Amiért soha nem fog jól bort kóstolni

2015. december 04. 16:27

Ahhoz tehát, hogy el tudjuk dönteni, hogy jó-e a borunk, vagy kidobott pénz volt, kóstolás alapján is fel kell ismernünk, hogy egyensúlyos-e.

2015. december 04. 16:27
Bánlaki D. Stella
Vinoport

„Egyszerű borszeretőként, borfogyasztóként a lényeg, hogy finom borokat igyunk, nem igaz? Akkor minek tanuljunk savakról, borkészítésről, főleg az almasavbontásról? Jogosan merült fel a kérdés talán még azokban is, akik túl vannak már 1-2 bortanfolyamon. (...)

A sav persze elsősorban a borászoknak és a borszakértőknek, sommelier-knek fontos, amikor meghatározzák a bor minőségét. Ilyen szempontból ez az egyik legfontosabb paraméter – gondoljunk csak a savgerinc szóra – hiszen a sav a bor egyensúlyának egyik pillére. A másik az alkohol és a cukor. És nincs minőségi bor egyensúly nélkül.

Képzeljünk el egy háromágú libikókát, vagy egy mérleget, aminek három serpenyője van. Az egyik ülésen a sav, a másikon a cukor, a harmadikon az alkohol rugózik. A borunk akkor jó, ha egyensúlyos, és akkor egyensúlyos, ha ez a három összetevője jól aránylik egymáshoz. (Hozzáteszem, attól, hogy egyensúlyos egy bor, még nem feltétlenül kiváló, hiszen kívánatos például, hogy jó aromái legyenek. Az aromavilág azonban folyamatosan változik egy bor élete során, miközben ez a három paraméter viszonylag állandó.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2016. május 13. 10:01
Stella kedves. Nem kéne. Egy bor vagy jó vagy nem. Ennyi.
trespass
2015. december 16. 19:03
Mindig mondtam, hogy savgerinc, alkoholborda és cukorfemur nélkül nem lehet egy jó, testes bort készíteni. He egy csigolyával, vagy egy lengővel kevesebb/több van, akkor hiába próbáljuk feljavítani aromasminkkel, akkor is csak kurvinkó marad.
Photonkhoton
2015. december 16. 16:11
Sznobkodó fasság. Az alkohol éltetése. Az alkohol ugyanolyan drog mint a többi.
lvjtn
2015. december 10. 14:37
de egy borbarát a 20%-ot issza, nem a pillepalackos dankópistát a tesco alsó polcról :p
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!