Trump-győzelem: miért nem változtatnak az elektori rendszeren? (2016)

2016. november 22. 21:37

Ez olyan mint a baseball, amiben nem az nyer, aki több hazafutást csinál, hanem aki több inninget nyer. Magyarán: ezek a szabályok, ezek alapján kell megnyerni a versenyt. Interjú.

2016. november 22. 21:37
Pintér Károly
Mandiner

Az elektori rendszeren, ami a 18. századból marad rájuk, miért nem változtatnak?

Szerintem azért, mert senki nem veszi a fáradtságot, hogy nekiálljon egy hosszadalmas és nehézkes alkotmánymódosításnak. De a járt utat járatlanért el ne hagyd elve is erősen érvényesül: mi lenne a jobb alternatíva? Országosan összeszámoljuk a szavazatokat? Hát az nem jó, hol érvényesül a texasiak, kaliforniaiak és iowaiak véleménye?

Az alkotmány szerint minden államnak az állam kongresszusi képviselőivel és szenátoraival azonos számú elektort kell kiállítania, akik leadják a szavazatukat egy elnökre és egy alelnökre.

A kérdés az, hogy az államok milyen alapon szabják meg a saját elektoraiknak, hogy kire szavazzanak. Erről ugyanis az alkotmány nem rendelkezik, még azt sem írja elő, hogy az állam lakosainak szavazatán kell nyugodjon az elektorok szavazata. Az ötven államból 48-nál ugyanakkor »a győztes mindent visz”-szabály szerint szavaznak az elektorok.

Ez szerintem a rendszer legvitathatóbb eleme, hiszen erősen torzít a győztes javára, és lehetővé teszi azt, ami 2000-ben történt, hogy az országosan kevesebb szavazatot kapott elnökjelölt George W. Bush a rendszer furcsasága révén mégis győzzön. Én annyit reformálnék, hogy belevenném az alkotmányba: az elektorok szavazatait mindig a »popular vote«-ok arányában kell államonként elosztani. Így viszont sokkal kisebb lenne az esélye, hogy valaki megkapja az abszolút többséget az elektori kollégiumban – azt pedig nem szeretik az amerikaiak, ha bizonytalan a választás kimenetele. Ők azt akarják, hogy legyen egy győztes.

Reagan 1984-ben az elektori kollégiumban a lehetséges 538 szavazatból 525-öt kapott, azaz lehengerlő többséggel győzött, miközben 58 százalék szavazott rá országosan. Obama 51-47% arányban verte Mitt Romney-t négy éve, és mindenki arról beszélt, mennyire kikapott Romney, mert az elektori kollégiumban Obama több mint 120 szavazatot vert rá, holott ténylegesen ez egy szoros választás volt.

Az elektori szisztémával kapcsolatban jellemző annak a járókelőnek a véleménye, akit 2000-ben arról kérdeztek, hogy nem tartja-e ezt unfairnek, amilyen vitatható módon győzte le Bush Al Gore-t; mire azt válaszolta: ez olyan mint a baseball, amiben nem az nyer, aki több hazafutást csinál, hanem aki több inninget nyer. Magyarán: ezek a szabályok, ezek alapján kell megnyerni a versenyt. Sportlogika.”

(Az interjú 2016. március 11-én jelent meg.)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. november 23. 17:08
"ez olyan mint a baseball" Nem olyan. A baseball csak egy játék. Sport, amelyben mindegy, hogy ki győz, a sporton kívül ennek semmi jelentősége nincsen. Ezzel ellentétben a politika komoly dolog, alapvetően meghatározza az emberek életét, mindenkiét, úgyhogy nem szabadna holmi baseball szintjére süllyeszteni a szabályokat.
Akitlosz
2016. november 23. 17:05
"Ez szerintem a rendszer legvitathatóbb eleme" Nem a rendszer eleme rossz, hanem maga a rendszer. Másik rendszer jobb lenne.
Akitlosz
2016. november 23. 17:03
"Az alkotmány szerint minden államnak az állam kongresszusi képviselőivel és szenátoraival azonos számú elektort kell kiállítania, akik leadják a szavazatukat egy elnökre és egy alelnökre." Ez nagyon jó szabály volt a XVIII. században az akkori viszonyokra tekintettel. De ma a XXI. században élünk az informatika korában. Felesleges az elektori kör és egyben antidemokratikus is így aztán nem is praktikus.
Akitlosz
2016. november 23. 17:01
"Országosan összeszámoljuk a szavazatokat? Hát az nem jó, hol érvényesül a texasiak, kaliforniaiak és iowaiak véleménye?" Miért nem jó? Ugyanúgy érvényesül a texasiak, kaliforniaiak és iowaiak véleménye ahogyan mindenki másé is. A szavazás titkos, aki több szavazatot kap ő győz, s nagyon helyesen teljesen lényegtelen a szavazóinak a lakóhelye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!