A romák radikalizálódásáról

2015. október 28. 07:47

Éhező, nyomorgó, elégedetlenkedő cigányok milliói lehetnek potenciális áldozatai annak, hogy radikális fellépésre biztatja őket valaki. Senkinek ne legyenek kételyei, ilyen folyamatok jelenleg is zajlanak.

2015. október 28. 07:47
Forgács István
Forgács István
Mandiner

Trócsányi László két percben beszélt valamiről, amit a nagyon européer, nagyon demokrata és a valóságtól nagyon távol álló összes idióta úgy fordított le magának, hogy a cigányok a magyar igazságügy-miniszter felvetése szerint ki vannak téve annak a veszélynek, hogy radikalizálódnak és elmennek iszlám dzsihadista katonának Szíriába radikális műemlék-rombolónak meg azért, hogy majd onnan visszajöjjenek és eret vágjanak Európán.

Kár, hogy alig akadt valaki, aki végighallgatta, miről is szólt a felszólalás. Kár, hogy az azóta történt tisztázás óta is vannak, akik nem hajlandók mást hallani, csak a saját igazságukat, akár még a Népszavánál is… 

Szóval Trócsányi valami másról beszélt. És hogy miről is? Leginkább arról, hogy a jóléti Európa elsősorban nem eszme.

Nem. Európa az a hely, ahol dombornyomott kártyára érkezik a segély, ahol van 3.5-ös tej, és Szamira úgy is tehet parfümöt magára, hogy nem kell a molla villámló tekintetétől tartania. Az a földi mennyország, ahol nemcsak az olajsejkek és hercegek járhatnak Audival, hanem jó esetben tömegek.

Sőt. Itt még a szokásokat sem kell senkinek magára erőltetnie, mindenki azt csinál, amit akar, mert valami hülye eszmeiségbe oltott nyitottsággal ezek a kedves európai emberek ezt mind odaadják. Mind. És tényleg. Sőt, fel is kínálják - és sokszor még ők maguk is szabadkoznak közben. Meg bocsánatot kérnek olyan bűnökért, amiket nem ők és nem is feltétlenül a nagyszüleik, hanem valaki mások, teljesen mások követtek el több száz évvel korábban.

És közben úgy tűnik, hogy mindenből végtelen mennyiség van. Audiból, puha fehér kenyérből és 3.5-es tejből ugyanúgy, mint másod- és harmadosztályú álláshelyekből, amelyekben azért a bevándorlók többsége megtalálhatja a helyét. Ha akarja, biztosan.

Csoda, hogy ez mindenkinek kell? Nem. Hát jönnének is nagyon-nagyon sokan, hogy kapjanak ebből.

És nem lehet elvitatni immár, hogy azok között a sokak között lesznek számosan olyanok is, akik minden korábbinál hangosabban akarják kifejezni, hogy ők nem érik be ennyivel.

Templom is kell (elnézést, mecset), saját tankönyv, kétnyelvűség és olyan jogok, amikről otthon még soha nem hallottak, de itt teli szájjal üvöltve követelhetik.

Egy idő után azért közben mégiscsak születnek reakciók a buta európaiak között. És előbb-utóbb természetes módon ki fog rajzolódni, hogy a jóléti Európa sem akarja mindenét odaadni. Vagy legalábbis egy idő után majd vonakodni fog. Amire pedig az lesz a reakció, hogy minden korábbinál erőszakosabban akarják majd a kívülről érkezők közül majd egyesek ezt mind-mind elvenni. Leginkább azok, akiknek tényleg csak az alja munka jut a segélyezés lejárta után, és azzal szembesülnek, hogy munka nélkül itt sem lehet hosszú távon boldogulni, meg hogy az európai értékek tovább is kitartanak, mint ahogyan ők azt remélték. És a radikalizmusuk ebből a frusztrációból is ered.

Mert nem biztos, hogy Európát olyan könnyen meg lehet majd törni. Ezek után érthető, ha majd lesznek köztük radikálisok, akár ezrével is.

Igen. Trócsányi erről beszélt, még ha erre közvetlenül nem is utalt. Arról, hogy a frusztráció és a radikalizmus ezzel párhuzamosan nem csak akkor szakadhat Európára, ha sok százezer ember indul meg feléje a Közel-Keletről.

Trócsányiék egyes magyarázatok szerint a romák ellen fellépő radikalizmustól óvtak.

De van egy másik olvasat és egy másik veszély is. A romák radikalizálódása.

Éhező, nyomorgó, elégedetlenkedő cigányok milliói lehetnek potenciális áldozatai annak, hogy radikális fellépésre biztatja őket valaki. Hogy valaki eléjük áll, akár csak egy kis borsodi faluban is, és azt mondja: vedd el, amit akarsz, mert neked nincsen. Menj, küzdj a polgármester, a rendőr vagy éppen a hatalom ellen, mert elnyomott vagy és neked ez ellen küzdened kell. Senkinek ne legyenek kételyei, ilyen folyamatok jelenleg is zajlanak.

Az érkező migránsok mellett oda kellene figyelni arra is, hogy a sok millió cigány között számosak lehetnek azok, akik éhséglázadást, helyi demonstrációkat, nyílt konfrontációt szeretnének viszontlátni.

