Így hátrál meg a Fidesz a választások előtt gazdaságpolitikai kérdésekben

2017. május 12. 14:32

A kormánypártok nem tartanak ki saját politikai kezdeményezéseik mellett, ha azok vélt vagy valós elutasítottsága magas a saját szavazóbázison belül.

2017. május 12. 14:32
B.F.
Kettős Mérce

„A kormánypártok nem tartanak ki saját politikai kezdeményezéseik mellett, ha azok vélt vagy valós elutasítottsága magas a saját szavazóbázison belül. Különösen igaz ez egy évvel a választások előtt.

Azonban fontos leszögeznünk, hogy a reklámadó emelése, mint a független média további ellehetetlenítésének eszköze, a kiskereskedelmi multik további szívatása (a nemzeti, azaz CBA uralta, kiskereskedelem megteremtésének szándéka), vagy a munkaadók érdekeinek pártolása a munkavállalókéival szemben szerves része marad a Fidesz-KDNP kormány politikájának.

Az orbáni nemzeti konzervatív gazdaságpolitika egyszerűen ezt az utat járja, ilyen a természete. Nemzeti gazdasági klientúrára épülő, a hazai nagytőkét támogató, a véleményeket befolyásolni képes független médiát és egyéb szervezeteket (lásd civiltörvény) maga alá gyűrő sajátos kapitalizmus modell ez, amely a nemzetközi tőke (multik) jelentős részével nem konfrontálódik, sőt egyenesen kedvező feltételeket biztosít számára.

Nem lehetnek kétségeink afelől, hogy egy 2018-as választási győzelmet követően a fenti javaslatok újra elő fogak kerülni – ahogy a vasárnapi boltzár kérdése is –, hiszen jelen tárgyalásuk pusztán nem időszerű.

Vagyis, ha valaki azt hitte volna, hogy a kormány feladta, az téved, pusztán időt nyertünk, nem ütközeteket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. május 14. 16:37
Hírem van! Minden EU ország gazdaságpolitikája"nemzeti gazdasági klientúrára épülő, a hazai nagytőkét támogató," csak éppen ezért ennek ellenkezőjét várják el a kisebbektől, a később csatlakozóktól. (És a magyar gazdasági csőd oka az volt, hogy az SZDSZ MSZP kormányok el is fogadták, hogy ennek így kell lenni)
pot_ember
2017. május 14. 10:48
Nektek Gyurcsány kell! Ő kitartott a végsőkig, az MSZP-vel, a rossz döntései mellett.
quiet
2017. május 14. 08:48
Ez fröcsögő marhaság. A hülyeségben ( ha bebizonyosodik, hogy az) nem szabad kitartani. Magyarország már rég nem a végét járja, rosszul tudod. Tanulj, olvass sokat. Értelmezd Trianont.
pemete jakab
2017. május 12. 22:30
A kormány gazdaságpolitikája zsákutca, amit implicit módon el is ismer. 2010-ben beharangozta a minél kisebb szja-t (egy számjegyűt), illetve a minél magasabb áfát. Az ilyen adóstruktúra a magasabb keresetűeknek kedvez. Az szja nem lett 10% alatti, az áfát viszont egyes termékcsoportoknál elkezdte csökkenteni, és nem az szja-t csökkentette. Ennek pedig az az oka, hogy a Fidesz tervezett adókulcsai egyre nagyobb feszültséget okoztak a társadalomban: sokaknak csak a kevésből jut sok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!