Az egykori kordonbontók kussoljanak plakátügyben

2015. június 08. 09:30

Ma az a párt beszél súlyos bűncselekményekről az idegenellenes plakátok rongálói kapcsán, amelynek tagjai nyolcvanan elbontották a Parlament védelmét szolgáló kordont 2007-ben.

2015. június 08. 09:30
Navra László
Kettős Mérce

Ennek ellenére a bíróság az eljárást szankció alkalmazása nélkül szüntette meg. A döntést az alábbiakkal indokolta a Pesti Központi Kerületi Bíróság:

  1. Ami történt, az »oly csekély fokban veszélyes a társadalomra, hogy emiatt büntetés vagy intézkedés alkalmazása nem szükséges.«

  2. A cselekményt megvalósító személyeknek szándéka nem a rendőri intézkedés tényleges megakadályozására vagy ellehetetlenítésére irányult, hanem pusztán azzal való egyet nem értésüket jelképezte cselekményük.

  3. A demonstrációnak szánt esemény kifejezetten békés volt és az abban részt vevők törekedtek a károkozás elkerülésére is

  4. A cselekmény társadalomra veszélyességi fokát csökkenti az elkövetés alkalomszerű jellege is.

Melyik szempont nem áll meg vajon a plakátrongálás esetében? Az elkövetés alkalomszerű, békés, az elkövetők a lehető legkisebb kárt okozzák a céljuk elérése érdekében (csak a plakátot rongálják meg, aki letépi, az a szemetet is eltakarítja), a tett pedig egy politikai akcióval való egyet nem értést fejez ki. A két eset közötti eltérés, hogy a plakátrongálások kapcsán nem rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülésről van szó, és nem kerül sor az Országház védelmét ellátó biztosító eszközök felszámolására. Ezt nehezen lehet a mostani plakátrongálók terhére írni ebben az összehasonlításban.

Természetesen nem állítom azt, hogy a kordon elleni fideszes felháborodás nem volt jogos. Ezt négy év jogi eljárás és több bírósági döntés után a BRFK is elismerte. Ez az eltelt négy év egyébként részben Orbánékat igazolta: ha ezen az úton ennyi idő kell az alkotmányellenes helyzet felszámolásához, akkor indokolt más eszközhöz folyamodni. A gond az, hogy 2007-ben nem tudhatta senki, hogy az eljárás négy évig fog tartani. Meg az is, hogy a jogorvoslati eljárást azok a jogvédők szenvedték végig, akiket a mai hatalom idegen ügynöknek nevez, persze ez is csak a Fidesz-újbeszél egyik apró momentuma.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2015. június 08. 22:42
az tök jó ha nem bűn a plakát rongálás személyesen én fogom letépkedni ezentúl az össze nekem nem tetsző plakátot hírdetést és Budapesten ..és vidéken is megszervezem majd kis csapatot ... resszekess baloldal!!!
kitiltott
2015. június 08. 22:40
Nem akar több bevándorlót befogadni négy észak-olasz tartomány. Lombardia tartományi elnöke hétfőn megerősítette korábbi bejelentését, miszerint megvonja a tartomány anyagi támogatását azoktól a lombardiai önkormányzatoktól, amelyek további bevándorlókat fogadnak be a náluk működő befogadási központokba. na erre mit irsz balosfattyÚ?
Rockpapa
2015. június 08. 20:06
Évszázadokig véres háborút vívtunk a kelettel az országunk védelmében,és most adjuk oda nekik önként mert egy pár befogadott szemét úgy akarja?Egy nagy birsalma fejű fa...t!A Magyar gyűlölők viszont takarodjanak vissza oda,ahonnan idepofátlankodtak.
Dénia
2015. június 08. 19:52
No azért álljon már meg a menet! A Kossuth tér körbekordonozásával maximálisan leszart az akkori kormány minden demokráciás játékszabályt. Az teljesen törvénytelen, diktatórikus intézkedés volt akkor a Gyurcsányék részéről. Konkrétan megszegték a gyülekezési törvényt. Úgyhogy az baromira nem ugyanaz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!