Tenni kellene azért, hogy ez ne következzen be.

Bónusz, csak hogy legyen min hüledezni az ellenzéki sajtóban: a Balkánon a cigányok jelentős része a volt jugoszláv utódállamokban és Bulgáriában muszlim. Mondjuk legalább 1 millió fő. De nem kell megijedni: leszarják az Iszlám Államot meg az egész dzsihádos hóbelevancot. Még jó, hogy talán Trócsányi sem tudott erről, a végén még összekombinálta volna a dolgot és megállt volna a saját lábán az az idióta elmélet, amit mások akartak a felszólalásába erőltetni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2015. október 28. 18:37
"radikális fellépésre biztatja őket valaki" Ez a valaki akárki lehet, de egy biztos: a magyar nép ellensége.
Szergej Csagajev
2015. október 28. 17:28
Lehet, hogy egyedül maradok a véleményemmel, de amit én gondolok, az az, hogy a cigányokat a jelenlegi rendszerben egyáltalán nem lehet munkára meg egyébként emberi életvitelre fogni, és régebben is csak azért sikerült, mert vasszigort alkalmaztak, olyan rendőrség közvetítésével, amelyik még simám odasuhinthatott bármelyik renitens elemnek anélkül, hogy azután minden másodperccel el kellene számolnia. Látszódik is a változás: véget ért a kemény ellenőrzés, 10 év alatt pedig már rá sem lehetett ismerni kedvenc kisebbségünkre. Persze az szdsz és a kedves álcivil felbujtó szervezetek szerepe is vitathatatlan, de csak egy része a problémának, a fő gondot én abban a cigányságban látom, amelynek jó része ma is pontosan ugyanúgy él, mint 600 éve tette azt, és szerintem ezt a kérdést békésen, vér nélkül nem lehet rendezni.
exlibris
2015. október 28. 12:45
ez véletlenül kimaradt az előző hsz-ből: "oda kellene figyelni arra is, hogy a sok millió cigány között számosak lehetnek azok, akik éhséglázadást, helyi demonstrációkat, nyílt konfrontációt szeretnének viszontlátni. Tenni kellene azért, hogy ez ne következzen be." - Bizony, tenni kellene, már régen tenni kellett volna! Kinek? Hát például az ilyen jólszituált értelmes cigányértelmiségieknek, mint Forgács is! Odaállni a romák elé és felvilágosítani őket, megmagyarázni nekik, hogy ilyeneket tenni nem szabad, sőt törvényellenes. Én hiába állnék oda, nekem nem hinnék el!
exlibris
2015. október 28. 12:32
"...Hogy valaki eléjük áll, akár csak egy kis borsodi faluban is, és azt mondja: vedd el, amit akarsz, mert neked nincsen. Menj, küzdj a polgármester, a rendőr vagy éppen a hatalom ellen, mert elnyomott vagy és neked ez ellen küzdened kell. Senkinek ne legyenek kételyei, ilyen folyamatok jelenleg is zajlanak..." - Forgácsnak arról kellene inkább írnia, hogy miként lehet az, hogy a többszáz éve itt, az európai miliőben élő, a keresztény kultúrkörben szocializálódott (vagy nem?...) és azóta az integrálódásukban folyamatosan kiemelten segített és pozitívan megkülönböztetett cigányokat bárki sikeresen buzdíthatja olyan dolgokra, amik itt, Európában, s Magyarországon bűncselekménynek, vagy súlyosan erkölcstelen tetteknek minősül! "Bónusz: ... a Balkánon a cigányok jelentős része a volt jugoszláv utódállamokban és Bulgáriában muszlim." - Bónusz: Itt meg állítólag keresztény... "De nem kell megijedni: leszarják az Iszlám Államot meg az egész dzsihádos hóbelevancot." - Itt sem kell megijedni attól, hogy komolyan vennék a keresztény alapértékeket, Jézus tanítását, a Tízparancsolatot, vagy magát a templomokat, mint a vallás hivatalos közösségi helyeit, s hasonló hóbelevancokat. Ezeket talán nem szarják le? Amilyen régóta már nyilatkozik és forgolódik a közéletben ez a Forgács, a sok megmagyarázás helyett hatékonyabb lett volna, ha nem a médiákban magyarázna, hanem kint a terepen, mint a cigányok tanító szószólója. Hozzájuk kellene szólnia és magyarázni azt, hogy már a legkisebbek által is kívülről fújt jogok mellett kötelezettségeik is vannak, LENNÉNEK! ahhoz, hogy a jogaikkal éljenek! Ezt kellene elmagyarázni kint a cigánysorokon, amikor a postás viszi a segélyeket! Nem az N1TV-ben, vagy a mandineren, mert ilyen helyeken nem igazán vannak jelen...pedig lehetnének ugye, mert a körülményeik és eszközeik adottak: idejük mint a tenger, okosteló, fészbuk, szuperTV dögivel, dehát más dolguk van nekik. Forgács miért itt nyomja a vakert, miért nem ott, ahol élesben zajlik az élet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!