Harmadrendű állampolgárok?

2016. április 22. 06:57

Aki a jövőre gondol, nem csak a választásokra, annak nem az lesz a fő kérdés a külföldi magyar munkavállalókkal kapcsolatban, hogy na, ezek vajon kire szavaznának levélben, hanem hogy miként lehet az elmenetelüket megakadályozni, már csak népesedéspolitikai okokból is.

2016. április 22. 06:57
Körmendy Zsuzsanna
Magyar Nemzet

„A mostani alkotmánybírósági döntés előzménye: a 2014-es választás után egy Angliában dolgozó magyar munkavállaló nehezményezte, hogy neki öt órát kellett utaznia szavazata leadásához, míg a határon túli, kettős állampolgársággal rendelkező magyarok ugyanezt levélben megtehetik. Megoszlott az alkotmánybírák véleménye, elgondolkodtató, hogy többek közt Pokol Béla, Stumpf István és Szalay Péter is helyeselte volna, hogy a határon túli magyarokra vonatkozó szabályokat mintegy kiterjesszék a külföldi munkavállalókra. És ez logikus is lett volna, mert nincs okunk feltételezni, hogy egy fiatal orvos, aki idehaza nem tud lakáshoz jutni, családot alapítani, ezért Németországban vagy Angliában vállal ideiglenesen munkát, Magyarországhoz gyengébb szálakkal kötődik, mint egy generációk óta a Székelyföldön élő kettős állampolgár, akit a balliberális oldal másodrendű állampolgárnak tekintett. A külföldi munkavállalók lennének most a harmadrendű állampolgárok?

(...)

Aki a jövőre gondol, nem csak a választásokra, annak nem az lesz a fő kérdés a külföldi magyar munkavállalókkal kapcsolatban, hogy na, ezek vajon kire szavaznának levélben, hanem hogy miként lehet az elmenetelüket megakadályozni, már csak népesedéspolitikai okokból is. Mert ha egy kormánynak tényleg fontos, hány gyerek születik, akkor fölteszi magának a kérdést: vajon megtettem-e minden tőlem telhetőt azért, hogy itthon tartsam ezt a 40 alatti, vállalkozó kedvű, aktív, dolgos, csak éppen gazdag családi háttér és kapcsolati tőke híján idehaza a számításait megtalálni nem képes réteget?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2016. április 22. 18:27
Simicska-csicska-pics(k)a szagot érzek! Nagyon erős!
tevevanegypupu
2016. április 22. 16:03
Megnézném azt a fiatal orvost aki idehaza nem tud lakáshoz jutni és családot alapítani..Zsuzsánna sétáljon el egy-egy kórház orvosi parkolójához és nézze meg az autókat..abból lehet következtetni milyen rosszul megy szegényeknek.. Mert még ha részletre is vették, a részletek fizetése is egész könnyen megy nekik.
Mich
2016. április 22. 14:59
Na ne mond má', Simicsicska néni...
Csigorin
2016. április 22. 09:57
Ne pofazz melle, nincs megkulonboztetes aszerint hogy valaki Angliaban, vagy Szekelyfoldon lakik. Aszerint van, hogy jelent-e be Magyarorszagon allando lakcimet, avagy sem. Ugyanis eszerint szavazhat a listan kivul (amit egyszeru megoldani technikailag levellel is) evk-ra is (amit meg nem). Szoval ha a draga doktor ur, -ahogy irja kiskegyed- "nem tudott Magyarorszagon lakashoz jutni, akkor el tetszene arulni, honnan a banatbol van neki bejelentett magyarorszagi lakcime?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!