A sikertelenség garanciái

2015. szeptember 11. 07:54

Több tíz milliárd forint. Ekkora nagyságrendben költött el pénzt a magyar állam a cigányság felzárkóztatására a rendszerváltás óta. Hiába.

2015. szeptember 11. 07:54
Horváth Csaba László
Magyar Nemzet

Itt van például a legutóbbi romaprogram, a Híd a munka világába elnevezésű, amelynek botrányaitól hónapok óta hangos a sajtó. A csaknem ötmilliárd forint keretösszegű uniós program hemzseg a gyanús kifizetésektől, s a jelek szerint a pénzeket nem a leghátrányosabb helyzetben élők érdekében használták fel. A főszereplők, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) és az általa alapított foglalkoztatási szövetkezet következetesen tagadta a vádakat, és sikerpropagandával igyekezett leplezni a gyanús kifizetéseket. A program július végén zárult le. Ennek eredményeként – ahogyan azt a Farkas Flórián vezette szövetkezet be is harangozta – ma már országos lefedettségű munkaerő-szervező irodáknak kellene folyamatos munkalehetőséget biztosítaniuk elsősorban nehéz helyzetű roma családoknak. A felzárkóztatási program után azonban csak üres, személyzet nélküli irodákat és követhetetlen pénzköltéseket lehet fellelni. (…)

Mindeközben a program egyik főszereplőjében, Farkas Flóriánban töretlen a bizalom. Ő továbbra is miniszterelnöki biztosként tevékenykedik. Orbán Viktor utasítása alapján az a feladata, hogy megvizsgálja és értékelje a kormány és az ORÖ között létrejött keretmegállapodásban meghatározott célok elérésével és feladatok végrehajtásával kapcsolatos tapasztalatokat. Ezek kézzelfoghatóan siralmasak, ám ha a kormányfő továbbra is elégedett Farkas munkájával, az a cigányságnak és a magyar társadalomnak jelent rossz hírt. Ha a Fidesz nem számoltatja el őt, minden bizonnyal ugyanolyan politikus lesz, mint az utolsó szocialista kormány idején Kolompár Orbán volt, akit csak a kormányváltás után vontak felelősségre – s ez nem illik a Fideszhez. Ugyanakkor úgy tűnik, a két roma vezető nagyon hasonlít egymásra. Mindkettejük személye garancia a sikertelenségre.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. szeptember 11. 12:10
Párbeszéd egy cég munkafelvételén: Cigány (roma) jelentkező: - Jó napot kívánok! Dolgozni szeretnék. Humánpolitikai munkatárs: - Hát kérem lenne itt egy vezérigazgató-helyettesi állás, kocsihasználattal, titkársággal. A bérezés megegyezés szerint. Cigány (roma) jelentkező: - Jaj ne tessék velem viccelni! Humánpolitikai munkatárs: - Maga kezdte!
magnamater
2015. szeptember 11. 10:08
A probléma egyszerű megoldása: szírekké kell nyilvánítani őket, és felrakni mindet s nyugatra tartó vonatokra.
Senye Péter
2015. szeptember 11. 09:50
A megoldásra Pál apostol és Karl Marx is rámutatott: "Aki nem akar dolgozni, ne is egyék".
Fakutya Vigyora
2015. szeptember 11. 08:35
Költöttünk mi már másra is számilliókat, eredménytelenül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!