A Fidesz ki fogja írni az olimpiai népszavazást

2017. február 20. 08:22

A Fővárosi Közgyűlés az aláírások ellenőrzése után elrendeli a népszavazást az olimpiai pályázatról, majd a döntést azonnal meg is támadja a bíróság előtt okafogyottságra hivatkozva.

2017. február 20. 08:22
Németh Márton
Ars Boni

„Az eljárás elsőre talán túlzottan összetettnek tűnhet, a szabály indokát azonban leginkább egy bonyolultabb népszavazási kérdés esete világíthatja meg. Ha egy nagyberuházás (például egy ingatlanfejlesztés) esetén a sikeres aláírásgyűjtéstől megrettenve a helyi-képviselő testület átalakítja a javaslatot, és kisebb területen, vagy részben más profillal akarna a korábbi tervekhez hasonló ötletet megvalósítani, akkor nem lenne szerencsés, ha már első körben is maga dönthetne arról, hogy ez okafogyottá teszi-e a népszavazást, vagy sem – hiszen a döntés végső soron éppen őt kötelezheti.

A fentiekből következik, hogy Budapest esetében is hasonló forgatókönyv szerint zajlanak majd az események, ha a Fővárosi Közgyűlés visszavonja a pályázatot. A népszavazási törvény a helyi népszavazásoknál ugyanis arra sem ad lehetőséget, hogy a szervező az aláírásgyűjtő ív benyújtását követően megakadályozza a népszavazás kiírását, ezért a Momentum, ha akarná, sem tudná már visszavonni a népszavazási kezdeményezését.

Vagyis a pályázat visszavonása esetén a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a Fővárosi Közgyűlés az aláírások ellenőrzése után elrendeli a népszavazást az olimpiai pályázatról, majd a döntést azonnal meg is támadja a bíróság előtt okafogyottságra hivatkozva. A bíróság ennek nagy valószínűséggel helyt fog adni, és végül megsemmisíti a népszavazást elrendelő határozatot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2017. február 20. 21:28
Az okafogyottság nem érv a 4 igenes szavazásnál is 3 okafogyott volt és megtartották róluk mégis. Ez precedens!!!
hátakkor
2017. február 20. 21:16
"A Fidesz ki fogja írni az olimpiai népszavazást" Jósolni nehéz dolog, a jövőre vonatkozóan különösen. Főleg, hogy párt nem írhat ki népszavazást, amíg a törvényeket követjük.
zakar zoltán béla
2017. február 20. 13:15
.
Berecskereki
2017. február 20. 10:30
Nem a Fidesz írja ki a népszavazást, hanem a Fővárosi Közgyűlés. Nem is tehet mást, mert ha megvan a 138 ezer érvényes aláírás, akkor a törvény szerint ki kell írni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!