Jó-e nekünk az EU szerződés módosítása?

2016. január 06. 12:25

Akár legyinthetnénk is, hogy már megint egy újabb gumicsont, marketingeszközt vetettek be a nagyérdemű elkápráztatására. Ez azonban nem egy új, hanem régi gumicsont, aminek viszont most a kockázatai újak és riasztóak.

2016. január 06. 12:25
Szent-Iványi István
Szabad ne feledd

A minap Tuzson Bence kormányszóvivő a Pesti Srácok hírportálnak adott interjújában azt állította, hogy Magyarország kezdeményezi az EU alapító szerződésének módosítását. Egészen pontosan nem is módosításról, hanem egy új »alapokmány« létrehozásáról beszélt. Szerinte ezzel Magyarország nincs egyedül, mert a britek is ezt akarják.

Akár legyinthetnénk is, hogy már megint egy újabb gumicsont, marketingeszközt vetettek be a nagyérdemű elkápráztatására. Ez azonban nem egy új, hanem régi gumicsont, aminek viszont most a kockázatai újak és riasztóak. Orbán Viktor már 2010. októberében, egy brüsszeli csúcstalálkozó után azt mondta, hogy a meglévő szerződéssel a válság utáni Európát nem lehet működtetni, ezért módosításokra van szükség. Időről-időre újból elővette ezt a kommunikációs elemet, de a szavakat soha nem követték tettek. A magyar kormány - szerintem helyesen - eddig soha nem állt elő a módosításra vonatkozó részletes, megvalósítható javaslatokkal. Ennek az elemnek a bevetése sokáig csak a belföldi közvélemény kábítására szolgált: annak érzékeltetésére, hogy a kormány elégedetlen az EU-val és változtatni szeretne rajta. Azt a látszatot kívánta kelteni, hogy tesz valamit, miközben semmilyen értékelhető terve a cselekvésre és a módosításra nem volt. Nem véletlen, hogy ezek a felvetések sem itthon, sem külföldön ne váltottak ki érdemi visszhangot.

Miért más most a helyzet? Mert ennek a felvetésnek a kontextusa változott meg radikálisan. Ebben a válságokkal gyötört helyzetben a szerződés módosítása könnyen Pandora szelencéjévé változhat. Ugyanis tényleg nem egyedül a magyar kormány forgat fejében ilyen gondolatokat, ám a most szóbanforgó és komolyan vehető javaslatok megvalósulásának minden bizonnyal mi lehetnénk a kárvallottjai.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!