindig megmutatkozik!!!
várúr
2015. június 10. 14:28
Nagy bajban lehet az MN, ha az utazgató riporter átképzi magát politikai publicistának....
Selamat
2015. június 10. 13:35
Azon 3 plakát közül, amiket ismerek, 2 nem csak nagyon megállja a helyét, hanem annyira fontos, mint az 1x1. Az az idióta, aki nem értene egyet azzal, hogy aki a MI országunkban akar élni, annak be kell tartani a MI törvényeinket, és tiszteletben tartani a MI kultúránkat. Létezne olyan elmebeteg, a bérrettegőket leszámítva, aki ezt másként gondolja? Kizárt dolognak tartom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!