Digitális Oktatási Stratégia: üdvözlünk 1986-ban!

2016. augusztus 08. 12:22

Harminc éve az előző pártállam messzebb látott a digitális oktatásban, mint a mai.

2016. augusztus 08. 12:22
Kunhalmi Ágnes
hvg.hu

Ma a programozás alapjait csak piaci alapon, fizetős tanfolyamokon és táborokban sajátíthatják el a magyar gyerekek. Ez egyébként nagyon jó dolog: az ország akkor sem áll le, ha az aktuális kormánya épp idióta rombolást folytat a közoktatásban. A kormány munkáját látva mégis siralmas, hogy egy ágazat, ahonnan 22 000 ember hiányzik országon belül, ahonnan 6-700 000 fő hiányzik Európában, nem az állam támogatása mellett, hanem az állam idióta politikája ellenére halad és sikeres. Alapvetően elhibázott gazdaságpolitika, torz adórendszer, szegényellenes intézkedések közepette működik a képzés, azaz a magyar kormány akkor sem tudna több kárt okoztni az informatikaképzésnek, ha ez lenne a meghirdetett célja. Szomorú belegondolni, hogy ettől még az Orbán-kormány működési előképének bátran tekinthető egypártrendszer is előbbre látott az informatika területén. 1981-ben a Művelődési MinisztériumIskolaszámítógép néven indított programot, amelynek célja számítógépek iskolai beszerzése és a BASIC-programnyelv oktatása volt tanároknak és diákoknak egyaránt.

Innen nézve nincs túl sok okunk a bizakodásra a senki által nem látott DOS-t illetően sem. Miután a magyar kormány másfél éve meg akarta adóztatni az internetet, most pedig sikeresen szorította ki az országból a személyszállítást megújító Ubert, nehéz elhinni, hogy hirtelen rájöttek volna, rossz úton járnak. Ráadásul a bejelentő sajtótájékoztatón Czunyiné Bertalan Judit arról beszélt, hogy ez a stratégia nem »kiváltja«, hanem »kiegészítésként alternatívát kínál az iskoláknak és a pedagógiai módszertannak«. Mivel a Nemzeti Alaptanterv összesen 10 % mozgásszabadságot hagy a magyar tanároknak, ezt a kijelentést tekinthetjük egyszerűen hazugságnak.

Nyári lufieregetést látunk. PR-t, sajtótájékoztatót, nagy szavakat, amik mögött nincs semmi, csak ugyanaz az évtizedekkel ezelőtt rekedt, magába forduló, bezárkózó és buta kormányzás, amit hat éve látunk. A kormány, amit az az Orbán Viktor vezet, akinek a Várba tervezett erkélyes irodájáról papírtérkép van az irodájában, de számítógép nincs. Akinek egyik jobbkeze, Kubatov Gábor szerint semmi köze a számítógéphez.

Márpedig láttuk: amit Orbán nem ért, amivel nem tud mit kezdeni, azt megpróbálja felszámolni, leállítani, esetleg ellopni vagy megadóztatni. Ezeket nem lehet az internettel, ráadásul túl sok szabad információ áramlik rajta, nincs az a hivatal, amelyik meg tudja büntetni vagy zsarolni az internetet, így jobb hagyni az egészet. Ez nagyjából egy közép-ázsiai diktatúra mentális felkészültségének a szintje.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2016. augusztus 09. 03:05
Nyugdíjreformer oktatásban is messzebb látott. Mert kit küldtetek ki Rosztovba és Panamába nyugdíj-fosztóképző tanfolyamra? Akkor még Bokros Lalyoskát (Rikardó Dávid) ma Bokros Lalyos bácsit a bajszos nyugdíj hóhért.
Volo
2016. augusztus 08. 21:53
Nem zavarja ezt a buta libát,hogy azáltalános iskolákban bizony tanítanak "programozást"? Jó, nem azt, amit az egyetemeken, de bizony olyat, amit nem értene ez az oktatási antitalentum.Vagy az unokám hazudik, amikor az iskolából megjőve, mutatja miket csináltak! 5.-es! Ági nem tud annyit mint egy ötödikes!
Tintamin
2016. augusztus 08. 18:52
TELJESEN JOGOS!! Az általános informatikai oktatás EGY FOS!!! És igen, fizetős tanfolyamokon olyat oktatnak, amit simán lehetne a suliban, már magyar tankönyvek is vannak. Na erre mit csinál a szeretett maffiózó, bolsevik kormányunk?? Beszántja a tankönyvpiacot. Erdélyben meg magyar szoftverrel tanulnak a gyerekek. Igen, itt fejlesztették, de itthon nem használható, mert a kormány mindenkit el akar butítani. Ott viszont büszkék rá. Ostoba nép.
hátakkor
2016. augusztus 08. 18:30
Álprobléma..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!