A magyar gazdaság olyan, mint egy lerohadt Trabant

2016. szeptember 29. 10:50

Semmi ereje nincs, de azért erős hátszélben az érdi lejtőn ez is gyorsan robog, lobog a szél, fújja a hajunk, maxira tekerve a Sláger Rádió, látszólag minden oké.

2016. szeptember 29. 10:50
Zsiday Viktor
alapblog

„A baj az, hogy Magyarországon valóban van egy ciklikus fellendülés (»hét bő esztendő« – erről már 2013 elején írtam), de ez egy strukturálisan egyre romló háttérben következik be. Kedvenc hasonlatom a lerohadt Trabant a magyar gazdaságra: semmi ereje nincs, de azért erős hátszélben az érdi lejtőn ez is gyorsan robog, lobog a szél, fújja a hajunk, maxira tekerve a Sláger Rádió, látszólag minden oké. Az NGM arra hivatkozik, hogy lám-lám mindenki jól érzi magát. A baj azonban az, hogy szép lassan a Trabantot Velorexre cseréljük, és a versenyképességi rangsor pont ezt mutatja.

Nincs azonnal következménye, hiszen amíg jön az EU-s pénzeső, és tart a globális gazdasági stabilitás, addig minden rendben van. Azonban a külső, európai támogatás nélkül a hazai gazdaság azonnal lefulladna. Szétzüllesztett intézményrendszerrel, a független intézmények felszámolásával, a kiszámíthatóság hiányával, gyengülő oktatással nehéz lesz versenyezni a jövőben. Ha nincs hátszél, nem fogunk haladni.

A hazai gazdaság benne van a hét bő esztendőben, de a mutyiszféra térnyerése azt mutatja, hogy a versenyképességi lecsúszás valós, és a hátszél elmúltával komoly következményei lesznek. Van 2-3 évünk, hogy fordítsunk ezeken a folyamatokon, különben ismét olyat csattanunk majd, mint 2009-ben vagy 1994-95-ben. Addig is élvezzük ki a menetszelet…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulakman
2016. szeptember 29. 17:26
Pubi a sláger rádiót a két taknyosorrú állat miatt sose hallgattam , trabantom volt , most egy nagy állat terepjáróval csapatok, a többi néma csend!!
GV0917
2016. szeptember 29. 16:22
Anndrráss ffyam, András fiam! Nem jó írtuk egyikünk sem (fizetek egy sört annak aki megtanít leírni a XV.-XVI. századi i-azaz y -de két ponttal az y fölött, mint az Ö,-és ü nél.) Olyan helységet - hogy Zsibó- ismerek. Olyat, hogy Zsidó, nem. Aki még is valamelyik névetimológiai műben megtalálja, küldje már el nekem Nagyon szépen megköszönném. Ergo-nem Zsiday(ő MTK-s volt) Úgy illene írnod: Zsibay,ha Zsidó nincs, van egy másik alakja is: Dósa-Dózsa mintájára-Sidó- Zsidó.
mer-kell
2016. szeptember 29. 16:22
Érdekes egy neved van zsiday. Elég ennyi .
brabant89
2016. szeptember 29. 15:03
Zsiday egy korábbi írására hivatkozik, ami ez: http://zsiday.hu/blog/mutyiszféra "Magyarországon két részre osztható a gazdaság: a versenyszférára és a mutyiszférára. Az előbbiben a vállalkozások több-kevesebb szabadsággal versengenek, és aki jobb/szebb/olcsóbb terméket tud gyártani, eladni, az növekszik, bővül, embereket vesz fel, nyereséges. A másik szférában, a mutyiszférában nem ez a helyzet. Itt az államilag elosztott beruházások, megrendelések, pályázatok elnyeréséért folyik a harc, és az győz, aki haver, akinek jobb kapcsolatai vannak, aki jobban tud korrumpálni, többet tud visszaosztani. A baj az, hogy Magyarországon egyre nő a mutyiszféra és egyre csökken a versenyszféra." "Ezért van az, hogy a hazai beruházások értéke a rendszerváltás óta (GDP-arányosan) a legalacsonyabb. Beruházások nélkül pedig nincs növekedés. Habár az elmúlt 3-4 évben valószínűleg a legoptimistább(ak egyike) voltam a magyar gazdaság növekedését illetően, jól meglátva a 2013 elején elindult, EU-pénzek fűtötte ciklikus fellendülést és ráépülő lakossági fogyasztási boom-ot ("hét bő esztendő": http://www.zsiday.hu/blog/j%C3%B6n-h%C3%A9t-b%C5%91-esztend%C5%91), azonban hosszútávon a kép egyre rosszabb. Az EU-pénzek növekedést generáló mannaként is funkcionálnak, azonban egyben a járadékvadászok fő működési területét is képezik, és bár rövid távon áldás, hosszútávon átok a hatásuk: egészségtelen gazdasági struktúrát alakít ki, amelynek akkor isszuk meg a levét amikor az uniós pénzcsap kifogy. Egyelőre tart a ciklikus fellendülés, és még valószínűleg van belőle 2-3-4 év. Utána azonban sajnos újabb hét szűk esztendő fog következni, pedig ez nem lenne elkerülhetetlen szükségszerűség..." Zsiday szerint intő jel a beruházások rendkívül alacsony volta, valamint az ország versenyképességének romlása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!