A Népszabadság-ügy

2016. október 09. 11:23

A Népszabadság megszüntetése – vagy ha a jobboldal a fölháborodás hatására visszatáncol, akkor csak a tönkretétele – disznóság, amint a tüntetés elején mondottam volt, akkor is az, ha a liberális polgári sajtóval szemben nincsenek illúzióink.

2016. október 09. 11:23
Tamás Gáspár Miklós
Kettős Mérce

„Az nem kétséges, hogy a Népszabadság megszüntetői rosszhiszeműek. Akkor is, ha az újság – a magyar nyelvterület legjobb napilapja – nem volt enyhén szólva tökéletes, és domináns politikai nézőpontjával én nem értettem egyet (noha igen gálánsan publikálta írásaimat, amelyek gyakran sértették szerkesztőinek világnézetét és ízlését). Kár érte – és persze bizonyos mértékig a kuruc.infóért vagy a Magyar Hírlapért is kár lenne. Sajnálom, hogy a szombat esti tüntetésen a Magyar Idők példányait égették. Demokraták ne égessenek újságokat és könyveket. Nem azért, mintha a politikai ellenfél nem lenne ellenfél, hanem azért, mert a demokrácia előföltételeihez a demokrácia ellenségeinek a szólásszabadsága is hozzátartozik. Ez közhely, de helyes és igaz közhely.

Nem a más irányzatú lapok betiltásának híveit kell az ő saját szabadságukban korlátozni, hanem kivívni, hogy a népszabadság, népuralom, népfönség előföltételei teljesüljenek, ennek pedig peremföltétele (az előföltétel előföltétele) legalább a szabad sajtóvita, azaz a nyilvánosság intézményeinek a pluralitása. Természetesen az intézményes nyilvánosság: polgári nyilvánosság. A polgári társadalomban – amilyen a magyarországi társadalom az Orbán-rezsim alatt: és itt polgárságon ne Thomas Mann, Proust és Márai kifinomult polgárait tessék érteni, hanem a tőketulajdonos burzsoáziára tessék gondolni – ez elkerülhetetlen, különösen, ha nincsenek (márpedig nincsenek) a polgársággal szembenálló nagy osztálymozgalmak.

Tehát a Népszabadság megszüntetése – vagy ha a jobboldal a fölháborodás hatására visszatáncol, akkor csak a tönkretétele – disznóság, amint a tüntetés elején mondottam volt, akkor is az, ha a liberális polgári sajtóval szemben nincsenek illúzióink. Akkor sincsenek, ha írunk beléje, ami nyilván hatással van (ha akarjuk, ha nem) a politikai stílusunkra. Az a plebejus, baloldali demokrata, aki nem tiltakozik a Népszabadság megszüntetése, a sajtószabadság korlátozása, a tanszabadság szétzúzása, a művészeti szabadság szűkítése és hasonlók ellen, önsorsrontó balek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 178 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2017. március 20. 01:01
tamás gáspár miklós is mint kovács 23millióromán lászló, és lendvai ildikó néni, - is kidől időnkét a szekrényből emlékeztetni letűnt korok méltán elfeledett figuráira, valamint arra, hogy a panoptikum ajtaját nem szabad nyitva hagyni. Szokás szerint izzadságszagú erőltetett kontraproduktív.
választópolgár
2017. március 20. 01:01
TGM kontraproduktívabb mint tegnap volt, de kevésbé az mint amilyen holnap lesz.
kukagyerek
2016. október 26. 18:01
Gazsi, olyan vagy mint a fidesz! A fidesz meg olyan, mint te! Egymást próbáljátok a másik bunkó tábora előtt hitelesíteni. (Szoros együttműködésben!)
Bolond Istók
2016. október 20. 20:22
Én kínkeservesen végigszenvedtem az interjút amit a 888 készített ezzel a gazemberrel. Bár utána muszáj volt egy könyvvel elmennem egyet sétálni kiülni valahová olvasni, ha nem tettem volna maradandó károsodást szenvedek. Förtelmes volt az a hamis póz amit fölvett, hogy ő a mindenen és mindenkin fölülemelkedett nagyszerű csodarabbi aki már csak elfogulatlan szemlélője a dolgoknak és jeremiási átkait szórja az egész jelenkorra. Blöehhh,... még most is ha visszagondolok felfordul tőle a gyomrom. Az a kép amit mutatott vagyis mutatni akart magáról mert épeszű ember nem hiszi el, hogy ő valójában az, annyira hamis annyira álszent, hiszen bármi van ő ott van dühösen, és beleszól, véleménye van és dől belőle a hazugság vagy ír és az írásai ugyan olyan hazugok mint ő maga. Ritka aljas figura. Nem véletlen a szocializmus híve még mindig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!