Van bizakodásra okunk

2015. december 10. 20:13

Újhordóért kiáltanak a szelektált alapanyagaink, és összességében elégedettek lehetünk az idei évjárattal – írta a Mandiner.bornak küldött szüreti beszámolójában Bodri István, a szekszárdi Bodri Pincészet vezetője. Az őszi esőket egyedül a prémium cabernet sauvignon bírta nehezen.

2015. december 10. 20:13
Bodri István
Mandiner.bor

A 2014-es év nehézségei után nagy várakozással tekintettünk az idei év elé, viszont azt is tudtuk, hogy ha nem lesz kemény, hideg telünk akkor a növényvédelemre még fokozottabban kell majd figyelnünk. Mivel nem jött a nagy fagy így a betegségek, elsősorban a lisztharmat, presszió alatt tartotta ültetvényeinket, melynek köszönhetően júniusig a permetezési fordulókat sűrűbbre kellett állítani. Ezzel és a hatékony, célzott növényvédelemmel a meleg idő előtt már szinte teljesen elmúlott a betegség presszió, így a növényvédelmi cikluson is lazítani lehetett, melynek az lett a végeredménye, hogy összességében nem kellett az átlagnál többször permeteznünk az egészséges szőlő érdekében. 

Az idei nyár időjárása sorra döntögette meg a különböző hőmérsékleti rekordokat. Ennek ellenére mégsem számítottunk korai szüretre, mint az a meleg évjáratokban szokott lenni, mert a rügyfakadás kicsit késve indult meg, és a kánikulában a szőlő vegetációja is másként zajlott. Túlzott aszály tüneteket nem tapasztaltunk a hosszú hőségnapok ellenére sem, mivel az előző évi és a tavaszi csapadéknak is köszönhetően az agyagos altalajunk tökéletes vízzárási képessége biztosított a szőlőnek elég nedvességet. A nagy melegben bizonyos fajtáknál a terület fekvésének függvényében néhol inkább takarva hagytuk levéllel a fürtöket, elkerülve az UV sugárzás okozta károkat. A késő nyári időszakban a csapadékosabb idő megérkezése előtt viszont a teljes fürtzónát mindenhol tisztára zöldmunkáztuk.

A szüretet szinte már hagyományosan a Sauvignon Blanc-nal kezdtük, ahol elsősorban a savak mennyisége és a pH határozta meg a kiválasztott szüreti időpontunkat, ahogy az utána folyamatosan érkező rosé alapanyagoknál sem választottunk más technológiát. A dűlőszelektált alapanyagainkat a Cabernet Sauvignon kivételével szeptember végére igen jó paraméterekkel és mennyiségben tudtuk behozni a Pincészetbe. A Merlot és a Kékfrankos Faluhelyen és Gurovicán is várakozásaiknak megfelelő minőséget produkált. Sajnos az október eleji esőket már a Cabernet Sauvignon is nehezen bírta, így ott csak a Gurovicáról tudtunk kevesebb Cabernet Sauvignon prémium alapanyagot feldolgozni.

Összességében elégedettek lehetünk az évjárattal. Rosé és fehérboraink frissek, üdék és lendületesek lettek, vörösboraink jó beltartalommal és érett tanninokkal rendelkeznek, szelektált alapanyagaink pedig újhordóért kiáltanak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!