Egy koordináta a menekülő afgán GPS-ében

2015. augusztus 21. 14:28

Szent István aktuális üzenete az, hogy nem elég, ha befogadjuk az újonnan érkezőket, azoknak is keblükre kell ölelniük Európát. Ehhez viszont az kell, hogy Európa önmagára találjon újra.

2015. augusztus 21. 14:28
B. Boogieman
Tutiblog

„Ahogy Szent István intelmeit le lehet butítani egy kék plakát poénjává, Szent István személyét is le lehetne fordítani a migráció lezárásának történetére. Szent István intelmei azonban folytatódnak, s történelmünk is tovább mutat a migráción. Az ugyanis a letelepedésről szól, ami nem más, minthogy István akár vér árán is integrálta népét Európa kultúrájához. Ma már pár településen túl nem őrzi más a böszörmények nevét, akik a honfoglaló magyarok iszlám hitű közösségét jelentették. Az »integrációnak ellenálló« Koppány személye pedig metafora. Megmaradásunk záloga a kereszténység, Európa hite volt. És ma is az. Kenyerünk, borunk, identitásunk még akkor is európai, ha nyelvünk máig őrzi ősi gyökereinket, kultúránk sajátosságai közt megmaradt a lovas »migránsok« szellemi öröksége.

Böjte Csaba európai akadémiát nyitna, hogy a beözönlő emberek megismerhessék Európát. Persze ez ábránd, illúzió, s mi, akik most kerítések tövében, kitárt karokkal nézzük, hogy egy másfél Lengyelországnyi ember áll befogadásra várva, miközben a klímaváltozás és háborúk újabb és újabb tíz és százmilliók számára teremtenek együttes kényszert, hogy új hazát keressenek. Szent István aktuális üzenete az, hogy nem elég, ha befogadjuk az újonnan érkezőket, azoknak is keblükre kell ölelniük Európát. Ehhez viszont az kell, hogy Európa önmagára találjon újra, és önmaga legyen, ne pedig egy puszta földrajzi koordináta egy menekülő afgán GPS-ében.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Amondó
2015. augusztus 21. 20:44
"...Európa ... puszta földrajzi koordináta egy menekülő afgán GPS-ében." Nagyon emlékeztet egy nevezetes verssorra: "Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj, s nem tudja, hol lakott itt Vörösmarty Mihály," (Radnóti Miklós: Nem tudhatom...) Ezt - úgy látszik - hamarosan át kell majd költeni: "Ki átlépte a zöldhatárt, annak zsákmány e táj, Nem érdekli őt Vörösmarty Mihály"
Dénia
2015. augusztus 21. 19:38
Ez nagyon jó írás. Főleg az utolsó mondatok.
kjkj945
2015. augusztus 21. 16:52
És a koordináta 0,00 0,00 ???
ottapont
2015. augusztus 21. 15:52
A szlovákok erre azt lépik, hogy kizárólag keresztény menekülteket akarnak fogadni Szíriából. http://www.bbc.com/news/world-europe-33986738
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!