A digitális függőség jelei és kezelése

2017. január 30. 10:26

Ahogyan a „hagyományos” drogok esetében, az okos eszközöknél is komoly esélye van a függőség kialakulásának. Különösen a fiatal gyerekeknél, akiknek még mindig gyorsan fejlődik az agyuk, ezért ha túl sok digitális tartalomnak vannak kitéve, könnyedén függővé válhatnak. Kutatások szerint a digitális szórakoztató média hasonló részeire hat az agynak, mint a drogok. A későbbiekben ez agresszióhoz, depresszióhoz és elmezavarokhoz vezethet.

2017. január 30. 10:26
FérfiBarlang
FérfiBarlang

(...)

Ahogyan a »hagyományos« drogok esetében, az okos eszközöknél is komoly esélye van a függőség kialakulásának. Különösen a fiatal gyerekeknél, akiknek még mindig gyorsan fejlődik az agyuk, ezért ha túl sok digitális tartalomnak vannak kitéve, könnyedén függővé válhatnak. Kutatások szerint a digitális szórakoztató média hasonló részeire hat az agynak, mint a drogok. A későbbiekben ez agresszióhoz, depresszióhoz és elmezavarokhoz vezethet.

A tudósok szerint a digitális függőség azért alakul ki, mert játék közben a szervezet dopamin-termelése megnő, ez pedig ugyan olyan hatással van az agyra, minta függőséget okozó kábítószerek – az agy egy idő után egyszerűen kívánja a hatását.

A digitális függőség jelei

  1. A gyerek képtelen egy napot kibírni anélkül, hogy valamilyen digitális eszközzel játsszon (okostelefon, laptop, tablet, stb.).
  2. Idegessé, zaklatottá válnak, ha elveszed azokat tőlük – rohamok és agresszió is szóba jöhet.
  3. Szívesebben játszanak az ilyen dolgokkal, mint más gyerekekkel, vagy nem digitális játékokkal. A gyerekek már óvodás korukban is szívesen ismerkednek a világgal és más gyerekekkel – ha gyermekünk már ekkor inkább a digitális eszközöket választja, egyértelmű a probléma.
  4. Hazudnak vagy elcsenik az elkobzott tabletet vagy okostelefont, csak hogy játszhassanak vele.
  5. Kívülről is tapasztalható tünetek lépnek fel, mint például álmatlanság, vagy figyelemzavar.
  6. Nem vesznek észre, mikor megszólítjuk őket játék közben.

(...)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!