Liberalizmus: átok és lehetőség

2017. május 27. 15:24

A magyar liberálisok az elmúlt évtizedekben nem is akarták megérteni eszmerendszerük beépített ellentmondását.

2017. május 27. 15:24
Hegyi Gyula
Hegyi Gyula
Magyar Nemzet

„A modern liberalizmus alapproblémája egyszerűen megfogalmazható. A gazdasági és az egyéni szabadság nehezen fér meg egymással, és csak a gazdagabb országokban, óvatos kalibrálással egyeztethető össze úgy-ahogy. A liberalizmus korlátlan érvényesítése a gazdaságban lényegében lehetetlenné teszi az egyéni szabadság érvényesítését a szegényebb tömegek számára. A szabad véleménynyilvánítás, a politikai tájékozódás, a polgári szerveződés, de még a szabad szexuális élet jogával is csak az tud élni, akinek ehhez megvan a kellő jövedelme, vagyona, iskolázottsága. Ahol pedig a piaci erőket nem kontrollálja erős társadalompolitika, ott egyre nagyobb szakadék tátong a jómódú középosztály és a leszakadó tömegek között. Az utóbbiak érthetően szembefordulnak a szabad verseny, a liberális kapitalizmus eszméjével. És mivel a liberális szabadságjogokat ugyanazok hirdetik, mint akik a szabad versenyt propagálják, a leszakadó milliók sajnos az egyéni szabadságjogokat is a gazdagok felesleges luxusának tartják. Hosszabb távon persze tévednek, hiszen a szabadságjogok megvonásának is ők és a gyerekeik lesznek az igazi áldozatai. De ennek belátásához pontosan az a tudás kellene, amit elvesz tőlük a szabad versenyes kapitalizmus a minőségi oktatás piacosításával, a tömegmédia elbutításával, a munkahelyi szolidaritás szétverésével. (...)

A magyar liberálisok az elmúlt évtizedekben nem is akarták megérteni eszmerendszerük beépített ellentmondását. Azt, hogy a korlátlan szabad verseny világában a társadalom többsége nem tud élni egyéni szabadságjogaival, s ezért nem is tartja azokat sokra. Különösen igaz ez egy olyan országban, amely gyakorlatilag védtelen a fejlett Nyugat gazdasági inváziójával szemben. A magyar sajtópiac története, mint cseppben a tenger, jól mutatja, hogy a külföldi tőkébe vetett liberális vakhit öngyilkos tévedés volt. Sajnos nemcsak a liberálisokra, hanem az egész sajtószabadságra nézve. A privatizáció, a nyugati tőke és a kapitalista globalizáció feltétlen, doktriner kultusza lerombolta a magyar liberalizmust. Trump elnökké választása azt is megmutatta, hogy az istenített Amerika nagyon másmilyen, mint ahogy a hazai liberális mantra hirdette.

Pedig egyéni szabadságjogokra, szabad és minőségi sajtóra, hitünk, világnézetünk félelem nélküli megvallására, a hazai vállalkozások piaci esélyeinek a megvédésére, s általában egy erős civil társadalomra nagyon is szükségünk lenne. De a szociális értékek és a nemzeti érdekek tisztelete nélkül mindez elérhetetlen álom marad számunkra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2017. május 29. 10:27
A szociális piacgazdaság, ami pld Ausztriában müködött a háború utáni évtizedekben, élhetö körülményeket biztosított a lakosság számára. A féktelen nemzetközi pénzforgalom, a tözsdék manöverei és a "pénzszivattyúként" müködö adóparadicsomok, felfordítottak minden egyensúlyt.
catalina9
2017. május 29. 08:10
Béndek Péter 2.0!!
zolizolizoltan
2017. május 28. 15:41
Nagyon egyetértek Hegyi Gyulával. Súlyosbítja a magyar liberalizmus gyakorlatát, hogy a rendszerváltás után az SZDSZ politikája a privatizációs tolvajlásra épült. Ezt a tolvajnyelvet gyorsan elsajátította az MSZP is, mert részt akartak venni a tolvajlásban. A szegények tömegei átláttak a szitán és elfordultak a tolvajnyelvtől. Az MSZP részéről új nyelvezet nem jelent meg, mert a felszínes lózungok nem érintik a lényeget, "fizessenek a gazdagok" "adómentes minimálbér" csak a felszín. Igazi nagy gond, hogy az EU elitje neoliberális gazdasági politikát kényszerít a tagországokra. A kis Magyarország képtelen kikerülni a nagy EU neoliberális megszorításából. Nagy baj lesz az MSZP-re nézve, hogy igazán csak a Jobbik harcol a neoliberális-neokonzervatív gazdaságpolitika ellen. Hiszen a liberálisoktól nem várható el, hogy harcoljanak az EU gazdaságpolitikája ellen. Ha az MSZP számára továbbra is az elvtelen liberális összefogás a lényegesebb, akkor a Fidesz meggyengülése esetén egészen biztosan a Jobbik veszi át a kormányzást.
pollip
2017. május 28. 11:20
Minden ballibnek meg kéne néznie ezt a dokumentum filmet: Litauszki János : Cérnaszálon. Aztán elgondolkodhatnak, mit tettek 2004. december 5-én! Soha nem megbocsátható!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!