Bűnös nemzetek

2016. január 24. 11:43

Szerettem volna látni pár évtizede azokat a német, holland, francia és olasz balosokat, hogy legalább olyan vehemenciával küzdenek a szovjet kommunista diktatúra ellen, mint most Lengyelország és Magyarország demokratikus kormánya ellen.

2016. január 24. 11:43
Stefka István
Stefka István
AzÖreg.hu

„Újra keresnek egy bűnös nemzetet. Ez ismerős. Meg aztán azért sem vagyok nyugodt, mert kihagyhatatlan megemlíteni a dwa bratanki, a két jó barát, a magyar és a lengyel, a két nép összetartozását, akik évszázadok óta küzdenek a szabadságáért, a függetlenségéért. S hányszor segítették egymást a magyar és a lengyel a szabadság küzdelmekben Rákóczitól, a 48-49-es szabadságharcon át a németek 1939-es lengyelországi lerohanásáig. Tízezrével kaptak itt a lengyelek menedéket és otthont Horthy Magyarországában. Később is folytatódott ez a barátság. Ők drukkoltak nekünk és ahol lehetett segítettek 1956-ban, mi izgultunk, titkon igyekeztünk besegíteni, hogy a Szolidaritásnak sikerüljön a lengyel kommunista diktatúrát megdöntenie. És most szinte egymást követve »szégyenpadra« kerültünk Brüsszelben és Strasbourgban. A brüsszeli baloldal, a balliberálisok Szájer József szerint is bosszút akarnak állni a lengyel jobboldal hatalomra kerüléséért és a Visegrádi négyek – lengyelek, magyarok, szlovákok, csehek- következetes politikai összefogásáért, amellyel elutasítják a migránsokat ránk kényszeríteni próbáló kvótarendszert. (...)

De visszatérve a magyar és a most zajló lengyel ügyre, melynek megvitatása a napokban történt az Európai Unióban. Szerettem volna látni pár évtizede azokat a német, holland, belga, francia és olasz balosokat (1968 lázadóit), hogy legalább olyan vehemenciával küzdenek a szovjet elnyomás, megszállás és kommunista diktatúra ellen, mint most Lengyelország és Magyarország demokratikus kormánya ellen. De hiába! Akkoriban inkább kollaboráltak, el voltak ájulva Sztálintól, Bresnyevtől és a nagy népi Szovjetuniótól. Nem akartak hallani a csaknem negyven millió meggyilkolt, elpusztult ártatlan áldozatról, akik Szibéria Gulag-lágereiben, a szovjet börtönökben vesztették életüket. Nekünk ne magyarázzanak jogállamiságról és sajtószabadságról. Mi itt, nyugattól keletebbre csak igazán tudjuk, hogy milyen érték a szabadság, a függetlenség, az egyenlőség. Javaslom, inkább vizsgálják meg például a német sajtószabadságot, amikor is a kölni botrány után a közszolgálati médiaszereplőknek megtiltották, hogy tudósítsanak a bevándorlók nők elleni erőszakoskodásairól. Ez lehetne csemege Brüsszelnek.

Azért, ami most a rendszerváltás után huszonhat évvel történik velünk itt Európában, igencsak elgondolkodtató. Volt szövetségeseket, népek barátságát szeretnék szétszakítani. Gondoljunk csak az ukrán válság idejére, amikor a lengyeleket próbálták ellenünk hangolni, amiért nem szakítottunk meg minden politikai kapcsolatot Oroszországgal, a lengyelek egyik fő ellenségével. Most nálunk próbálnak híveket szerezni a lengyel jobboldal, a lengyelek ellen. De ez nem fog menni. Apáink, nagyapáink, dédapáink, ükapáink és mehetnénk vissza száz évekre, ezer évre, a közös királyaink idejére, amikor is mindig féltve  őrizték a magyar-lengyel barátságot. Bölcsek voltak. Ezt az utat, ezt a hagyományt követi Orbán Viktor miniszterelnök is, amikor a lengyel ügy kapcsán kijelentette, hogy bennünket senki sem tud rávenni arra az Európai Unióban, hogy a  lengyelek ellen szavazzunk.

Hogyan is hangzik a mondás? – »Polak, Wegier, dwa bratanki/ I do szabli, i do szklanki / Obazuchy, oba zwawi, wiech in Pan Bóy blogoslawi«, azaz: »Lengyel, magyar –két jó barát/ Együtt harcol s issza borát/ Vitéz s bátor mindkettője/ Áldás szálljon mindkettőre«.

Ezt nem kell elfelejteni. Ez az egyik fő iránytűje a két népnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. március 23. 20:29
Haha! Che Guevara volt a '68-asok kultikus embere. ( Csak a fiataloknak, ő volt a kubai ÁVO létrehozója és működtetője, a Párt véres ökle)
tango47
2016. augusztus 25. 18:09
Nem tudom, hogy élt-e már akkor, de Kreisky kancellár idejében kedélyeskedtek azzal, hogy K. und K. (a másik K= Kádár) a két jóbarát. Kreisky szocdem volt Kádár még-szocdemebb ugye? Akkor bezzeg barátkoztak velünk az osztrákok. Hát nem furcsa?
paraklétosz
2016. március 16. 18:33
"bosszút akarnak állni" - üljenek le, amíg még van mire!
Tintamin
2016. február 16. 16:21
Nem a nemzetek a bunosok, hanem a hatalommanias, korrupt vezetoik. Remelem, a hulyemagyarok mennek majd bekemenetelni, meg egyutterezni Varsoba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!