Melegházasság Magyarországon?

2015. július 17. 18:22

Teljesen logikátlan azt hinni, hogy az azonos nemű párok közötti szeretetnek és elkötelezettségnek az állam általi elismerése az ellentétes nemű párok bizalmas és személyes döntéseit meg fogja változtatni.

2015. július 17. 18:22
Ars Boni
Ars Boni

Károsítaná-e az azonos neműek házassága a házasság intézményét?

Hasonló érvek merülnek fel az azonos neműek házassága ellen itthon is, mint Amerikában, ezért e helyen idéznénk az amerikai döntésnél megfogalmazottakat. Sokan tartottak attól, hogy az azonos nemű párok házassága károsítja a házasság intézményét, ami egészen odáig vezethet, hogy emiatt kevesebb ellenkező nemű házasság fog keletkezni, mivel az azonos neműek házasságának engedélyezése elvágja a kapcsolatot a természetes szaporodás és a házasság között. A Legfelsőbb Bíróság érvelése szerint a házasságkötés és a gyermeknevelés körüli döntések számos személyes, romantikus, és gyakorlati megfontoláson alapulnak, és nem reális arra következtetni, hogy az ellenkező nemű pár úgy fog dönteni, mégsem házasodik össze, egyszerűen azért, mert ezt az azonos nemű párok is megtehetik. Teljesen logikátlan azt hinni, hogy az azonos nemű párok közötti szeretetnek és elkötelezettségnek az állam általi elismerése az ellentétes nemű párok bizalmas és személyes döntéseit meg fogja változtatni. Az ügyek mindegyike két beleegyező felnőtt jogát foglalja magába, a házasságuk így nem jelent veszélyt sem saját maguk, sem harmadik fél számára.

A házasságnak korábban valóban vallási töltete volt, azonban az 1894. évi XXXI. törvénycikk bevezette a polgári házasság intézményét, azóta a két forma elkülönül egymástól. Természetes, hogy az azonos nemű párok nem tarthatnak igényt az egyházi házasságra, mert ez sértheti mások vallásszabadságát, azonban a polgári házasságnál, mivel az állam és az egyházak különváltan működnek [Alaptörvény VII. cikk (2) bekezdés] az államnak nem szabad vallási megfontolásokat figyelembe venni. A polgári házasság intézménye, nem az egyházi szertartásra vonatkozik, így mások vallási szabadságát sem sértheti.

Az Alkotmánybíróság 32/2010. (III. 25.) AB határozatában kifejtette továbbá azt is, hogy az azonos neműek házassága az anyakönyvezetők lelkiismereti és vallásszabadságának sérelmét sem okozhatja. A hivatalos minőségben eljáró anyakönyvvezető az azonos nemű személyek között de facto már létrejött kapcsolat állami (törvényi) elismerésének folyamatában működik közre, tevékenysége regisztratív jellegű. Az anyakönyvvezető hivatalos személy, ebben a minőségében eljárva világnézetileg semlegesnek kell lennie.

Hogy átveszi-e a jogalkotó vagy az Alkotmánybíróság a Legfelsőbb Bíróság érvelését és logikáját és alkalmazza-e ezt a magyar azonos nemű párok kapcsolatinak megítélésénél, egyelőre még nem tudni. Ha nem is fogadják el a Bíróság döntését, de az abban foglalt érveknek és meglátásoknak az azonos neműek házasságáról szóló politikai és társadalmi viták központjába kell kerülnie.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2015. szeptember 09. 17:23
Felfut a szakma! :-))
Morgen
2015. szeptember 09. 17:17
Csak házasodjanak! Fej nélküli lovagokká válhatnak, ha így megy.
Akitlosz
2015. szeptember 09. 16:43
"„Károsítaná-e az azonos neműek házassága a házasság intézményét?" Igen. Degradálja, elértékteleníti azt. Normális pár nem akar a buzeráns párokkal azonos jogi kategóriába tartozni, s olyan kérdésekre válaszolni a kérdőíveken, hogy házastársa neme stb. Ráadásul a dolognak ezzel nincsen vége. Házasság lesz majd a 3-4 akármennyi ember együttélése is - lásd a Kőszeg Ferenc interjút - aztán a kecskével történő együttélés, a cipővel való együttélés hiszen a cipőfetisisztákat sem szabad hátrányosan megkülönböztetni és így tovább. Naivitás azt hinni, hogy ha a buzeránsok, liberálisok elérik, amit éppen ma akarnak, akkor ezzel megelégednek és leállnak. Nem állnak le, jön az örökbefogadás utána, hiszen ugyanolyan házaspárok ők is ugye.
Tintamin
2015. szeptember 09. 16:43
Nem tudom, miért fáj egyeseknek ez. A látens melegek homofobók, ez teljesen nyilvánvaló (pont erre paráznak rá). De nem gondolná az ember, hogy ennyien vannak. Ráadásul annyira kevés emberről van szó, hogy igazán kinek fájna, ha pár ember még jól érezné magát az országban csak azért, mert összeházasodhat.... Az agyhalott, manipulálható, intoleráns bunkó békemenetelőké a jövő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!