Több mint egymillió magyar sorsa fog javulni idén és jövőre – de hol van még a nyugati szint?

2017. január 19. 18:12

Hosszú évek lemaradásai után a magyar életszínvonal tehát idén és jövőre felzárkózik a régió többi országához. A térség egésze azonban még mindig rendkívül messze van a nyugat-európai szinttől, és még a közeledés ténye is vitatható.

2017. január 19. 18:12
Pogátsa Zoltán
Pogátsa Zoltán
Válasz.hu

„A másik csoport a nyugdíjasok. 2010 és 2015 között az átlag öregségi nyugdíjak 26 százalékkal nőttek, és a más nyugdíjasok pénze is 21 százalékkal nőtt. Ez infláció feletti (11,4 százalék volt összesen a pénzromlás mértéke), azaz reálnövekedést jelent. Erre mondható, hogy nemcsak megőrizte a kormány a nyugdíjak reálértékét, hanem több mint egyhavi mértékben növelte is.

2010-ben az egyfős nyugdíjas háztartásoknál 70 862 forint volt a létminimum értéke. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság állománystatisztikája alapján 2010-ben az öregségi nyugdíjasok 41 százaléka kapott ennél alacsonyabb összeget. 2015-ben 79 214 forint lett a létminimum ebben a körben, ugyanakkor már csak 19 százaléka volt az öregségi nyugdíjasoknak ez alatt. Ez vitathatatlan eredmény, ami megmutatta, hogy van eszköz a kormány kezében, ha kezelni akarja egy társadalmi csoport nehéz helyzetét.

Hosszú évek lemaradásai után a magyar életszínvonal tehát idén és jövőre felzárkózik a régió többi országához. A térség egésze azonban még mindig rendkívül messze van a nyugat-európai szinttől, és még a közeledés ténye is vitatható. 25 évvel a rendszerváltás után ez nem nagy eredmény.

Ennyi idő alatt a II. világháború után az NSZK, avagy – hogy időben közelebbi példát hozzunk – Szingapúr vagy Dél-Korea a semmiből zárkózott fel a világ élvonalába.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2017. január 20. 09:17
Már a V4-ek között is látványosan csúszunk le...
Rockpapa
2017. január 20. 08:39
Amikor megkérdezzük hogy huszonhat évvel a rendszerváltozás után ,miért nem csökken a közös EU-ban az életszinvonalak közötti különbség,a Européerek válasza hogy ahhoz még sok idő kell,és jobban kellene teljesíteni a lemaradó nemzetek gazdaságának.Nem az Unió-val van igazán a baj?
Tündér_Lala
2017. január 20. 07:57
Ennyi idő alatt a II. világháború után az NSZK, avagy – hogy időben közelebbi példát hozzunk – Szingapúr vagy Dél-Korea a semmiből zárkózott fel a világ élvonalába.” Miközben igaz, az indulási feltételek mások. Nem építették le nullára a hazai ipart abszolut hazai tőkehiány (sőt negatív tőke, adósság)mellett. Lelki tényező: nem igértek cukrázdát Bácsben, hanem mindenki szügybe vágott fejjel dolgozott önmaga és az országa felemelkedéséért. Nem támogattak külföldről olyan erőket, amelyek a tőlekivonást támogatták minden eszközzel. Jól látható módon Keletközép Európában is azok állnak jobban, ahol ezeket a tényezőket korlátozták.
balbako_
2017. január 20. 06:47
Az egész cikket elolvasva látható, hogy a szerző elegánsan kifelejti a magas gyermekek utáni támogatást és csak a nyugdíjasok esetében említi a reálnyugdíjat, a reálkeresetről hallgat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!