Szép startot vett Trump jelöltje a Legfelsőbb Bíróságon

2017. június 29. 16:07

Neil Gorsuch még csak kevés ideje a Legfelsőbb Bíróság bírája, de kevés bírónak volt ígéretesebb az indulása. Gorsuch olyan mintabíró, akinek Scalia taposta ki az utat.

2017. június 29. 16:07
John O. McGinnis
City Journal

„Neil Gorsuch még csak kevés ideje a Legfelsőbb Bíróság bírája, de kevés bírónak volt ígéretesebb az indulása. Megfontolt textualistának mutatkozott a rendeletek értelmezésében, komoly originalistának az Alkotmányéban, és a bírói önkorlátozás gyakorlója – mindezt pedig megkapó stílusban teszi, így képes lesz a bíróságot kritizálók és szorosan figyelőket túlhaladva elérni az embereket. Ideális iskolamesternek ígérkezik az amerikai köztársaság számára – olyan jogásznak, akinek minden véleménye világos útmutatás lehet az állampolgári ismeretek területén. (…)

Gorsuch sajátos stílusa illik a mostani időkhöz, ahogy Antonin Scalia stílusa is illet az ő idejéhez. Amikor Scalia az LB bírája lett,az originalizmus és textualizmus olyan jogászi felfogások voltak, amelyek épphogy elfogadottak voltak a főáramú jogi és akadémiai gondolkodásban. Scalia hangjának hangosnak, néha szarkasztikusnak és mérgesnek kellett lennie, hogy meghallgatást nyerjenek elképzelései az uralkodó felfogás sáncain belül is. Ma már azonban az originalizmus és textualizmus a mainstream része. És míg Gorsuch, akárcsak Scalia, egy-egy kifejezéssel fel tudja magára hívni a figyelmet, kimért és mérsékelt hangneme segíthet abban, hogy ezek a megközelítések még szélesebb körben elismerést vívjanak ki maguknak. Gorsuch olyan mintabíró, akinek Scalia taposta ki az utat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2017. június 29. 19:19
Scaliát pótolni igencsak kemény dió.
Mindjárt
2017. június 29. 18:02
Azért volt nagyon fontos az amerikai elnök választás mert az elnök jelöli a szövetségi bírókat. Nagyon lehetséges, hogy még két legfelső bíró is vagy nyugdíjba vonúl vagy elalálozik Trump elnök első ciklusa idején. Az elkövetkező generáció bírói határozatait tudja befolyásolni. Trump csinál néhány marhaságot de a választói nagy többségének a bírók olyan fontosak, hogy sok minden mást elnéznek neki. Minden kritika ellenére, Trump már ezért is egy sikeres elnök.
KannibálTatárÚr
2017. június 29. 17:13
Miért érdekes ez nekünk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!