Visszatér a katolikus antimodernizmus

2015. október 12. 11:01

Ferenc pápa szerint a tudomány nem elmélkedik a természet igazságain, pusztán elemez, méréseket végez és előkészíti az emberiség uralmát. A technológia pedig még ennél is rosszabb, amely mindent uralni akar, tagadva a teremtést és Istent.

2015. október 12. 11:01
Rózsa Kitti
Danube Institute blog

„Június 18-án mutatták be Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikáját, amire Russell Ronald Reno reagált a First Things oldalán megjelent cikkében. Reno véleménye szerint ez az enciklika a legerősebb modernségellenes üzenetet hordozó egyházi dokumentum IX. Pius 1864-es Syllabusa óta, amely kora tévedéseinek jegyzékbe foglalását tartalmazza.

Reno szerint Ferenc pápa enciklikájában tudomány-, technológia- és progresszivizmus-ellenes kijelentéseket tesz, a problémák gyökerének azt tekinti, hogy nem ismerjük el Istent, mint Teremtőt. Ehelyett az emberiség úgy tekint magára, mint aki leigázhatja és uralhatja a világot, amelyben a természet és minden más élőlény pusztán az emberi szükségletek és vágyak kiszolgálása végett létezik. Reno szerint a modernség szülte a tudományos kultúra kifejlődését, amely mára globálissá vált és mindenfajta világszintű konszenzus alapjául szolgálhat. Ferenc pápa szerint azonban a tudományos és kísérletező módszer maga problémát jelent, mert a birtoklás, uralom és transzformáció technikáját alkalmazza.

A pápa úgy látja: a tudomány nem elmélkedik a természet igazságain, pusztán elemez, méréseket végez és előkészíti az emberiség uralmát. A technológia pedig még ennél is rosszabb, amely mindent uralni akar, tagadva a teremtést és Istent. Ferenc pápa nem tagadja, hogy a tudomány és a technológia hasznos fejlesztéseket hoznak létre, kulcsfontosságú gyógyszereket alkotnak és segíthetnek a globális felmelegedés elleni küzdelemben is, mégis destruktívak, hiszen mindent a maguk vaslogikája alá hajtanak. Velük szembeni gyanakvását a modernség más dimenzióira is kivetíti: a Nyugat által teremtett világrend, a gazdasági globalizáció és a politikai kultúrára a tudomány mellett szintén anomáliák. Ferenc pápa szerint a jelenlegi világrend pusztítja a környezetet, elnyomja a tömegeket és elvakít a teremtés szépségeivel szemben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kalhana
2015. december 08. 14:33
"Visszatér a katolikus antimodernizmus"? Bárcsak. De nem lesz ekkora szerencsénk.
Zokni
2015. október 19. 21:57
"...míg nem volt a tudományos gondolkodás ezen a szinten, hanem a vallás... volt a legfőbb meghatározó ideológiai útmutató, addig az emberiséget fityfenét sem érdekelte a profit, a kizsákmányolás, a Földön való uralkodás..." - írja. Ezt honnan a fenéből veszi? A történelem előtti időkben MÁS "profit" SEM érdekelte az embert, mint a mindennapok megélhetési feltételei. Csak a "profit" akkor az volt, hogy naponta ehet, a szerencsésebbje meg talán utódokat nemzhet, mielőtt harminc éves korában elpatkol.
Bokros Birka
2015. október 19. 21:56
Na már megint ezek az ultra modern emberkék, akik több ezer éves szokás szerint fejükön kipát hordanak, hogy ne szórják szét állatkáikat, mosakodás helyett nyúzzák magukat és közben modernizációról papolnak másoknak.
Gönc Árpád Hulladékudvar
2015. október 19. 02:04
ezt a metélésmagyarázatot sosem értettem: akinek nincs egy nap két marék vize a pöcse megmosásához, az szomjan hogy nem hal azon az éghajlaton, ahol a tartós, életvitelszerű létezéshez, megmaradáshoz napi több liter kell csak ivásra
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!