Átlátszó Oktatás: Nehezen jutnak itthon mesterképzésre az erdélyi magyarok

2015. július 21. 13:43

A román felsőoktatási intézmények később állítják ki az alapfokú diplomát, mint hogy azt a magyar mesterképzésre való jelentkezés során le kellene adni, a tanulmányok befejezését tanúsító igazolást pedig a magyar Oktatási Hivatal nem fogadja el. Emiatt több erdélyi magyar fiatal felvételije megnehezült.

2015. július 21. 13:43

Az Átlátszó oktatási aloldala arról ír, hogy bizonyos bürokratikus rugalmatlanságok miatt komoly akadályokba ütközik a Romániában alapfokú diplomát szerző magyarok jelentkezése magyarországi mesterképzésre. A portál azt írja, van, aki lemaradt a felvételiről az Oktatási Hivatal merevsége miatt.

A probléma egyik gyökere, hogy a román felsőoktatásban rendszerint később állítják ki az alapfokú képzést végzettek számára az oklevelet, mint a magyarországi intézmények felvételijéhez szükséges dokumentumok leadási határideje. Ráadásul a tanulmányok befejezését igazoló, de még a diploma átvételét megelőzően kiállított okiratokat a magyar szervek hivatalosan nem fogadják el. Ennek eredményeként tavaly a pórul járt erdélyi jelentkezők egyéni jogorvoslati kérelmeket adtak be az őket ért hátrány kiküszöbölésére.

Az Oktatási Hivatal végül pozitívan bírálta el a kérelmeket, de mostanáig nem módosított a szabályokon, mert a hivatal azt hitte, idén a romániai hallgatók már korábban átvehették az okleveleiket. Ezt abból gondolták, hogy ebben az évben már a jelentkezési időszak elején is érkeztek be ottani oklevelek. Ez a feltevés azonban tévedés – írja cikkében Unyatyinszki György – mivel az idén beküldött román oklevelek azoktól a hallgatóktól származnak, akik tavaly végeztek, de akkor nem vállalták a fenti bürokratikus hercehurca kockázatát, és inkább vártak egy évet.

Az Átlátszó oktatás arról is ír, hogy a magyar egyetemek példásan kezelték a helyzetet 2014-ben: még az egyéni jogorvoslati eljárások befejeződése előtt megfelelően tájékoztatták az érintett leendő hallgatókat a kezdődő tanévvel kapcsolatos tudnivalókról, és lehetővé tették számukra, hogy az órákat hallgatói jogviszony hiányában is látogassák.

Az Oktatási Hivatal azzal indokolja a problémát, hogy a Románia és Magyarország közötti egyezmények nem mondják ki: a tanulmányok befejezését igazoló okirat a diploma helyett elfogadható. A Főtér.ro-nak Király András oktatásügyi államtitkár és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektor-helyettese, Soós Anna is azt mondta, hogy a helyzet meg fog oldódni, de idén ehhez még mindig egyéni különeljárásokra lesz szükség.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2015. július 21. 19:11
A fizetős szakokon is ingyenes a nemzettársainknak a master?
Mindjárt
2015. július 21. 17:36
Ki kell rugni azt a szemetet aki a magyar Oktatási Hivatal-ban problémát okoz az erdélyi diákoknak, sokat űldözött, sokat szenvedett magyar honfitársainknak.
Mindjárt
2015. július 21. 14:40
A románok szemetek Ez tény. A magyar Oktatási Hivatal merevsége megmagyarázhatatlan. Ki kéne rugni az egész mocskos, szemét bandát és olyanokat tenni a helyeikre akik megértik az erdélyi magyarokat. A szemét, gyilkos kádár diktatúra nem engedélyezte az 56-os magyar diákok bizonyítványainak a kiküldését. Erre mit tettek az amerikai főiskolák? Hivatalos okmányok nélkűl is beengedték az 56-os egyetemistákat a legjobb egyetemeikre. Nem bánták meg mert a legtöbb magyar diák kiválón lediplomázott. Ha már az Orbán kormány minden másban a USA csicskása akkor legalább átvehetné ezt az emberi gesztust amit az amerikai egyetemek mutattak a magyar diákok iránt. Az lenne nemzeti, nem a sok süketelés.
Magyar olimpia? Köszönjük, NEM!
2015. július 21. 14:15
legyen már elég, hogy eü ellátást kapnak nálunk befizetés nélkül meg kiküld az állam csomó pénzt hogy helyben használják fel
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!