Attól, hogy Magyarország kormánya szívtelen, mi még nem vagyunk azok

2015. július 06. 08:03

Azt, hogy az orbáni politika gyűlölethangjai meggyökeresedjenek, értelemmel és érzelmekkel kell megakadályozni. Szerencsére vannak még jóérzésű emberek mifelénk.

2015. július 06. 08:03
Rab László
Népszabadság

„Meglesz a böjtje amúgy ennek a politikának: még nekünk is mondhatják pattogós egyszerűséggel, ha bajba jutunk, hogy húzzunk haza oda, ahonnan voltunk szívesek elmenekülni. Azt, hogy az orbáni politika gyűlölethangjai meggyökeresedjenek, értelemmel és érzelmekkel kell megakadályozni. Szerencsére vannak még jóérzésű emberek mifelénk. Nem mindenki gondolja úgy, hogy a bevándorlókat akár már a szaguk miatt is vissza kell fordítani. Kétségtelen, kevés fürdő akadt az útjukba, míg idáig elvergődtek.

Mégsem olyan ez az ország, nem olyan érzéketlen, miként azt Orbánék szeretnék. Sokakban fellángol az együttérzés, s teszik maguktól azt, amit a kormánynak is tennie kellene: életmentő javakkal és okos érvekkel előállni a konfliktuszónában. Most sem számíthatunk azonban arra, hogy a külföldről hozzánk érkezőkkel kapcsolatban perspektivikusabb ötleteik támadjanak, mint egy pénzes bulinak sem rossz drótkerítés. Érzelemteli, emberi reakciókat nem lehet egy érzéketlen kormánytól várni.

Ezek velünk kapcsolatban is azt szeretik, ha parázson toporgunk. Egy menekült – hiszen nem tud szavazni rájuk – az orbáni képletben duplanulla. Mit számít, ha tényleg menekül, diplomája van és gyerekek állják körül? Döbbenetes volt látni a Kétfarkú Kutya Párt és a Vastagbőr blog ellenkampányában azt az óriásplakátot, amelyben Máté evangéliumát idézték: »Mert éhes voltam és ti ennem adtatok; szomjas voltam, és ti innom adtatok; idegen voltam és ti befogadtatok.«”

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2015. július 06. 14:15
Írtál már erről is? Részlet Heinz Weichardt, egy németországi zsidó mérnök visszaemlékezéseiből: „Az osztrák zsidókra nehezedő nyomás következtében Roosevelt amerikai elnök ötlete volt egy nemzetközi konferenciát tartani a Genfi-tó partján lévő Evian üdülő városban. Az értekezlet célja volt a résztvevő országokat meggyőzni arról, hogy könnyítsenek a szigorú bevándorlási kvótáikon, hogy a Németországban maradt 300,000 zsidó is emigrálhasson valahová. Ez 1938 júliusában volt, amikor az időjárás Eviánban gyönyörű és a küldöttek jól érezték magukat. Az eredmény ennek megfelelően alakult. A résztvevő harminchárom ország közül egyetlen egy sem, beleértve az USA-t, volt hajlandó a bevándorlási törvényein könnyíteni.”
illiberator
2015. július 06. 14:06
Cionista gazember! Az usa ti miattatok szabadította ránk ezt a menekült áradatot. Ti meg ott ültök és röhögtök a nyolc méteres betonfallal, szögesdróttal, géppuska fészkekkel védett, más népektől elrabol területeteken. Álszent módon azok érdekében oktatsz ki minket magyarokat, akik miattatok indultak útnak. Még innen Európából is, Magyarországról is ti osztjátok az észt, humanizmusból, szeretetből, holott a gyűlölet és a mások kárára történő haszonszerzés a ti világotok! A bevándorlók a te hazád szomszédságából menekülnek, mert ott miattatok van háború, és nyomor. Rajta, tegyél valamit ez ellen! Publikálj szenvedélyes hangú írásokat az izraeli újságokban!
balbako_
2015. július 06. 13:23
Szánalmas után lövés ezt is elbuktátok, most is rossz lóra tettetek és az amúgy is hugyos nadrágotokra hordja a szembe szél a vizeleteteket.
néhai Ch.Pilot
2015. július 06. 11:55
Az azért az még érdekelne, hogy az ellenplakátokon jogosan van-e kint a Magyar Címer? Ez állami jelképpel történő visszélés. Én még emlékszem egy esetre, amikor az MSZP azért fenyegetett meg perrel, és vetetett le egy jobboldali honlapról egy átfogalmazott MSZP választási szlogent, mert az illető honlapgazda a valódi MSZP logót montírozta a szöveg mellé "azt a hamis látszatot letve", mintha az a szöveg az MSZP hivatalos állspontja volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!